Norm Haber

Fatih Portakal açıkladı: Asgari ücrete ne kadar zam yapılacak?

Alım gücü her geçen gün düşen asgari ücretle çalışanlar, tüm umudunu sene sonunda yapılacak zamma bağladı. Fatih Portakal, asgari ücrete yapılacak olası zam oranını canlı yayında açıkladı. Peki zam oranı ne kadar olacak?

Yüksek enflasyon oranları ve artan yaşam maliyetleri, Türkiye’de asgari ücretle geçinen milyonlarca insan için büyük bir yük oluşturuyor. Temel gıda maddelerinden konut kiralarına kadar her alanda fiyatların hızla yükseldiği bir dönemde, asgari ücretin alım gücü ciddi şekilde erimeye devam ediyor. Özellikle büyük şehirlerde, asgari ücretle geçinmek neredeyse imkânsız hale geldi.

Gazeteci Fatih Portakal, milyonların beklediği zam oranıyla ilgili canlı yayında açıklamalarda bulundu.

Portakal, SÖZCÜ TV Ana Haber bülteninde konuyla ilgili konuşan Fatih Portakal, açıklamasında hükümetin kararına bağlı olarak asgari ücret zammı oranının yüzde 40 ila 50 arasında değişebileceğini belirtti.

Mevcut ekonomik koşullar, yüksek enflasyon oranları ve bütçe dengeleri göz önünde bulundurulduğunda bu tahminin makul olduğunu ifade etti. Ancak, Portakal’ın özellikle vurguladığı bir nokta da, hükümetin insafa gelmesi durumunda bu oranın yüzde 65’e kadar çıkabileceği yönündeydi.

Yeni asgari ücretin belli olmasına 3.5 ay kaldı. Asgari ücret her yıl 2 kez zamlanıyordu. Ancak hükümetin son açıklamalarına göre bundan böyle asgari ücrete yılda bir kez zam yapılacak.

Haziran 2023’te yapılan zamla beraber asgari ücret 11.402 TL olmuştu ve 31 Aralık 2023 tarihine kadar bu tutar geçerli oldu.

2023 Aralık ayında alınan kararla beraber 1 Ocak 2024 – 31 Aralık 2024 arasında ise asgari ücret tutarı 17.002,12 TL oldu. Yeni asgari ücret tutarı, Ocak ayından itibaren yürürlükte olacak.

Ekonomi yönetimi, geçtiğimiz günlerde açıkladığı Türkiye’nin 3 yıllık yol haritası olan Orta Vadeli Program’da (OVP) yıl sonu enflasyon hedefini açıkladı. OVP’ye göre 2024 sonunda enflasyonun yüzde 41,5’e gerilemesi bekleniyor.

Hükümetin “Çalışanları enflasyona ezdirmeyeceğiz” demecinden yola çıkarak asgari ücrete en az yüzde 40 zam yapılması bekleniyor. Ancak yapılacak artış tüm yılı kapsayacağı için bir refah payı da gündeme gelebilir. Refah payı eklemesi ile yüzde 40’lık zam yüzde 45 ya da 50 civarına çıkabilir.