İki kent ve bir adam! Bursa-Darmstad kardeşliği

İki kent ve bir adam! Bursa-Darmstad kardeşliği

Bursa sevdalısı bir adamın ülkeler ve halkların dostluğu adına neler yapabileceğini gösteren masal tadındaki öyküsü… Bursa-Darmstadt kardeşliği ve bunu başaran Halit Cura…

Yaşamı, iki kent arasında paylaşılmıştı adeta…

Ailesi gibi Bursa’da doğdu, büyüdü, okudu, işini kurdu.

Eğitimi için gittiği Darmstadt ikinci yurdu ve bu iki şehir, onun çabasıyla kardeş oldu. Bursa’dan bir kent sevdalısı geçti. Onun adı Halit Cura idi.

Bursa’nın köklü bir ailesinin ferdi olarak 1940 yılında doğdu… Eğitiminin bir bölümünü tamamladıktan sonra Almanya’ya gitti, Darmstadt kentinde elektronik mühendisliği okudu ve eşi Gertrud ile tanıştı. Bir süre sonra evlendiler.

Cura ve eşi turizmciliği seçtiler. Eşi Gerthurd’un da katkılarıyla, Bursa-Darmstadt kardeş şehir projesini başlattı ve yıllar süren bir uğraşla bitirdi.

Halit Cura, uzun yıllar Binicilik İl Temsilcisi olarak hizmet vermesinin yanı sıra doğduğu kentin gözbebeği Bursaspor’un da  sevdalısıydı… Bursaspor’a olan ilgisi belki de Bursa tutkusundan kaynaklıydı… Çünkü turizmde, en önemli hedefi Bursa’yı dünyaya tanıtmaktı.

Bursa Turizm Tanıtma Derneği’nde yıllarca çalıştı. Uluslararası Bursa Festivali’nin yaklaşık 17 yıl genel sekreterliğini yaptı.

Halit Cura, gerçek bir sivil toplum dostuydu da… Yetmişli yılların başında, çocuklar için yaz köyleri kuran organizasyonun başındaydı…

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği TÜRSAB’ın kurucu yönetim kurulu üyeliğinde bulundu. Diğer sosyal kulüplerde başkan ve yönetici olarak çalıştı. Turizmcilerden oluşan SKAL kulübün kuruluş çalışmalarına katkı sağladı ve bir süre başkanlığını da yaptı.

DARMSTAD-BURSA KARDEŞLİĞİ  

Eğitimini geliştirmek amacıyla gittiği bu şirin Almanya kentinde, görgüsü bilgisi arttıkça yeni fikirlere de yelken açtı Halit Cura…

1966 yılından itibaren o güne kadar benzerine pek rastlanmayan bu kardeş kent projesiyle uğraştı. Uzun çalışmalar sonunda 7 Temmuz 1971 tarihinde Bursa-Darmstadt kardeş şehir anlaşmasına imza kondu…

Dostluk ve kardeşlik anlaşmasının imzasından sonra karşılıklı heyetler sürekli gelip gitti. Bu temaslar sonucunda Darmstadt’ta bir caddeye Bursa adı verildi… Buna karşılık Bursa’da da Çarşamba Pazarı mevkiindeki caddeye Darmstadt tabelası törenle çakıldı. Darmstadt Belediyesi ilk jest olarak, bir çöp toplama aracı gönderdi Bursa’ya… Bunu bir itfaiye kamyonu izledi.

Her yeni bağış ve jest Bursa’da mutlulukla karşılandı.

Önderliğini yaptığı kardeşlik projesi nedeniyle Halit Cura Darmstadt Belediyesi tarafından altın madalya ile taltif edildi. Türk-Alman dostluğuna koyduğu katkı nedeniyle de Cumhurbaşkanlığı liyakat nişanıyla ödüllendirildi…

Cura, Bursa-Darmstadt kardeşliğiyle de yetinmedi. 1979 yılında, Türk-Alman Kültür Derneği’nin oluşmasına katkı sağladı ve 1996 yılına kadar başkanlık görevinde bulundu… Bu tür başarılı çalışmalar, Cura’ya fahri konsolosluk yolunu da açtı. Alman Federal Hükümeti, 21 Aralık 1993 tarihinde Halit Cura’yı Bursa Fahri Konsolosluğu’na atadı ve 2010 yılında da bu fahri görevi kızı Sibel Cura Ölçüoğlu’na devretti.

72 yıllık yaşamına, çok sayıda dernek kuruluşu, sivil toplum hizmeti ve meslek örgütleri yöneticiliğini sığdırdı… Bu tür çalışmalarında Bursa ve dostluk tutkusu sürekli öne çıktı… Darmstadt-Bursa kardeşliği onu ölümsüz kılmaya yetmişti.

Bir adam, iki kenti ve iki ulusun dostluğunu pekiştirmeyi başarmıştı…

Aslında o’nun adı Bursa, soyadı Darmstadt’tı…

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir