-
BÜYÜK ÇAPLI 913 SEL İNCELENDİ
Nature dergisinde yayınlanan çalışma, 2000 ile 2018 yılları arasında dünya genelinde meydana gelen 913 büyük sel olayı sırasındaki günlük uydu gözlemlerini kullandı.
-
SELDEN ETKİLENEN BÖLGELERDE NÜFUS DAHA HIZLI ARTIYOR
Bu süre zarfında 255-290 milyon kişi sel sularından doğrudan etkilendi. Çalışmanın yazarları, ayrıca bu bölgelerdeki nüfus artışının yüzde 34,1 oranında arttığını, bu rakamın toplam küresel nüfus artışının yüzde 18,6’sından daha fazla olduğunu buldu.
-
Bilim insanlarına göre bu durum, yüzyılın başından beri sele maruz kalan tahmini insan sayısının on katının, önümüzdeki on yılda sel tehdidi altında olacağı anlamına geliyor.
-
ÜLKELERE DAHA FAZLA FON AYIRMA VE HAZIRLIK YAPMA ÇAĞRISI
Bununla birlikte çalışmada, ABD’nin ülke genelinde meydana gelen seller nedeniyle, 2000 yılından 2019 yılına kadar 615 milyar dolarlık bir zarara uğradığı belirtildi. Ancak, ülkedeki afet fonlarının yalnızca yüzde 13’ünün sellere karşı hazırlık yapmak için ayrıldığı açıklandı. Bu nedenle uzmanlar, ülkelere sellere karşı daha fazla fon ve hazırlık çağrısı yaptı.
-
Diğer taraftan, araştırmacıların iklim değişikliği projeksiyonları, 2030 yılına kadar sele maruz kalan insanların oranının daha da artacağını gösteriyor.
-
KUZEY, AMERİKA, ORTA ASYA VE ORATA AFRİKA’DA SELDEN ETKİLENEN İNSANLARIN ORANI ARTACAK
Araştırmacılar, özellikle Kuzey Amerika, Orta Asya ve Orta Afrika’nın bir kısmı dahil olmak üzere 57 ülkenin, nüfuslarının sel felaketine maruz kalan yüzdesinde önemli artışlar yaşayacağını tahmin ediyor.
-
SEL RİSKİ ALTINDAKİ BÖLGELERDE YAŞAYAN İNSANLAR TAŞINMALI
Bilim insanları, doğal afetlere karşı hazırlanmanın en iyi yolunun sellerin nerede meydana geleceği ve etkilerini kimlerin hissedeceği hakkında bilgi sahibi olmak olduğunu aktardı. Potansiyel olarak sellerin yaşanabileceği bölgelerden nüfusun uzaklaştırılması önerildi.
-
Benzer bir şekilde, Sri Lanka’da 2004 yılında meydana gelen tsunamiden sonra, kıyı bölgelerinde yaşayan kesim sahil şeridinden 100 metre uzağa taşındı. Hindistan da benzer şekilde insanları sele eğilimli bölgelerden uzaklaştırmayı düşünüyor.