-
-
Osmanlı’nın ilk başkenti olan Bursa’da 14. yüzyılda oluşmaya başlayan, 16. yüzyılda han, bedesten ve çarşıların oluşumuyla gelişimini tamamlayan Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’ni eski ihtişamına kavuşturacak projede yıkım çalışmaları tamamlandı.
-
-
Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından da’ desteklenen projesi, geçtiğimiz yıl ağustos ayında Kızılay binasının yıkılmasıyla başlamıştı.
-
-
Çalışmalar kapsamında ilk etapta normal kamulaştırmalarla 15 parseldeki binalarda yıkım yapılırken, kamulaştırma süreçlerinin uzaması üzerine nisan ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla bölge için ‘acele kamulaştırma kararı’ alınmıştı. Bu kararın ardından da hem kamulaştırma hem de yıkım çalışmaları hız kazanmıştı.
-
-
Proje kapsamında 15’i normal, 33’ü ise acele kamulaştırma kararıyla toplam 48 parselde 37 binanın yıkımı tamamlandı.
-
-
Çalışma kapsamında toplam 5336 metrekare alan açığa çıkarılırken; ekipler, bir taraftan yıkımı tamamlanan binaların temel söküm çalışmalarını diğer taraftan da bölgedeki hafriyatın taşınması çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
-
-
Bursa’nın geleceğine damga vuracak projede alınan mesafe, bölgeden çekilen hava görüntüleriyle gözler önüne seriliyor.
-
-
Projenin ilk başladığı ağustos ayında çekilen fotoğraf ile yıkımlar sonrası çekilen fotoğraf, bölgedeki dönüşümü ortaya koyuyor.
-
-
Bu arada proje alanında kalan alışveriş merkezine ait binanın yıkımıyla ilgili sürecin de Ocak ayı içerisinde tamamlanması hedefleniyor.
-
-
Bursa’nın Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından ‘2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edildiğini hatırlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Projesi’nin kentin tarihi kimliğini daha da öne çıkaracağını söyledi.
-
-
Yakılan binaların hafriyat kaldırma ve temel söküm çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Başkan Aktaş, önümüzdeki yılsonuna kadar projeyi tamamlamayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.