-
-
Yaklaşık bir haftadır etkili olan rüzgarlı ve soğuk hava balıkçıları da etkiledi.
-
-
Durum böyle olumca çoğu balıkçı teknesi denize açılamadı, açılanlar ise erkenden dönüş yaptı.
-
-
Balıkçılar, denizlerdeki avlanmanın düştüğünü, son günlerde akaryakıt fiyatlarındaki yükselmenin de etkisiyle balık fiyatlarında artış olduğunu söyledi.
-
-
Balıkçılar, son bir ayda bazı balık fiyatlarında yüzde 50 artış olduğunu, insanların balık alımını azalttığını belirtti.
-
-
Ordu’nun Perşembe ilçesinde balıkçılık yapan Ali Genç, “Şu anda mazot fiyatları ve giderler birinci sırada yer alıyor. İkincisi ise hava şartlarından dolayı balık fiyatları epey pahalandı. Vatandaşlar soruyorlar ama çoğu almıyor. Hava şartları da burada çok etkili. Şuan istavrit 40, mezgit 50, levrek şuan 100 ama ilerleyen günlerde artar. Somon balıkları 80-90 arasında satılıyor, barbun balığı da 80-100 arasında satılıyor. Bir ay öncesinden hesaplarsak yüzde 50 artış oldu. Biz de zam yapmak istemiyoruz ancak durum bunu gösteriyor. düzelmesi için akaryakıt fiyatlarının düşmesi lazım. Ağların fiyatları da arttı, bunların hepsi birleşince bu durum balık tezgahlarına yansıyor” dedi.
-
-
Cafer Çamaş isimli balıkçı da zor satış yaptıklarını belirterek, “Tezgahların durumu iyi değil, zor satış yapıyoruz. Vatandaşlarım alım gücü azaldı. Mazot fiyatları arttığı için denize açılmıyorlar” diye konuştu.
-
-
Cesur Kaya isimli balıkçı hava şartları ve akaryakıt fiyatlarından dolayı balık fiyatlarında ciddi bir artış olduğuna dikkat çekerek, “Hava şartları da zaten şuan müsait değil, bu nedenle balıklar fiyatlandı. Zaten sezonun da sonu geldi sayılır. Bu balık sezonu bitince küçük tekneler devreye girecek ve fiyatlar biraz daha artacak. Bu da alıcıya yansıyacak” şeklinde konuştu.
-
-
Balığın başkenti Sinop’ta da son günlerde etkili olan fırtına nedeniyle tekneler avlanmakta zorluk yaşadı.
-
-
Denize açılmak isteyen tekneler ise artan maliyetlerden dolayı avladıkları balığın kasa fiyatları yükseldi. Av yapan teknelerin yaptığı fiyat artışı ise balık tezgâhlarına yansıdı.
-
-
Balıkçı Adnan Demir, tüketim ürünlerinde en ucuz ve besleyici ürünün balık olduğunu ifade ederek, “Normal piyasaya göre bir koli yumurta olmuş 45-47 TL. Ona bakarsanız en ucuz yenecek olan, yine de balık yani protein açısından” dedi.
-
-
Balıkçı İsmail değer, balık tezgâhlarında eskisi gibi balık bolluğu olmadığını, bunun da fiyatları mecburen yansıdığını belirterek, “Kayıklar iki üç gündür hava estiği için denize çıkamıyorlar. Balık da olmayınca ister istemez tezgâhlara yansıyor, fiyatlar da artıyor. Balık tutan teknelerimiz de mazot fiyatlarının yüksek olması sebebiyle kendilerine göre zam yapıyorlar, haklılar da yani. Balık olmadığı zaman, tezgâhlara da yansıyor. İki gün önce 30 liraya verdiğimiz mezgit, bugün 40 TL oldu. 50 TL’ye verdiğimiz barbun 80 TL. Tezgâhlarda somon var, tirsi var. Tirsiyi 15 TL’ye veriyorduk şimdi 25 TL. Zaten sezon da bitmek üzere, Nisan 15’te bitiyor, dip avları başlıyor. Büyük ihtimalle sezon sonunda kapatmayı düşünüyoruz, gelecek sezona kadar” diye konuştu.