-
-
Taze çiğ zencefil kökü, Asya mutfaklarında temel bir malzeme olarak öne çıkmaktadır. Sıklıkla çorba, pirinç, erişte ve güveçlerde kullanılır. Dünya üzerinde ayrıca çay, özel kahve, limon, kokteyl ile birlikte smoothie gibi içecekleri de tatlandırmak için kullanılır. Kaynamış suya ekleyeceğiniz zencefil tozu ile kendi zencefil çayınızı da yapabilirsiniz.
-
-
Boğaz ağrısı, öksürük ve soğuk algınlığı için doğal bir tedavi olarak kullanılır. Genellikle bulantı ve sindirim problemlerini hafifletmek için, ayrıca sabun, şampuan, masaj yağı ve parfüm gibi bitkisel ürünlerin yapımında da kullanılır. İşte zencefil ile ilgili merak edilenler…
-
-
Bilimsel adı zingiber officinale olan zencefil, baharat olarak kullanılan bir çiçekli bitki olarak ifade edilebilir. Güneydoğu Asya kökenli bir bitki türüdür ve daha sonra Asya ve diğer tropikal Asya bölgelerine yayılmıştır. Birçok formda, taze, kurutulmuş, toz haline getirilmiş, yağ ve meyve suyu şeklinde tüketilebilir. Günümüzde, zencefil güvenli yiyecekler listesinde yer almakta ve sıklıkla öksürük şuruplarına tat vermek için kullanılır.
-
-
Zencefilden elde edilen faydaların çoğu, içinde gingerol adı verilen aktif bir bileşenin varlığından kaynaklanır. Zencefil, karbonhidratlar, lif ve protein açısından da zengindir. Mineraller bakımından sodyum, demir, potasyum, magnezyum, fosfor ve çinko bulunur. İçindeki vitaminler C vitamini, folat, B6 vitamini, riboflavin ve niasin içerir. İçerisinde pantotenik asit, beta-karoten, kapsaisin, kurkumin, kafeik asit ve salisilat gibi birçok antienflamatuar ve antioksidan bileşik bulunur. Ayrıca, zencefildeki shogaol, zerumbone, terpenoidler, flavonoidler, paradol ve zingerone gibi aktif bileşiklerin varlığı birçok sağlık yararı sağlar.
-
-
ZENCEFİLİN FAYDALARI
Zencefilin sağlık için faydalarından bazıları şunlardır:
– Mide bulantısını hafifletir.
– Soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklara karşı doğal bir ilaçtır.
– Sindirimde fayda sağlar
– Aşırı gaz birikimini önler
– Artrit ağrısını azaltır
– Astımı hafifletir
– Kilo vermenize yardımcı olabilir
– Karaciğere koruma sağlar
– Kanseri önler
– Beyni geliştirir
– Kas ağrısını giderir
– Kalp sağlığını korur