Norm Haber

Fransa’yı sarsan davada tecavüzcü koca ifade verdi: Buradaki 51 erkeğin tamamı benim gibi suçlu

Fransa'yı dehşete düşüren tecavüz davasında yıllarca karısına ilaç vererek istismar eden Dominique Pelicot ifade verdi. New York Times Pelicot'un ifadesini yazdı: Bugün bu odada bulunan diğerleri gibi bir tecavüzcü olduğumu açıkça söylüyorum

Fransa’yı şoke eden ve tüm dünyanın dikkatini çeken tecavüz davasının merkezindeki adam nihayet mahkemede konuştu. Dominique Pelicot, 9 yaşındayken hastanede uğradığını söylediği cinsel saldırı ve gençliğinde bir inşaatta elektrikçi çırağı olarak çalışırken tanık olduğu toplu tecavüzün peşini bırakmadığını ancak karısının onu bu durumdan nasıl kurtardığını anlattı. Gözyaşları içinde ifade veren Pelicot, “Bunu hak etmedi, bunun farkındayım” dedi.

Karısından af diledi

Daha sonra, mahkemenin ortasında duran ve ifade verirken doğrudan kendisine bakan eski karısı Gisèle Pelicot’ya hitaben “Yaptıklarımdan pişmanım ve affedilemez olsa bile af diliyorum” dedi. 71 yaşındaki Dominique Pelicot, 50 yıllık eşi 71 yaşındaki Gisèle Pelicot’ya tecavüz etmek için neredeyse on yıl boyunca ilaç vermekle suçlanıyor. Polis, daha sonra düzinelerce erkeği evlerine gelip ona tecavüz etmeleri için davet ettiğini söylüyor.

Aralarında Pelicot’nun da bulunduğu 51 erkek, çoğu Gisèle Pelicot’ya ağırlaştırılmış tecavüz suçlamasıyla birlikte yargılanıyor. İçlerinden biri kendi karısına tecavüz etmek için benzer şekilde ilaç verdiği ve Dominique Pelicot’yu ilaçlıyken tecavüz etmek için evlerine davet ettiği için suçunu kabul etti. Pelicot’un salı günü duruşmaya gelmesi sürpriz oldu. Duruşmaya sadece bir hafta kala hasta olduğu gerekçesiyle mahkeme başkanı duruşmayı erteleyene kadar dört gün mahkemeye katılamadı. Pelicot’a böbrek taşı, böbrek enfeksiyonu ve prostat sorunları teşhisi konuldu.

Avignon mahkemesinin baş yargıcı Roger Arata, pazartesi günü Pelicot’u değerlendirmek üzere tıbbi uzmanlar gönderdikten sonra, düzenli aralar verilerek ve rahat bir sandalye ile Pelicot’un duruşmaya katılabilecek kadar iyi olduğuna karar verdi. Sanıklar duruşmalara sırayla geliyor. On sekiz tanesi, biri duruşma için özel olarak inşa edilmiş iki cam bölmede oturuyor. Geri kalanlar her gün geliyor; çoğunun yüzünde tıbbi maskeler, başlarında kapüşonlar ve kimliklerini gizlemek için başlarına geçirdikleri beyzbol şapkaları var.

Bazıları suçlamaları kabul etmedi

Yaşları 26 ile 74 arasında değişen bu kişiler, Fransa’nın kırsal kesiminde yaşayan işçi ve orta sınıftan oluşuyor. Aralarında kamyon şoförleri, askerler, bir hemşire, bir bilgi teknolojileri uzmanı ve bir gazeteci bulunuyor. Çoğu, emekli çiftin Mazan kasabasındaki evine gidip Gisèle Pelicot’ya bir kez tecavüz etmekle suçlanıyor. Bir kısmı ise geri dönüp defalarca tecavüz etmekle suçlanıyor. Dominique Pelicot da dahil olmak üzere bir düzineden fazla kişi suçlarını kabul etti. Ancak diğerlerinin avukatları müvekkillerinin Gisèle Pelicot’ya tecavüz etme niyetinde olmadıklarını savundular. Birçoğunun avukatı, müvekkillerinin kandırıldıklarını ve kadının sadece uyuyormuş gibi yaptığını söyledi.

