-
MUDANYA DEREKÖY KİLİSESİ
Mudanya Dereköy’deki tarihi kilisenin adı, Rumcada dere anlamındaki Potamia’dan geliyor.
Rum Ortodoks Kilisesi’ne ait kalıntılar, görenleri tarihte uzun bir yolculuğa çıkarıyor.
1857 yılında yapılmış anıtsal bir yapı olan Dereköy Kilisesi, gerek mimarisi gerekse içinde bulunan ayin düzenini belirleyen öğelerin özellikleri dolayısıyla önem taşıyor.
Burada yaşayan Rumlar 1922 yılında Yunanistan’a gitse de yapı, 1924’ten sonra da Selanik çevresindeki Drama, Kavala, Yanya, Karacaova, Langaza ve Girit Adası’ndan gelen Müslüman Türkler tarafından kullanılmış.
Rumların bölgeden ayrılmasının ardından buraya yerleşen Türkler tarafından bina 1972 yılına kadar cami olarak kullanılmış. Yapı bu tarihten sonra, gerek doğal gerekse özensiz kullanım nedeniyle tahrip olmuş.
Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün korumasında olan kilisede vaiz kürsüsü, yaşanan tahribat nedeniyle Bursa Arkeoloji Müzesi deposuna kaldırılmış.
-
ERMENİ KİLİSESİ
Yıldırım’da Namazgah Caddesi ile Akdemir Sokağı’nın kesiştiği köşede yer alan Ermeni Kilisesi, Cumhuriyet öncesinde Ermeni azınlığın yoğun yaşadığı Setbaşı semtinin kilisesiydi.
Kurtuluş Savaşı sonrası Ermenilerin ülkeyi terk etmesinin ardından kişi kullanımına geçmiş, bir süre tütün deposu olarak yararlanılmış ise de daha sonra boşaltılmış.
Doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen bir alana oturmakta olan kilise, depo olarak kullanıldığı dönemde gerçekleştirilen değişikliklerle özgün özelliklerini yitirmiştir.
Yapıldığı tarih ve yaptıranı belirlenememiştir.
-
TİRİLYE PANAGIA PANTOBASILISSA KİLİSESİ-KEMERLİ KİLİSE
Hristiyanlığın kadim dönemlerinde büyük ilgi gören Tirilye ve çevresinde çok sayıda görkemli kilise, manastır inşa edilirken, bu yapılardan birisi de Kemerli Kilise’dir.
Ortodoks dünyası için oldukça önemli olan Kemerli Kilise’nin sütunlarının Mısır’ın İskenderiye şehrinden getirildiği belirtilirken, yapının 13. yüzyıl sonunda yapıldığı biliniyor.
1676 yılında, Dr.J.Covel tarafından hazırlanan el yazması belgede, kilisenin Panagia Pantobasillissa’ya (Bakire Meryem’e) adandığı anlatılırken, Tirilye’deki bu önemli yapı, Dünya’da duvarlarına resim yapılan ilk kilise olarak tarihe geçti.
Kemerli Kilise, Panagia Pantobasilissa Kilisesi ve Trigleia Manastırı Kilisesi olarak da adlandırılıyor. Kemerli Kilise denmesinin nedeni, payandalar üzerindeki kemerlerden oluşmasıdır. Kemerler ve kubbesi 4 sütun üzerine yerleştirilmiş ve kubbeyi taşıyan sütunların üzerine süslü başlıklar konmuştur. Halk arasında Küçük Ayasofya olarak da bilinir.
Yüksek bir kubbesi vardır. Yaptıran kişiyi ve yapıldığı tarihi tam olarak belirten bir kitabesinin bulunmaması nedeniyle, uzun yıllar boyunca değişik isimlerle anılmıştır. Kilisenin içi, dışına göre daha görkemliyken, motifler, resimler ve süslemeler göz alıcı bir görüntü oluşturuyor. Duvarlarda insan fresklerinin izleri bulunan yapıda, elinde kılıç tutan asker kıyafetli bir figür, yüzü belirgin şekilde seçilebilen, sağ elinde bir küre tutan mızraklı bir asker ile başka bir bölümünde, Baş Melek Mikhael’in kanatlı freski ve Hz. Meryem’in yaşamının anlatıldığı resim sahneleri görülür. Kilise 1855 depreminde büyük hasar görmüş, çan kulesi ve kubbesi yıkılmıştır. Mübadeleden sonra şahıs mülkiyetinde depo olarak kullanılan kilise, yıllarca metruk halde kalmış, bir süre önce İstanbul Fener Rum Patrikhanesi’nin, Bursa Metropolitliği’ne atadığı Elpidophoros Lambriniadis tarafından satın alındı.
-
KUMYAKA HAGIOS TAXIARCHOI KİLİSESİ-BAŞMELEKLER KİLİSESİ
Mudanya’nın Kumyaka Mahallesindeki kilise Bizans İmparatoru IV. Konstantinos Porphyrogenetos döneminde yaptırılmıştır.
Kare planlı ana kilisenin üzeri kubbe ile örtülü olup yanlarda beşik tonozlu dört haç kolundan oluşur.
Duvarları tuğla ve taş ile örülü bulunan yapının çatısı da tuğla ile örülmüştür.
Dini fonksiyonunun yanı sıra akıl hastalarını tedavi etmekte ki maharetiyle de isim yapmış bir kilisedir.
-
KEMERLİ KİLİSE
-
DEREKÖY KİLİSESİ
-
Mudanya Aydınpınar’da 1840 yılından kalma kilise
-
ERMENİ KİLİSESİ