Norm Haber

EYT kademeli emeklilik tablosu

EYT ile emeklilik takviminde detaylar geçtiğimiz aylarda açıklandı. Başvuru süreci tamamlananlar ise emeklilik hakkı elde etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni emeklilik sistemi için müjdeli açıklamalarda bulundu. Bu süreçte kademeli emeklilik için atılacak adımlar yakından takip ediliyor. Hal böyle olunca,"Kademeli emeklilik şartları neler, kimler yararlanacak?" sorularının cevapları merak ediliyor. İşte, EYT kademeli emeklilik detayları!

EYT düzenlemesi sonrasında milyonlarca vatandaş emeklilik hayallerine kavuştu. Kapsam dışında kalanlar ise emeklilik sistemi için gelecek yeni açıklamaları yakından takip ediyor. Emekli olmak için prim ve yıl şartını tamamlayanlar süreçten yararlanırken, yaş şartı kaldırılmıştı. Bu süreçte birçok kişi prim şartını tamamlayamadığı için emeklilik fırsatından yararlanamadı. Borçlanma formülleri ile prim gün sayıları tamamlanmaya çalışılıyor. Diğer yandan kademeli emeklilik formülü de masada yer alan konular arasında bulunuyor. İşte, EYT sonrası kademeli emeklilik şartları!

EYT düzenlemesi Meclis’te onaylanarak yasalaştı. SSK ve Bağ-Kur’lu milyonlarca vatandaş emeklilik için gelecek yeni açıklamaları bekliyor.

EYT düzenlemesi 8 Eylül 1999 öncesini kapsarken, 1999 sonrası için bazı formüllerin masaya gelmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı yeni emeklilik sistemi ile EYT fırsatından yararlanamayanlar içinde yeni düzenlemeler içermesi bekleniyor.

Gelecek yeni düzenleme ile 1 milyonu aşkın kişi için emeklilik fırsatının gelmesi bekleniyor.

Önümüzdeki dönemde Meclis’e taşınacak yeni emeklilik reformu ile küçük esnafın, çiftçilerin aralarında yer aldığı 1 milyon Bağ-Kur’lunun emeklilik için prim gün şartı 9000’den 7200’e çekilecek.

Kuaför, manav, bakkal, tesisatçı, pazarcı, marangoz ve terziler de dahil olmak üzere küçük esnaf 5 yıl daha az primle emekli olabilecek.

Bağ-Kur’lunun prim yükü düşecek. Kendi hesabına çalışan doktor, eczacı, avukat gibi meslek grupları ile isteğe bağlı prim ödeyenlerin de kapsama alınması bekleniyor.

KADINLARA PRİM DESTEĞİ

Meclis’e taşınacak bir başka düzenlemeyle ev kadınlarının isteğe bağlı sigorta primlerine devlet desteği sağlanacak.

Bu düzenleme ile primlerin üçte birini devlet karşılayacak. Emeklilik yaşının özellikle kadınlarda çocuk sayısına göre esnetilmesi de gündemde.

Burada, ağır işlerde uygulanan yıpranma payı sistemine benzer bir model bekleniyor. Bu modelin hayata geçirilmesiyle, annelere çocuk sayısına göre prim eklenip, yaş şartından da indirim yapılabilecek.

KİRACILAR KORUNACAK

Kirada yüzde 25 tavan artış uygulamasının süresi 1 yıl daha uzatılacak. Temmuz’da dolacak süre için Meclis’te düzenleme yapılacak.

Büyükşehirler başta olmak üzere kiraların çok yüksek olduğu illerde memura il ve ilçe bazında kira desteği de gündemde. Ayrıca fahiş kira artışı yapan ev sahiplerine cezalar artırılacak.

AİLELERE VATANDAŞLIK MAAŞI

Gelir tamamlayıcı Aile Destek Sistemi adı altında aile bazlı vatandaşlık maaşı uygulaması başlatılacak.

