Norm Haber

Fransa’da bir lisede yaşanan şiddet, başörtüsü ve laiklik tartışmalarını alevlendirdi

Laiklik ilkesi, kamusal alanda tarafsızlığı teşvik etmeyi amaçlasa da, özellikle başörtüsü takan Müslüman kadın ve kız çocuklarına yönelik uygulamalar tartışmalara neden oldu.

Fransa’nın kuzeyindeki Tourcoing kentinde bulunan Lycée Sévigné’de öğretmenine saldırdığı iddia edilen 18 yaşındaki bir öğrenci Pazartesi akşamı polis tarafından gözaltına alındı.

Olayın, öğretmenin öğrenciden başörtüsünü çıkarmasını istemesi ve öğrencinin okuldan çıkmaya hazırlanırken başörtüsünü tekrar takması üzerine meydana geldiği bildirildi.

Öğrencinin öğretmeninin isteğini reddettiği ve ardından öğretmenine tokat atarak ittiği belirtildi. Olayın ardından evinde bulunan öğrencinin gözaltına alındığı aktarıldı.

Sosyal ve tıbbi bilimler öğretmeni resmi şikayette bulundu ve öğretmenler olaya tepki olarak grev haklarını kullandıkları için salı günü okuldaki dersler iptal edildi.

Fransa’da ‘laiklik’ ve başörtüsü tartışmaları

Son olay, Fransa’da okullarda dini sembollerin rolüne ilişkin tartışmaları, özellikle de ülkenin anayasasında yer alan Fransız laiklik ilkesi “laïcité” ile ilgili süregelen tartışmaları yeniden alevlendirdi.

Laiklik ilkesi uyarınca, okullar da dahil olmak üzere kamu kurumlarının dini tarafsızlığı korumaları gerekiyor. Öğrencilerin belirgin dini semboller taşımaları yasak.

2004’teki başörtüsü yasağı olarak bilinen yasa yıllardır tartışma konusu oldu ve hem destek hem de eleştirilerin odağı haline geldi.

Laiklik ilkesi, kamusal alanda tarafsızlığı teşvik etmeyi amaçlasa da, özellikle başörtüsü takan Müslüman kadın ve kız çocuklarına yönelik uygulamalar tartışmalara neden oldu.

Eleştirmenler yasanın Müslüman toplumu haksız bir şekilde etkilediğini ve kişisel özgürlüğü kısıtladığını savunurken, destekçileri Fransa’nın laiklik taahhüdünü desteklediğini ve kamusal alanların dini etkilerden uzak kalmasını sağladığını iddia ediyor.

Siyasi tepkiler ve kamuoyu desteği

Olay, yerel ve ulusal makamlardan çok sayıda tepki topladı. Tourcoing Belediye Başkanı Doriane Bécue yaptığı açıklamada saldırıyı şiddetle kınadı ve Fransa’nın değerlerini korumanın önemini vurguladı.

Bécue, “Okul, cumhuriyet değerlerinin aktarıldığı bir yerdir ve bu kabul edilemez eylem karşısında hepimiz öğretmenlerimizi desteklemeliyiz,” dedi.

Şu anda Kuzey bölgesi milletvekili ve Tourcoing eski belediye başkanı olan eski İçişleri Bakanı Gérlad Darmanin de öğretmene desteğini dile getirdi.

Darmanin X hesabından yaptığı paylaşımda, “Ortak değerimiz olan laiklik ilkesini koruduğu sırada bu öğretmen bir öğrenci tarafından saldırıya uğradı. Herkes öğretmenlerimizin yanında durmalı ve Fransız cumhuriyetine yönelik bu şiddeti kınamalıdır,” dedi.

Saldırı, Fransa’da laiklik ve din özgürlüğü arasındaki dengeye ilişkin devam eden ulusal tartışmanın ortasında meydana geldi. Ülke uzun süredir laik ilkelerini giderek çeşitlenen nüfusuyla nasıl uzlaştıracağı konusunda mücadele ediyor.

Laiklik Fransız kimliğinin temel taşlarından biri olarak görülürken, bazıları laikliğin katı bir şekilde uygulanmasının başta Müslümanlar olmak üzere dini azınlıkları yabancılaştırabileceğini savunuyor.