Afet sonrasında sadece kurtarma ekiplerine değil, bölgedeki koordinasyonu yürütebilmek için çeşitli niteliklere sahip çok sayıda gönüllüye ihtiyaç duyuluyor. Bursa’da Arama Kurtarma Ekibi oluşturma konusunda en disiplinli çalışan sivil toplum kuruluşlarının başını Gönüllü Hareketi Derneği çekiyor. Kahramanmaraş depreminin 25. saatinde bölgeye ulaşan ve günlerce arama kurtarma çalışması yapan Gönüllü Hareketi Derneği Arama Kurtarma Ekibi, Osmaniye’de 1 kişiyi canlı kurtarmış, 35 kişinin de cansız bedenine ulaşmıştı. Kurtarma faaliyetlerini tamamladıktan sonra lojistik merkezde görev alan arama kurtarma ekibi Bursa’ya döner dönmez Gönüllü Hareketi Arama Kurtarma Ekibi’ni genişletme çalışmalarına başladı. Arama Kurtarma Ekibi’ne katılmak isteyenlere çağrıda bulunan dernek, tanışma toplantısını Mimarlar Odası Bursa Şubesi ev sahipliğinde Bursa Akademik Odalar Birliği’nde yaptı.
Gönüllü Hareketi Derneği Başkanı Sertaç Şipka, “3 milyondan fazla nüfusu olan Bursa’da resmi olmayan rakamlara göre 10 civarında arama kurtarma ekibi var. Deprem felaketinde 35 bin bina yıkıldığı belirtiliyor. Bu 35 bin arama kurtarma ekibi demek. Olası bir felakete ders almadan, hazırlıksız yakalanmayalım” dedi. Nitelikli insanların yapabileceği çok şey olduğunu anlatan Sertaç Şipka, Gönüllü Hareketi Derneği’nin Afet Koordinasyon Platformu üyesi olduğunun altını çizdi.
Gönüllü Hareketi Derneği Arama Kurtarma Ekip Lideri Cem İyihuylu arama kurtarma ekiplerinin hafif, orta ve ağır olmak üzere üç kademeli olacak şekilde yapılandığını söyledi. İyihuylu, ekip üyelerinin tamamının enkazda çalışmadığını, ekipte planlayıcı, malzeme sorumlusu, yemek ve konaklama işlerini üstlenenler gibi çok farklı görevleri yürüten kişiler olduğunu söyledi.
Mimarlar Odası üyelerinin de yoğun ilgi gösterdiği, soru ve yorumları ile katkı sunduğu tanışma toplantısında arama kurtarma ekibinde görev almak isteyenlerin AFAD’ın online eğitimlerini tamamlaması gerektiği hatırlatıldı. Toplantıda hafif, orta ve ağır seviye ekiplerin özellikleri hakkında özet bilgi verildi.
Osmaniye’de çalışan arama-kurtarma ekibinde yer alan Bursa Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Arıcak ise deprem bölgesinde yaşam şartlarının gittikçe zorlaştığını söyledi ve afet yönetiminin kısa süreli bir süreç olmadığını hatırlattı.
Gönüllü Hareketi Derneği Arama Kurtarma Ekibi’nin bir sonraki toplantısı iki hafta sonra yapılacak. Toplantıya eğitimlerini tamamlamış olarak gelecek olan katılımcılarla sistemli bir çalışma yürütülerek Bursa’da nitelikli arama kurtarma ekibi oluşturulması için kapsamlı bir program gerçekleştirilecek. Sivil toplum örgütleri ile iletişim halinde yapılacak çalışma için farklı özelliklere sahip çok sayıda gönüllüye ihtiyaç duyuluyor.
Gönüllü Hareketi Derneği gönüllüleri bir yandan da Osmaniye’de aşevinde yemek dağıtımı, çocuk etkinlikleri, ihtiyaç analizi gibi faaliyetlerle depremzedelerin yaşamını desteklemeye devam ediyor. Bu faaliyetlere katılmak isteyen gönüllüler her hafta sonu Bursa’dan deprem bölgesine gidecek şekilde organize olup bir hafta boyunca bölgede çalıştıktan sonra geri dönüp yerlerini yeni gönüllülere devrediyor.