Geçen iki hafta boyunca, mahkeme salonundaki 40’tan fazla avukatın çoğu Dominique Pelicot’u usta bir manipülatör olarak resmetti: Erkekleri ikna etti, yalan söyledi ve onları teşvik etti. Sanıklardan altısını temsil eden avukat Guillaume De Palma geçen hafta mahkemede yaptığı açıklamada, “Suç işleme niyeti olmadan tecavüz olmaz. Müvekkillerim Pelicot tarafından tamamen aldatılmış, kandırılmış, oyuna getirilmiş ve tuzağa düşürülmüştür” ifadelerini kullandı.

“Hepsi gelmeden önce her şeyi biliyorlardı”

Şimdi kürsüde, Pelicot bu iddialara da yanıt verdi. Pelicot, “Bugün bu odadakiler gibi bir tecavüzcü olduğumu açıkça söylüyorum. Hepsi gelmeden önce onun durumunu biliyordu, her şeyi biliyorlardı. Aksini söyleyemezler” dedi. Savcılar, Pelicot’un Eylül 2020’de bir markette alışveriş yapan kadınların eteklerini filme aldığı için tutuklanmasının ardından davayı bir araya getirdi. Polis, evindeki elektronik cihazlara ve bir dizüstü bilgisayara el koyarak ilk grup video ve fotoğrafları keşfetti ve bu da Kasım ayında daha geniş suçlardan tutuklanmasına yol açtı.

Sonunda polis Pelicot’un bilgisayarlarında ve sabit disklerinde istismar başlıklı bir klasörde çoğu tarihli ve etiketli 20 binden fazla video ve fotoğraf buldu. Videolardan bazılarının duruşma sırasında delil olarak gösterilmesi bekleniyor. Pelicot videoları neden çektiğini, dev bir dijital kütüphanede düzenlediğini ve hepsine isim verdiğini açıklarken şunları söyledi: Kısmen zevk ama aynı zamanda kısmen de sigorta. Bu sayede katılan herkesi bulabildik.

Kocasından boşanan ve eski soyadını bırakan ancak dava sırasında mahkemede bu soyadını kullanan Gisèle Pelicot, Fransız yasalarına göre anonim kalma ve davanın özel olarak görülmesini isteme hakkına sahipti. Bunun yerine, nispeten nadir görülen bir kararla davanın kamuya açık olmasını istedi. Avukatları, kadının utancı sanığın üzerine yıkmak istediğini ve hikayesinin diğer istismar mağdurlarına yardımcı olacağını umduğunu söyledi. Pelicot kendi üzücü ifadesi sırasında eski kocasını hayatının aşkı olarak tanımladı. 19 yaşında tanışmışlar ve kısa sürede birlikte bir hayat kurmuşlar, üç çocukları ve daha sonra sık sık ziyarete gelen yedi torunları olmuş. Pelicot, dünyada en çok güvendiği adam tarafından uyuşturucu verildiğinden ya da istismara uğradığından haberi olmadığını anlattı.

Salı günü mahkemede, 50 yıldır birlikte yaşadıkları Dominique Pelicot’nun sözlerini duymanın kendisi için ne kadar zor olduğunu ve “onun bu tecavüz eylemlerini gerçekleştirebileceğini bir an bile hayal edemediğini” belirtti. “Bu adama tamamen güveniyordum” dedi. Ancak uzun yıllar boyunca beyninde tümör olduğundan ya da Alzheimer’a yakalandığından korkmasına neden olan rahatsız edici semptomlar yaşamış. Saç ve kilo kaybı yaşarken hafıza kayıpları yüzünden yaşadığı bazı günleri hatırlamıyor.

© 2024 The New York Times Company