-
Tekirdağ’da 1993 yılında, evlilik dışı olarak dünyaya gelen Ayşegül Elhakan, 20 günlükken annesi tarafından Çocuk Esirgeme Kurumu’na terk edildi. 10 aylıkken evlat edinilen Ayşegül, İstanbul’da yaşamaya başladı.
-
Ayşegül 6 yaşındayken, kendisin evlat edinen çift boşandı. Ayşegül, bir bankada müdür olan annesi ile birlikte yaşamaya devam etti. Aynı yıl Ayşegül, annesinin konuşmasına şahit olarak, tesadüfen evlatlık olduğunu öğrendi.
-
Küçük yaşta olmasına rağmen bunu kabullendi. Güzel bir çocukluk geçirdiğini söyleyen Ayşegül, 13 yaşındayken, kendisini evlat edinen annesinin sağlık problemleri nedeniyle yeniden Çocuk Esirgeme Kurumu’na bırakıldı. Lise eğitiminin ardından Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tekstil Teknolojisi Yüksek Okulu’nu kazanan Ayşegül Elhakan, kendisini evlat edinen annesi ile yıllar sonra tekrar görüşmeye başladı.
-
İkinci kez terk edildiğini düşünmenin, kendisinde travma yarattığını söyleyen Ayşegül Elhakan, “13 yıl onlarla yaşadım. Sağlık sebeplerinden dolayı koruma kararıyla tekrar yurda verildim. Ben o çocuk aklımla, beni terk ettiklerini, bıraktıklarını düşünerek, uzun bir süre geçirdim” dedi.
-
Elhakan, “Üniversiteyi kazandığımda, beni evlat edinen annemle tekrar irtibata geçtik. Onun bana söylediği şey, ‘Bak kendi başına bir şeyler başarabiliyormuşsun. Bunu kanıtladın’ oldu. Kendisiyle daha sonra tekrar görüşmeye başladık. Devlet memuru olarak atandığım zaman yine aynı şekilde beni ağlayarak aradı. ‘İmkanı olmayan çocuk, daha başarılı olur’ derler. Doğru mu bilmiyorum ama bende biraz öyle oldu” diye konuştu.
-
BU KİTAP, BİR KADININ BAŞARI HİKAYESİ’
Devlet memuru olarak atanan ve şimdi 14 aylık bir kız çocuk annesi olan Ayşegül Elhakan, özellikle Çocuk Esirgeme Kurumlarındaki kız çocuklarına örnek olması için, hayatını kaleme aldığı ve ‘Ben Olmadan Önce’ adını verdiği kitabını yazdı. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde, yurtta kalan kız çocuklarına atfettiği kitabını piyasaya süren Elhakan, “İnsanlara kılavuz olmasını istediğim bir hikaye olduğu için kitaba dönüştürdüm. Özellikle yurtta kalan çocuklara bir şeyler katabileceğini düşünüyorum. Ortada bir başarı var, bir kadının başarısı var. Bugün bir anne olmayı, bir aile olmayı başarabilmiş bir kadının hikayesi var. Yurtta kalan çocuklarda hayata 1- 0 yenik başlama düşüncesi oluyor. Aile yok, sevgi yönünden eksik büyüyorlar. Bu yüzden geleceğe yönelik kaygıları oluyor. Bunu ben de yaşadım. O, 1- 0’ı siz artıya çevirebilirsiniz. Ne kadar sıkıntı çekerlerse çeksinler, okumayı hiçbir zaman bırakmasınlar. Bir kadın için, bir kız çocuğu için okumak çok önemli. Bunları yaşadığım için ben bugün Ayşegül’üm. Bunları yaşamasaydım, bu Ayşegül olamayacaktım. Geçmiş tamamen kapandı. Kendimi anne olmaya hazır hissettim. O şekilde ben oldum. O yüzden adı ‘Ben Olmadan Önce’. Her çocuk bir umuttur. Ben bunlardan sadece biriyim” diye konuştu.
-
29 yılını, 4 yılda yazdığı 323 sayfaya sığdıran Ayşegül Elhakan’ın, en büyük destekçisi olduğunu söylediği eşi Kadir Elhakan ise, “Zorlu süreçlerden geçtik, ama birlikte bu süreci atlatarak yuva kurduk ve güzel bir çocuğumuz oldu. Ayşegül’ü çok sevdim ve ona aşık oldum. Ayşegül, zorluklardan geçtiği için çok iyi bir anne. Kızına o zorlukları hissettirmemeye çalışan bir anne. Çok güzel bir bağ kurdular. Mükemmel bir anne” ifadelerini kullandı.