Norm Haber

Gübre fiyatları neden fırladı? İhracat kıyağı mı?

Gübrenin hammaddesi olan amonyak ihracatına kısıtlama getirilmesine rağmen, bu kısıtlamanın Gemlik Gübre için delindiği ortaya çıktı. Can gübre fiyatlarının da bu ihracat izninin ardından fırlaması dikkat çekiyor.

Can gübrede Türkiye’nin kendi ihtiyacını karşılayabilecek üretim kapasitesi bulunurken, can gübre fiyatlarının kısa süre içinde yüzde 100’ün üstünde artması dikkat çekiyor.

4 BİN LİRANIN ALTINA DÜŞEN FİYATLAR KISA SÜREDE 8 BİN LİRANIN ÜSTÜNE ÇIKTI

Can gübrenin hammaddesi olan doğalgaza bu oranda zam gelmemesine rağmen 4 bin liranın altına düşen fiyatların 3 hafta içinde 8250 TL’ye çıkması manidar bulunuyor.

AMONYAK İHRACATINA GETİRİLEN KISITLAMA DELİNDİ!

Diğer yandan, Tarımdan Haber sitesinin haberine göre, gübre fiyatlarındaki fahiş fiyat artışlarının önüne geçmek için amonyak ihracatına getirilen kısıtlamanın delindiği ortaya çıktı.

Geçtiğimiz haftalarda Gemlik Gübre’ye iki ayrı kararla toplam 65 bin ton amonyak ihracatı için verildiği öğrenildi. Can gübredeki
fiyat artışlarının da bu ihracat izninin ardından hızlanması manidar bulunuyor.

GEMLİK GÜBRE’YE 65 BİN TON AMONYAK İHRACAT İZNİ VERİLDİ

Bilindiği üzere bu yıl fiyatı en çok artan tarımsal girdilerden birisi olan gübrenin ihracatına 12 Ekim’de getirilen kısıtlamadan sonra, 18 Ekim’de de gübre hammaddesi olan amonyak ve sülfirik asit ihracatına da kısıtlama getirilmişti. İhracata getirilen sınırlama ile iç
piyasada fiyatların dizginlenmesi amaçlanmıştı. Ancak Gemlik Gübre’ye amonyak ihracatıyla ilgili olarak geçtiğimiz günlerde iki ayrı
ihracat izni verildiği ortaya çıktı. Gemlik Gübre’ye yaklaşık 65 bin ton amonyak ihracatı için izin verilirken, Can gübrenin bu ihracat izni verildikten kısa bir süre sonra fiyatlarının artması ise dikkat çekiyor.