Norm Haber

İMO Bursa Şube Başkanı Ülkü Küçükkayalar Norm Haber’e konuştu

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Yönetim Kurulu Başkanı Ülkü Küçükkayalar Norm Haber’e ziyarette bulundu.  

Ebru TAŞDEMİR – Doğukan BAĞARSAKÇI

İMO Bursa Şube Başkanı Ülkü Küçükkayalar’ın açıklamaları şu şekilde;

“Biz Akademik Odalar olarak kesinlikle bilimsel davranmak zorundayız. Şehir büyüyorsa bundan kaçamayız, görmezden gelemeyiz.  Teknik bilgimizi aklımızı insan odaklı çalıştığımız vicdanımızı ortaya koymak durumundayız. Farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Yönetmeliğimiz gerekli bize verilen yasal yükümlülük. Mesleğiniz ile ilgili toplumun gelişmesine yönelik her türlü gelişmede söz sahibi olma yükümlülüğümüz var, tabi ki sınırlı bir şekilde.”

‘BURSA’NIN EN ÖNEMLİ SORUNU PLANSIZ BÜYÜME’

“Bir yandan şehir içindeki plansız gelişmiş sanayiyi taşıyacağız diye yeni sanayi alanları açmanın yolunu yapıyoruz ve buna da bir şekilde Akademik Odaları da paydaş etmeye çalışıyor. Kentin en önemli sorunu plansız büyümedir. Sanayi bölgelerine teslim olmak. Üreticiyi elbette destekleyelim Bursa ekonomisi sanayi ile büyüdü. Bu yüzden 4. Büyük kent oldu. Göç sebebi de budur, sanayileşmeye karşılık aşırı göç alıyoruz. Fakat bunların planlı yapılması gerekiyor. Öte yandan ulaşım. Hepimizin her an yaşadığı sorun ulaşım oldu. Otopark sorunu var yer bulmakta  zorlanıyoruz. Arabamla değil toplu taşıma ile gelmeyi tercih ederim  ancak buda mümkün olmuyor.”

‘BURSALILAR YIKARAK GÜZELLEŞTİRMEYE NEDEN İZİN VERİYOR?’

“Yıkarak güzelleştirmenin tutulacak bir tarafı yok. Yıkmak zaten olumsuz bir kelimedir.

Şampiyonluk yaşanan stadyum tescilli bir yapıydı mimari değeriyle. Sivil mimarlık örneğiydi, kapalı tribün kemerli taşıyıcı sistem ile.  Biz neden yıkım araçlarının önünde durmadık? Bursalılar yıkarak güzelleştirmeye neden izin veriyor? Güzelliğin arkasında durmalıyız.

‘TEKNİK HİZMETTEN O KADAR YOKSUN BİR YIKIM Kİ…’

 “Boyner yıkımı teknik hizmetten o kadar yoksun bir yıkım çalışması ki. İhmal kelimesi suçlamaya yönelir. Bilimsel temelde ihmal demekten kaçınıyorum. Risk analizleri yeterli yapılmamıştır. Önlem alınmalıydı. Analizler sayesinde öngörebilmelisin bu durumu. Öngörerek 2 gün kapatarak yıkımı gerçekleştirmelisin aylarca sürmemeli, risk hala devam ediyor.  Yapısal hata olmamış çok şükür. Çok katlı bina olduğu için havalandırma şaftları katların tamamını havalandırması gerekir. Yıkım sırasında geçici olarak o havalandırma üzerini çelik taşıyıcı sistemle kapatmışlar zarar görmemesi için. Bu sebeple o yıkılınca mağaza tavanı da yıkılıyor molozlar iniyor üzerine. Başında bir teknik adam olamaz mıydı önlem alacak? Yapılması gereken çok basit aslında. Ne kadar yapısal olmayan çökme de olsa ölümle veya yaralanmayla sonuçlanabilirdi. Bina yapımı nasıl ruhsatla yapılıyorsa yıkım içinde ruhsat verilmeliydi. Teknik öngörü ile önlem alınmalıdır.”