-
-
Pazaryeri ilçesinin Kınık köyünde yaşayan Salim Yaşar, 1946 yılında babasının kurduğu atölyede öğrendiği çömlek mesleğini 67 yıldır sürdürüyor.
-
-
Kendi atölyesinde çömlekçilik öğrenmek isteyenlere eğitim veren Yaşar, aynı zamanda her yıl çeşitli fuarlara katılmak.
-
-
Çamurdan yaptığı ürünlerin yerini artık plastik ürünlere bıraktığını ve çömlekçilik mesleğinde çırak yetiştirilmediğini belirten Yaşar, buna üzüldüğünü söyledi.
-
-
Kariyerine 13 yaşında babasının atölyesinde başladığını anlatan Yaşar, şöyle konuştu:
“15 yıl Almanya’da çömlekçilik yaptım. 1992’de Vietnam’a gittim. Bu işi Vietnam’da da 5 yıl öğrettim. 1998 yılında köyüme döndüm ve halen burada mesleğe devam ediyorum. 1970’lerde turşu ve su kavanozları yapıyorduk. Ayrıca testiler ve testiler yapıyorduk. 1980’lerde çömlek yaptık.”
-
-
“Plastik ülkemize 1984 yılında girdi, mesleğimizde gerileme oldu. 2000 yılında bu köyde 80 atölye vardı. Her evin avlusunda ve bahçesinde bir atölye vardı. Şu anda 30 çalışma atölyesi var. Bu atölyelerin 12-13’ü halen elle üretim yaparken, diğerleri kalıp ve presle üretim yapıyor.”
-
-
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN ÖDÜLÜ ALDI
Salim Yaşar 80 yıllık ömrünün 67 yılını adadığı çanak çömlek ustalığında milli sanatçı olurken, ‘Geleceğe Aktarılan Mirasın Yaşayan İnsan Hazineleri Temsilcileri’ arasında yer aldı.
-
-
Beştepe Ulusal Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen törene katılan Yaşar, ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan aldı. Çok mutlu ve gururlu olduğunu belirten Yaşar, “Cumhurbaşkanı Erdoğan bir karar verdi ve bizi bununla ödüllendirdi. Sayın Cumhurbaşkanı’na bu ödülü kendi adıma ve Kınık köyündeki çömlekçiler adına aldığımı söyledim. O da memnundu. Çok mutlu ve gururluyum. Özellikle köyüm adına gurur duyuyorum. Bu, 67 yılda verilen bir ödül. Birçok ödül aldım ama bunun ayrı bir yeri var.” dedi.