Norm Haber

Fransa’nın en zengin ailesi kulüp satın alarak futbol camiasına adım atmaya hazırlanıyor

Fransa'da futbol dünyasında büyük bir sarsıntı yaratacağı düşünülen bu satın alma, kulübün arkasına büyük bir servet konulmasını sağlayacak ve son yılların baskın Ligue 1 takımı Katar sermayeli Paris Saint-Germain'e (PSG) de potansiyel bir rakip yaratacak.

Arnault ailesinin holding şirketi Agache, Paris FC’nin çoğunluk hissesini alacağını açıkladı. Ayrıca, enerji içeceği devi Red Bull da azınlık hissesiyle bu girişime katılacak.

Açıklamada, yasal ve diğer evrak işlemlerinin tamamlanmasına bağlı olan anlaşmanın finansal detayları verilmedi. Ancak, Arnault ailesinin kulübe “gerekli kaynakları” sağlamayı ve “erkek ve kadın takımlarını Fransız futbolunun zirvesine ve Paris halkının kalbine kalıcı olarak yerleştirmeyi” hedeflediği belirtildi.

Bu satın alma, mavi-beyaz Eyfel Kulesi logosuna sahip kulübün, Paris’in sportif ivmesini 2024 Olimpiyatları sonrasında da sürdürmesine yardımcı olabilir ve Avrupa futbolundaki gölgede kalmış statüsünü değiştirebilir.

Moda, finans, lüks ve eğlencenin merkezi olan Paris, yalnızca PSG ile yetinirken; Londra, Madrid gibi şehirlerin gerisinde kalıyor. PSG, Katar sermayesinin 2011’de kulübü satın almasından sonra Ligue 1’deki 10 şampiyonluğuyla öne çıkıyor. Buna karşılık, Londra’da bu sezon Premier Lig’de yedi kulüp, Madrid ve çevresinde ise La Liga’da beş kulüp bulunuyor. Roma bile Stadio Olimpico’yu paylaşan iki kulübe sahip.

Paris FC yönetimi, “Agache’nin çoğunluk hissedarı olmasıyla birlikte kulüp, başkentin futbolunda yeni hedefler ve başarı kriterleriyle farklı bir boyut kazanacak” açıklamasında bulundu.

Red Bull ise spor danışmanı olarak hareket edecek ve genç yeteneklerin keşfi ile en iyi oyuncuların kulübe katılmasına odaklanacak. Red Bull, bu ay yaptığı açıklamada, Liverpool’un eski teknik direktörü Jürgen Klopp’un ocak ayından itibaren küresel futbolun başına geçeceğini ve uluslararası kulüp ağını denetleyeceğini duyurdu.

Agache de “girişimci vizyonunu, ekonomik kalkınma ve uzun vadede marka etkisi konusundaki uzmanlığını” kulübe taşıyacak.

Lüks moda devi LVMH’nin patronu Bernard Arnault, 167 milyar Euro’yu aşan servetiyle Forbes’un en zenginler listesinde zirvede yer alıyor. Paris FC yönetim kurulunda aileyi temsil edecek olan oğlu Antoine Arnault, “Futbol uzun süredir büyük bir tutkumuz. Şu aşamada herhangi bir hedef belirlememekle birlikte, Fransız futbol tarihinde yeni ve istisnai bir bölümü birlikte yazmayı umuyoruz,” dedi.