Meclis Genel kurulu, deprem nedeniyle verilen aranın ardından EYT düzenlemesi için mesai yaptı.
Milyonlarca kişinin beklediği EYT ilgili düzenleme Meclis’ten siyasi partilerin mutabakatıyla geçti. Muhalefet partilerinin de desteğini aldı.
EYT yasasının bu hafta içinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor. Yasanın yürürlüğe girmesiyle emeklilik başvuruları yapılacak.
EYT’liler ilk maaşlarını nisan ayında alabilecek.
YAŞ SINIRI KALDIRILDI
8 Eylül 1999 ve öncesinde sigorta başlangıcı olanlar bu haktan yararlanabilecek.
Prim gün sayısını ve çalışma süresini dolduranlar yaş sınırı olmaksızın emekli edilebilecek.
Teklif kapsamında taşerondan kadroya geçen işçiler için zorunlu emeklilik de kaldırılacak. İşverenlere ise kıdem tazminatı için kredi desteği ile yüzde 5 sosyal güvenlik destek primi verilecek.
İlk sözü İYİ Parti Grubu adına Samsun Milletvekili Erhan Usta aldı.
Usta, EYT’lilerin bir an önce emeklilikle buluşabilmesi için konuşmaları kısa tutacaklarını söyledi.
MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı ise Meclis’teki EYT görüşmelerinde yaptığı konuşmada, “Teklif, özü itibarıyla sadece emeklilikte yaş şartına takılmayı kaldırmaktadır. Adı üzerinde, emeklilikte yaşa takılanların bu sorunu çözüme kavuşturulmaktadır.” dedi. Kalaycı, “Önümüzdeki süreçte de emeklilerin ve çalışanların beklentilerinin karşılanması, aylık ve gelirlerinin artırılması konusunda kararların alınmaya devam edileceğine yürekten inanıyoruz.” diye konuştu.
EYT yasasının görüşmeleri sırasında konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan da deprem bölgesinde karşılaştığı manzaraları anlattı.
Paylan, “Adıyaman’da bir baba -diyeyim 75-80 yaşında- evladı enkaz altında bekliyordu ve sonra ölü olarak çıkarıldı, dedi ki: ‘Evladım EYT yasasını göremeden öldü.’ Bunu bu kulaklar duydu arkadaşlar.” dedi.
Paylan, 5000 prim günü, kısmi emeklilik, staj ve 1999 deprem mağdurlarını da gündeme getirdi. Müjde bekleyen bu kesimlerle ilgili MHP’den yeşil ışık geldi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Meclis’te görüşülen EYT teklifinde kademeli primin korunmasına dikkat çekerek, “İnsanlar iktidara güvendiler 5000 güne borçlandılar, ama maalesef getirilen yasayla tam 975 gün yani iki yıl yedi ay insanlar emekli olamayacak. Bir de depremde evlerini kaybeden, ailelerini kaybeden, iş yerlerini kaybedenler var; yeni bir prim şartını getirmek hele bu deprem ortamında vicdansızlıktır, haksızlıktır” dedi.
AK PARTİ Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, “AK Parti iktidarlarından önce mevcut bulunan üç şarttan bir şartı, yaş şartını tamamen ortadan kaldırıyoruz” dedi.
EYT yasa teklifinin Meclis’teki görüşmeleri sırasında AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu’nun yaptığı açıklamalara EYT Federasyonu Başkanı Gönül Boran Özüpak’tan tepki geldi.
EYT teklifinin yasalaşmasıyla ilk etapta emekli olabilecek kişi sayısı da Meclis’te açıklandı.
Meclis’te görüşülen EYT yasa teklifine muhalefetten eleştiriler geldi. CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, teklifin eksiklerini sıraladı.
Kanun teklifinin görüşüldüğü sırada sosyal medya hesabı aracılığıyla açıklama yapan Demokrat Parti (DP) Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, “Staj ve çırak mağdurlarının haklarının teslimi için, 2000 sonrası kademeli geçiş için, Bağ-Kur primlerinin eşitlenmesi için mücadelemiz devam edecek.” ifadelerini kullandı.
Teklifin tümü üzerinde yapılan görüşmelerin ardından maddelerin görüşmelerine geçildi.
Muhalefet maddeler üzerinde bazı değişiklik önergeleri verdi. Prim koşulunun 99 öncesinde olduğu gibi 5000 ile sınırlandırılması ve yasanın kapsamının 31.12.1999 olarak belirlenmesine ilişkin muhalefet önergeleri AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi.
AK Parti ve MHP’nin emekli olduktan sonra aynı iş yerinde çalışacaklarla ilgili önergesiyle söz konusu madde değiştirildi. Buna göre emekli olduktan sonra aynı iş yerinde 10 gün içinde tekrar işe başlama süresi 30 güne çıkarıldı.
TEKLİF NE GETİRİYOR?
Teklifle, 8 Eylül 1999 ve öncesinde çalışmaya başlayanların, 9 Eylül 1999’da ve sonrasında çalışmaya başlamalarına rağmen borçlanmayla sigortalılık başlangıç tarihini 9 Eylül 1999 öncesine çekenlerin mevcut mevzuattaki emekliliğe hak kazanma koşullarından yaş şartı kaldırılacak.
Emekli olduktan sonra aynı iş yerinde 10 gün içinde tekrar işe başlayan çalışanlar için işverene yüzde 5 sosyal güvenlik destek primi indirimi sağlanacak.
Kamu kurumlarında sürekli işçi olarak çalışanların emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmaları halinde iş sözleşmelerinin zorunlu feshini gerektiren hükümler yürürlükten kaldırılacak.
Genel Kurul’daki görüşmelerden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasına sunulması planlanan düzenlemenin, Resmi Gazete’de yayımlanarak yasalaşması bekleniyor.
EYT BAŞVURULARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
EYT başvuruları, kanun teklifinin Meclis’ten geçmesi ve Resmi Gazete’de yürürlüğe girmesiyle birlikte başlayacak. Koşulları yerine getirenler, Süre sınırı olmaksızın, SGK ve e-Devlet’ten başvuru yapabilecek.
EYT düzenlemesinden yararlanmak isteyenler emeklilik için başvuru dilekçesi verecek.
Koşulları yerine getirenler, Süre sınırı olmaksızın, SGK ve e-Devlet’ten başvuru yapabilecek.
EYT düzenlemesinden yararlanmak isteyenler emeklilik için başvuru dilekçesi verecek.
EYT BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra ‘gelir, aylık ödenek talep belgesinin verilmesi belgesi’ne tıklayın.
Ardından sayfada çıkan yeni başvuru sekmesine tıklayın.
Tahsis talep türü olarak ise ‘yaşlılık aylığını” seçin.
SSK kapsamında aylık talep edeceklerin ‘4A’, Bağkur kapsamına girenlerin ise ‘4B’ seçeneğini işaretlemesi gerekiyor. Seçim yaptıktan sonra ‘başvur’ butonu tıklayın.
Maaş ödemesinin yapılacağı bankayı seçtikten sonra açıklama kısmına maaşınızı almak istediğiniz şubeyi yazın.
Diğer iletişim bilgilerini de doldurun.
‘Aylık alıyor mu?’ sorusunu da “evet” veya “hayır” olarak yanıtlayın.
Son aşamada ‘ileri’ butonu ardından ‘başvur’ butonuna basılarak bilgiler SGK’ya gönderilmiş olacak.