Norm Haber

Etiquette: Uluslararası Sofra Kuralları

Eski adı ile adab-ı muaşeret, yeni adı görgü kuralları, uluslar arası adı ile de "Etiquette"... Etiket; sosyal anlamda kişinin, toplum ve iş dünyasında elde ettiği yere uygunluk belirtisidir. Yemek kültürü ve sofra adabı da tabi etiketteki en değerli kriterlerden biri.

MERİH KORUR – Bir insanla yemek yediğinizde o kişinin kültür seviyesini çok net anlarsınız.

Görgülü ya da görgüsüz; terbiye almış ya da cahil, iyi yetişmiş ya da sonradan görmenin en hızlı ve en net ayrımıdır sofra.

Özel tarifler, dünya mutfak kültürleri, sağlık hedefli yemekler, tadım menüleri, şık restoranlar, yeme-içme trendleri, özel davetler, kokteyller, iş yemekleri ve gurme yaşam lezzetleri..

Hepsi çok zarif, çok trend, çok havalı ve çok gündem..

Peki bu sosyal yemekleri, hangi kurallar eşliğinde yiyeceğimizi, sofradaki servis takımlarını hangi sıra ile nasıl kullanacağımızı, garson mesafemizi, sofrada uymamız gereken görgü kurallarını ve yemek yemeği bir Fransız veya İngiliz kadar zarif bir sanat ritüeli haline getirmeyi ne kadar biliyoruz?

Bizler, dünyanın en değerli, en sayılı mutfaklarından birine sahip olsak da yemek yerken uymamız gereken sofra görgü kurallarının bilinirliği ve uygulaması konusunda oldukça zayıf bir ülkeyiz.

Elle yeme, kaşıkla yeme, hızlı yeme, sesli yeme ata sporu halinde. Zarafet içinde masaya otursak da tabak önümüze konduğu an sanki içimizden timsah çıkıyor ve bu primitif karakter, ne yediğine, nasıl yediğine çok da dikkat etmeden hızlıca bitiriyor masayı.

Yemek yerken kendinizi dışarıdan izleyin, acaba yemek yerken nasıl görünüyorsunuz ya da etrafınızda yemek yiyen insanları izleyin, onlar nasıl görünüyorlar ve kararı siz verin lütfen…

Sosyal ortamlarda görsel ve işitsel olarak masa veya restoran kirliliği yaratan biri mi olacaksınız yoksa uluslararası kriterleri yalnız yemek yerken bile uygulayıp bu işten keyif alan, bu ritüel süreci medeniyet çıtası sayan biri mi?

Yemek yeme adabının aileden ve toplumdan yeterince öğrenilemediği gerçeği ile, bu yazımda doğru şekilde yeme, sofra kültürü ve evrensel eksende klasikleşmiş masa kurallarından bahsetmek istiyorum.

Bu kuralları öğrenmek, bir gün İngiliz kraliyet ailesine konuk gideceğiniz anlamına gelmese de bu uygulamaları alışkanlık haline getirmek toplumda mahcup olmama, özel ya da resmi yemeklerde saygınlığı koruma adına çok değerlidir.

İşte çok detaylı ve zengin bir konu olan etiketin temel disiplinleri;

Kumaş Peçete

Çatal, bıçak, kaşık

Ekmek

Ekmek yeme şekli seçkin restoranlarda test olarak görülür.

Çorba

Çorba içmek en büyük nezaket kurallarından biridir.

Salata

Et, balık

Spagetti

Elle yenilen yemekler

Resmi olmayan yemeklerde; kızarmış patates, sandviç, kek, kurabiye, tavuk kanadı, budu ve bazı meyveleri elle yiyebilirsiniz.

Garson ile sessiz kurallar

Ve biz..

Yemek, girişmek değildir.

Eşsiz tatlarımızın yanında, yemeği sanat olarak kabul edip, sunum ve yeme estetiğini de ön planda tutmalı ve bu davranış estetiğini yeni nesillere kültürel miras olarak bırakmalıyız.

Çünkü.. Yemek bir zevk ve sanattır..