-
-
Türkiye’nin yakın tarihine Gezi Olayları olarak geçen eylemler, İstanbul’un Beyoğlu ilçesindeki Taksim Gezi Parkı’nın bölgedeki yayalaştırma ve Topçu Kışlası projesi kapsamında yıkılmak istenmesiyle başladı.
-
-
27 Mayıs 2013 tarihinde iş makinelerinin parka girdiği haberinin sosyal medya aracılığıyla kısa sürede yayılması sonucu bazı aktivist gruplar da parka giderek çalışmaları engellemeye çalıştı.
-
-
Göstericilere yönelik orantısız müdahale ve tarafların geri adım atmaması sonucu olaylar hükümet karşıtı protestolara dönüştü ve İstanbul’un ardından diğer şehirlere de yayıldı.
-
-
15 Haziran akşamında eylemcilerin parkta kurduğu Gezi Kampı dağıtıldı. Bu olaydan sonra Türkiye’nin çeşitli illerindeki parklarda forumlar düzenlemeye başlandı.
-
-
Forumlarda başta çevre olmak üzere siyasal, toplumsal, ekonomik sorunlar ele alınıyordu.
-
-
Dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler’in açıkladığı resmi rakamlara göre ise 4 Haziran itibarıyla eylemlerin bilançosu şöyleydi:
-
-
“77 ilde 603’e yakın eylem gerçekleşmiş, gerçekleşen bu eylemler sırasında 280 işyeri, 1 özel konut, 6 kamu binası, 18 belediye otobüsü, 207 özel araç, 103 polis aracı, bir polis merkezi ve 11 AK Parti hizmet binasının yanı sıra başta Ankara ve İstanbul’da olmak üzere çok sayıda otobüs durağı, trafik ışık ve levhaları, MOBESE kameraları, bankamatikler ve kaldırımlara çeşitli şekilde zarar verilmiştir.”
-
-
Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) yaptığı açıklamaya göre 12 Haziran itibarıyla olaylar esnasında tazyikli su, kısa mesafeli biber gazı atışları ve plastik kurşunlardan dolayı 7.478 kişi yaralandı.
-
-
Eylemler sırasında olayları haber olarak vermeyen medya kanallarına ait bazı araçlar, göstericilerin arasında kalan bazı polis araçları, Gezi Parkı şantiyesi için getirilmiş bazı araç ve malzemeler de eylemciler tarafından tahrip edilmişti.
-
-
Gezi olaylarında maalesef Türkiye’nin farklı şehirlerinde hayatını kaybedenler de oldu.
Mehmet Ayvalıtaş 2 Haziran 2013’te İstanbul’da, Abdullah Cömert Antakya’da 3 Haziran 2013’te hayatını kaybetti.
-
-
Olaylar sonucunda 8 sivil (Mehmet Ayvalıtaş, Abdullah Cömert, Ethem Sarısülük, Ali İsmail Korkmaz, Ahmet Atakan, Berkin Elvan, Burak Can Karamanoğlu, Mehmet İstif ve Elif Çermik) ve 2 güvenlik görevlisi (komiser Mustafa Sarı ve polis memuru Ahmet Küçüktağ) hayatını kaybetti.
-
-
İçişleri Bakanlığı’nın 23 Haziran tarihli açıklamasına göre, Bingöl ve Bayburt haricinde Türkiye’nin 81 ilinden 79’unda Gezi Parkı protestoları gerçekleşti ve bu gösterilere en az 2.5 milyon insan katıldı.
-
-
Çevreci bir eylem olarak başlayan ancak giderek siyasal iktidarın yaşam şekline müdahale girişimlerine karşı bir tepki olarak görülen eylemler dünyadaki sivil itaatsizlik eylemlerini de etkiledi. Gezi olayları başta Brezilya olmak üzere benzer kitlesel karşı duruşların ortaya çıkmasında önemli bir rol oynadı.