-
-
Enflasyonun düşüş ivmesi devam ederken, 2023 yaz aylarından bu yana ilk kez yıllık enflasyon yüzde 50’nin altına indi.
-
-
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, eylül ayında tüketici fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 49,38 arttı.
-
-
Aylık enflasyon ise yüzde 2,97 olarak gerçekleşti. Böylece, yıllık enflasyon üç yıl aradan sonra ilk kez politika faizinin altına gerilemiş oldu.
-
-
Eylül ayında en yüksek fiyat artışı yüzde 50,4 ile diğer konaklama hizmetlerinde (öğrenci yurtları) görülürken, en fazla fiyat düşüşü ise yüzde 4,31 ile diğer kişisel aksesuarlarda yaşandı.
-
-
Enflasyon rakamlarını değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyondaki düşüşe dikkat çekerek, “Haziran ayında başlayan dezenflasyon süreci devam ediyor” dedi.
-
-
Şimşek, “Bu dönemi, gelecek yılın ikinci yarısında başlayacak ve enflasyonda kalıcı düşüş sağlayarak tek haneye ulaşacağımız ‘istikrar dönemi’ takip edecek.
-
-
Tüm politikalarımızı fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda kararlılıkla sürdürüyoruz. Enflasyonu düşürmek, sadece hayat pahalılığı sorununu çözmeyecek, aynı zamanda vatandaşın refahını kalıcı şekilde artıracak” diye konuştu.
-
-
Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı sunumda, para politikasındaki kararlı duruşun sürdürüleceğini vurguladı.
-
-
Karahan, aylık enflasyonda kalıcı düşüş sağlanması için daha fazla mesafe alınması gerektiğini belirterek, “Enflasyonun ana eğilimindeki gerileme 2025’te de sürecek” dedi. Ayrıca, kira enflasyonunda önümüzdeki aylarda düşüş beklediklerini dile getirdi.
-
-
10 Haziran 2022’de başlatılan ve yüzde 25 tavan ile sınırlandırılan kira artış oranı uygulaması, 1 Temmuz 2024’te sona erdi.
-
-
Bu tarihten itibaren kira artışları Borçlar Kanunu’na göre, TÜFE’nin 12 aylık ortalaması üst sınır alınarak belirleniyor.
-
-
TÜİK’e göre, eylül ayı için 12 aylık ortalama enflasyon yüzde 63,47 olarak açıklandı. Bu oranın ilerleyen dönemde kira artış oranlarında düşüşe yol açması bekleniyor.
-
-
Enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte, emekli maaşlarına yapılacak zam oranları da netleşmeye başladı. Temmuz, ağustos ve eylül ayları verilerine göre, SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 8,92 zam almayı garantiledi.
-
-
Önümüzdeki 3 ayda enflasyon her ay yüzde 2 seviyesinde gerçekleşirse zam oranı yüzde 15-16 civarında olacak. Aylık enflasyon yüzde 1,5 seviyesinde kalırsa ocak ayı zammı yüzde 14 civarında olabilir.
-
-
Ocak ayında memur ve emekli maaşlarına yapılan yüzde 49,25 zam ile birlikte SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarında yıllık kümülatif artış yüzde 86’ya ulaştı. Memur maaşlarındaki yıllık artış ise yaklaşık yüzde 78 oldu.
-
-
Memur ve memur emeklilerinin zam oranı toplu sözleşme hükümlerine göre belirleniyor. 2024’ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında ise yüzde 10 zam yapılacak.
-
-
İlk altı aylık enflasyon verilerine göre, yüzde 8,46 oranında fark oluştu ve temmuz ayında memur maaşları yüzde 19,31 oranında artırıldı.
-
-
Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 38 olarak belirlenmişti. Piyasa katılımcıları ise enflasyonun yüzde 40-42 civarında gerçekleşmesini bekliyor.
-
-
Yıl sonu enflasyonun Merkez Bankası’nın hedefi olan yüzde 38 seviyesinde kalması halinde, SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 10,63 zam alacak.
-
-
Eğer enflasyon yüzde 40’a yaklaşırsa zam oranı yüzde 12,24’e çıkacak.
-
-
Enflasyonun yüzde 42 seviyesinde gerçekleşmesi durumunda ise zam oranı yüzde 13,9 olacak.