-
-
SSK ve Bağ-Kur emeklisine yapılacak temmuz zammı geçtiğimiz günlerde netleşti. Emeklilerin zammı yüzde 24,73 olurken, memur emeklisi de enflasyon farkı ve toplu sözleşme hesabıyla yüzde 19,31 zam alacak. Kök maaşı 8 bin TL altında olanların ise maaşı değişmeyecek. 8 bin TL’ye uygulanacak yüzde 24,73’lük zam maaşı 10 bin TL’nin üzerine çıkarmadığı için emekli yine 10 bin TL almaya devam edecek.
-
-
Şimdi milyonlarca emeklinin gündeminde refah payı verilip verilmeyeceği ve en düşük emekli maaşı düzenlemesi yer alıyor. Sabah’ın haberine göre, en düşük emekli maaşı başta olmak üzere emekliler için konuşulan 3 formül ortaya çıktı.
-
-
Emekliye refah payı verilecek mi?
Son yıllarda hemen tüm zam dönemlerinde refah payı uygulaması gündeme geldi. Bu temmuz içinde bu yönde beklentiler güçlendi. Yüzde 24,73 çıkan enflasyon oranına eklenecek 10 puanlık artış zam oranını yüzde 35’e taşımış olacak. Memur ve memur emeklileri için ise oran yüzde 30’u bulacak.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Refah payı ile ilgili şu an bir çalışmamız yok” diye konuşmuştu.
-
-
Emekli maaşları eşitlenecek mi?
Ocak ayında uygulanan bir yöntem olarak tüm kesimlerin zam oranlarının eşitlenmesi de söz konusu olacak. Ocak ayında SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş artışları düşük çıkmış ve memur emeklileriyle eşitlenmişti. Temmuzda ise memur emeklilerinin artışları SSK ve Bağ-Kur’lulara göre düşük çıktı. Bu durumda da bir eşitleme söz konusu olabilir. Böylece refah payı verilerek eşit zam uygulanabilir.
-
-
En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?
Bir diğer formül ise 10 bin lira olan taban maaşın artırılması. Her zam döneminde gerçekleşen bu uygulamanın temmuzda da yapılması bekleniyor. Bu durumda kök maaşı ne olursa olsun tüm emekliler zam almış olacak.
-
-
Burada yine 6 aylık enflasyon oranının artışta kullanılması gündemde. Bu durumda taban maaşın 12-14 bin TL olması bekleniyor.
-
-
Eğer yıl sonu enflasyon hedefi olan yüzde 38 baz alınırsa bu kez 14-15 bin bandında bir taban maaş ortaya çıkabilir.
-
-
En düşük emekli maaşı için yasal düzenleme yapılması gerekiyor. Bu yüzden karar verildikten sonra bir yasa teklifi olarak TBMM’ye sevk edilecek. Burada görüşüldükten sonra resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girecek.