Norm Haber

EYT’de 5000 ve kısmi mağduriyeti bugün de Meclis gündemindeydi

EYT yasasında eksik kalan düzenlemelerle mağdur olan milyonlarca kişinin sorunları bugün Meclis gündemindeydi.

TBMM’den Mart ayında geçen EYT yasasında prim ve kısmi emeklilik koşullarında 8 Eylül 1999 öncesine dönülmemesi nedeniyle ortaya çıkan 5000 prim ve kısmi emeklilik mağduriyeti bugün Meclis Genel Kurulu gündemindeydi.

Saadet-Gelecek Grup Başkanvekili ve Gelecek Partisi İstanbul Milletvekili İsa Mesih Şahin, konuyla ilgili şunları söyledi:

‘İCRALARLA MUHATAP OLMAK ZORUNDA KALDILAR’

“… EYT mağduriyeti çözülmemiştir, yarım kalmıştır; emeklilik hakkı kazanan vatandaşlarımızın bir bölümünün maaşları hâlâ yatırılmamıştır. Prim gün sayısını dolduran vatandaşlarımız sadece yaş şartının kaldırılması nedeniyle emekli olamıyorlar. Bu insanlar devlete güvenmiş borçlanmış ama bugün emekli olamıyorlar; hacizlerle, icralarla muhatap olmak zorunda kalıyorlar. Bu insanların devletimize güvenmesi suç değildir; iktidar bu sese kulak vermelidir ve yarım kalan EYT sorunu tamamlanmalıdır.”

Konuyu gündeme taşıyan bir isim de CHP Grup Başkanvekili Burcu Köksal oldu.

Emeklilikte yaşa takılanların kanayan bir yara olduğunu söyleyen Köksal, şöyle devam etti:

‘HALA MAĞDURİYETLER DEVAM EDİYOR’

“8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar, bir yasanın Türkiye’de ilk defa geriye işletilmesi yüzünden mağdur olmuşlardı, onlar da yıllarca mücadele ettiler. Bizler, defalarca, Meclis’te dile getirdik, teklifler verdik. En sonunda, iktidar seslerini duydu, tam da seçim öncesi, 2023 seçimleri öncesi, 3 Mart 2023 tarihinde yayınlanan yasayla EYT’lilere hakları teslim edildi sözde. ‘Sözde’ diyorum ama hâlâ daha mağduriyetler devam ediyor.

‘YEPYENİ BİR MAĞDURİYET ORTAYA ÇIKTI’

Çalışma Bakanının o dönemki açıklamalarına göre, 5000 ya da 3600, 5400 prim gününü doldurmayan kadın ve erkek vatandaşlar, emekli olacakları inancıyla kendilerine veya yakınlarına bankalardan kredi çektirdiler ve bu kredileri ödeyemedikleri için icralık oldular çünkü SGK’de doğum veya askerlik borçlanmasıyla primlerini tamamlayacaklarını düşünmüşlerdi ancak prim şartı kaldırılmadı, 99 öncesi haklar iade edilmedi, yaşa takılanlar bu kez de prime takıldılar. Emeklilikte yaşa takılanlar bu kredileri hâlâ ödeyemiyor. Yepyeni bir mağduriyet ortaya çıktı. Emeklilik dilekçesini verip hâlâ emeklilik için bekleyen binlerce vatandaşımızın mağduriyeti devam ediyor. Başvuru süreci doksan günü aşanlar avans talebinde bulundu ancak avans alamadı. Başvuru üzerinden yüz günü geçirenler sağlık sisteminden faydalanamadığı için genel sağlık sigortasına bağlandı. Emekliliği herhangi bir sebeple iptal edilenler aylardır maaşlarının bağlanmasını bekliyorlar. Emekliler prime, evraka takıldı.

‘STAK VE ÇIRAKLIK EYT’YE DAHİL EDİLMELİ’

Ve yine, EYT’de bir mağduriyet daha giderilmedi. Staj ve çıraklık sigorta başlangıcı sayılıp emeklilikte yaşa takılanlara dâhil edilmedi. Biz Cumhuriyet Halk Partisi Grubu olarak mesleki ve teknik eğitimin içinde yer almış, kursiyer veya stajyer olarak eğitimlerini zorlu çalışma koşulları içerisinde sürdürmüş ve bu stajlarını başarıyla tamamladıktan sonra çalışma hayatına atılmış, katma değer sağlamakta olan vatandaşlarımızın borçlanması ve sigortalılıklarıyla ilgili kanun teklifimizi Türkiye Büyük Millet Meclisine sunduk. Buradan bir kez daha seslenmek istiyorum: Staj ve çıraklık sigorta başlangıcı sayılıp EYT’ye dâhil edilsin.”