-
Emekli olacaklarda bu yıl ve yeni yılda oluşacak fark tartışmaları sürüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2024 ile 2025’te emekli olacaklar arasındaki aylık farkının kapanması için çalışma yaptıklarını açıklamıştı. Düzenlemenin detayları henüz belli olmadı.
-
Emeklilik planlayanlarda endişeler başladı
Yıl sonuna yaklaşılırken düzenleme ile ilgili çalışmanın ortaya çıkmaması emeklilik planlayanları da tedirgin ediyor. TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Kılıç düzenlemenin gecikmesinin yeni bir emeklilik furyası başlatabileceği konusunda uyardı. Kılıç, maaş sorununun çözülmemesi halinde maaşlar arasında oluşacak farkın 6 yılda kapanmayacağına dikkat çekiyor. Cem Kılıç bugünkü yazısında emekli maaş farklarını ele aldı.
-
“2024 ve 2025 emeklileri arasındaki fark 6 yılda kapanmayacak”
Yeni bir düzenleme yapılmazsa bu yıl emekli olacaklara, gelecek yıl emekli olacaklara göre daha fazla aylık bağlanağını dikkat çeken Cem Kılıç, iki emekli grubu arasındaki farkın 6 yılda bile kapanmayacağını söyledi. Kılıç, aylık farkları ile ilgili kritik sorun ile ilgili, “Bakanlığın bu konuda yapacağı düzenlemenin ardından durum netlik kazanacak” dedi.
-
“Aklında olmayanlar bile emeklilik düşünmeye başladı”
Her yıl yıl bitmeden ya da yeni yılda emekli olmak arasında emekli aylığı açısından fark olduğunu belirten Kılıç, “Ancak bu yıl bu farkın yüzde 35’i bulması çalışanların kafasını karıştırdı. Pek çok çalışan aklında emekli olmak yokken emekli olmayı düşünmeye başladı. Hafta içerisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan bu konuda bir düzenleme hazırlığında olunduğunu ifade etti. Bu düzenleme işyerlerinde emekli olmayı bekleyen pek çok kişiyi yakından ilgilendiriyor. Eğer fark kapatılmazsa emeklilik furyası başlayabilir” uyarısında bulundu.
-
“Maaşlar arasında fark yüzde 35’e çıkacak”
Bu yıl emekli olacaklar ile yeni yılda emekli olacaklar arasında oluşacak farkı hesaplayan Cem Kılıç, “Eylül ayı enflasyonu açıklanınca 9 aylık enflasyon yüzde 31,94 olarak gerçekleşti. Son 3 aylık enflasyon bu rakama eklenip enflasyon yüzde 38 olursa bu yıl emekli olanla 2025 yılında emekli olacaklar arasında yüzde 36,5 fark olacak. Enflasyon yüzde 50’yi bulsa bile fark yüzde 26’yı bulacak” ifadelerini kullandı.
-
“Maaş farkını güncelleme katsayısı etkiliyor”
Kılıç, emekliler arasında oluşacak farkın nedenini de şöyle açıkladı:
“Bu yıl ya da 2025 yılında emekli olmanın aylık açısından farklı olmasının temel nedeni güncelleme katsayısı. Güncelleme katsayısını da yıllık enflasyon ve büyüme belirliyor. Buna ilave olarak bu yıl ocak ve temmuz zamlarının kümülatif olarak yüzde 86 olması, önümüzdeki yıl emekli olacakların düşük aylık alması sonucunu doğuruyor.”
-
Türk-İş raporunda farkın ne zaman kapanacağına ilişkin tahminlere yer verdi
Türk- İş’in maaş farkları ile ilgili yayımladığı rapora dikkat çeken Kılıç, yazısında farklara dikkat çekti ve şunları söyledi:
-
“Türk-İş’in bu konuda yayımladığı rapor emekli aylıkları arasındaki farkı ortaya koyduğu gibi bu yıl oluşacak farkın ne zaman kapanabileceğine dair tahminlere de yer veriyor. Okan Güray Bülbül, Nergis Şimşek ve Barış İyiaydın tarafından Türk-İş için hazırlanan raporda bu yıl emekli olamayanların çalışmaya devam etmeleri halinde bu yıl hak edecekleri rakama ne zaman erişebileceğini gösteriyor. Ne yazık ki tablo iç açıcı değil. Bu yıl emekli olamayan ya da işini kaybetmemek adına emekli olmayı tercih etmeyecek kişilerin 6 yıl sonra bile bu yıl hak edecekleri rakamı alamamaları söz konusu.
-
Bu konuda herhangi bir düzenleme yapılmaz ve 2024 yılında emekli olunmazsa prime esas kazanç ortalamasından çalışmaya devam eden bir kişi bu yıl emekli olan bir kişinin emekli aylığına ancak 2031 yılında yaklaşabiliyor. Yapılan hesaplama çeşitli varsayımlara dayalı. Enflasyon, asgari ücret ve büyüme tahminlerine dayalı olarak yapılan bu çalışma gösteriyor ki, prime esas kazanç ortalaması üzerinden çalışmaya devam eden bir kişi 6 yıl sonra bile bu yıl emekli olursa alabileceği aylığa hak kazanamıyor.”
-
“İşçiler yeni düzenlemeyi beklemeli”
Emekli olacak işçilere de uyarılarda bulunan Kılıç, “Meclis’te gündeme gelmesi beklenen bu konu hakkında işçilerin beklemesi yerinde olacaktır. Özellikle kamuda emekli olduktan sonra çalışmaya devam edemeyecek işçiler için bu kararın acele verilmemesi çok önemli. Aksi taktirde yüksek aylık alınabilecek ancak işsizlik riski ortaya çıkacaktır. Diğer yandan eğer maaş farkını kapatacak bir düzenleme yapılırsa sorun çözüleceği için işçiler işinden de olmaz. Bakanlık bu konuda farklılığı ortadan kaldıracak düzenleme yapılacağını ifade etti. Dolayısıyla acele edilmemesi ve bu düzenlemenin beklenmesi yerinde olacaktır” dedi.