Evde bakım yardımı alanlar kısmi zamanlı olarak sosyal güvenlik kapsamına alınacak.

İşsizlik Sigortası Fonu’ndan yararlanma şartları kolaylaştırılacak.

Her ailede en az bir çalışanın bulunması sağlanacak. Bu amaçla özel sektör işletmelerinin sigorta primlerinin tamamını belirli bir süre devlet karşılayacak.

KADEMELİ EMEKLİLİKTE 2 KRİTER ÖNEMLİ

EYT sonrası yeni emeklilik sistemi üzerinde çalışmalar başlatılıyor. Kademeli emeklilik için Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem’den yeni açıklama geldi.

İşte açıklamalarından öne çıkanlar;

8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olmuş bir arkadaşımız EYT’li olarak emekli olurken, ancak 1 gün sonra (9 Eylül 99) ya da 5 yıl sonra 2000 yılında, 2001 yılında sigortalı olmuş bir arkadaşımız daha geç emekli oluyor. Böylelikle kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaşı beklemek zorunda kalıyorlar. Birkaç günlük süre için 15-16-17 yıllık bir fark oluşuyor.

Burada yeni bir reformla birlikte yaş şartının esnetilmesi söz konusu olabilecek. Burada 2 kriter öne çıkacak

1- Primin tamamlanması

2- Belli bir sigortalılık yılı

Yaşın kademeli olarak düşürülmesi söz konusu olduğunda, 2000 yılında işe girmiş bir arkadaşımız 7000 günü tamamladığında onun için 60 olan yaş şartı geri çekilebilir veya ona bir başka kriter olarak 25 yıllık bir sigortalılık süresi gelebilir.

Bunlar üzerinde çalışılacak konular. Ancak ne kadar erken sigortalı olmuşsa veya ne kadar erken primini tamamlamışsa o arkadaşlarımız için 60 ve 58 olan yaş şartını kademeli olarak öne çekilmesi söz konusu olabilecek.

Böylece hem emeklilik sistemi yeniden değerlendirilmiş olup yeniden bir düzenleme yapılmış olacak. Adaletsizlikler ortadan kaldırılacak EYT sonrasında artık Türkiye daha sağlam bir emeklilik sistemine kavuşmuş olacak.

Anneler için yapılacak olacak çalışmalarla birlikte kademeli emeklilik konusunun gündeme geleceğini düşünüyoruz. Bütün 8 Eylül 1999 sonrası emekli olan vatandaşlarımızın yaşta bir esneme söz konusu olabilir…”

ÇIRAKLIK SİGORTASI İÇİN ÇALIŞMA!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, katıldığı canlı yayında ekonomiye dair önemli açıklamalarda bulundu.

Bilgin açıklamasında staj ve çıraklık sigortasına da değindi.

İşte o açıklama;

“Staj bir çalışma olarak sayılmıyor, orada biz işçi işveren ilişkisi olmuyor

ÇIRAKLIK İÇİN ÇALIŞMA YAPIYORUZ!

Çıraklıkta da durum farklı onun içinde bir çalışma yapıyoruz.

Biz EYT çalışmasını ben daha bakan değilken çalışmaya başladık. Emekli olacak insanların yaş ortalamasının nereye geleceğine baktık.”

BAĞKUR AFFI ÇIKTI MI, YASADA VAR MI?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ortaklaşa yürütülen vergi affı kanun teklifi TBMM’de görüşüldü ve geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Vergi affı paketinin içerisinde sigorta prim borçları, genel sağlık sigortası prim borcu, SGK destek primi borçları, işsizlik sigortası primi borçları, idari para cezaları gibi prim borçları kapsam dahiline alındı.

Ancak Bağ-kur affı veya diğer bir adıyla Bağkur tescil affına ilişkin bir konu veya madde torba yasada yer almıyor. Son olarak 2008, 2015 ve 2018 yıllarında Bağkur prim borçlarıyla ilgili düzenleme geldi.