Norm Haber

İran İsrail’i balistik füze ile vurmaya başladı! Demir Kubbe çöktü

İran, İsrail ordusunun Lübnan'ı vurmasının ardından İsrail'e karşı büyük bir saldırıya başladı. İran akşam saatlerinde Tel-Aviv ve belirli bölgeleri füzelerle vuruyor. İsrail ordusu, İsrail'e doğru füzeler ateşlendiğini bildirdi. Saldırı sonrası İsrail ve ABD'den de peş peşe açıklamalar geldi...

02.10.2024 06:33

İRAN​’DAN ABD VE AVRUPA’YA GÖZDAĞI: “İSRAİL’İ DURDURMAZSANIZ…”

İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri, İsrail’in İran’a saldırması durumunda daha şiddetli cevap vereceklerini ve tüm altyapılarının hedef alınacağını söyledi.

Söz konusu operasyonda vurulması mümkün olmasına rağmen İsrail rejimi ve halkının ekonomik altyapısını etkileyecek sanayi bölgelerine saldırı​ düzenlenmediğine dikkat çeken Bakıri, “Delirmiş İsrail’i, ABD ve Avrupa zapt etmez ve ülkemizin bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne yönelik saldırıda bulunursa, bu gece düzenlediğimiz operasyonun birkaç katı fazlasıyla cevap verir ve tüm altyapıları hedef alınır.” ifadelerini kullandı.

Bakıri, “Umut ediyoruz ki, ABD önceki tavrından vazgeçer, bu suç makinasını (İsrail’i) durdurur da bölge huzur bulur.” şeklinde konuştu.


02.10.2024 04:24

İNGİLTERE’DEN İSRAİL’E DESTEK: İNGİLİZ KUVVETLERİ ROLÜNÜ OYNADI

İngiltere’den İsrail’e destek açıklaması geldi. İngiliz kuvvetlerinin gereken rolünü oynadığını söyleyen İngiltere Savunma Bakanı John Healey gereken savunma desteğini verdiklerini belirtti. İngiltere’nin İsrail’in kendini savunma hakkının da arkasında duracağını sözlerine ekledi.

İngiltere Savunma Bakanı John Healey, “İngiliz kuvvetleri bu akşam Orta Doğu’da gerilimin daha da tırmanmasını önleme çabalarında rollerini oynamıştır” açıklamasında bulundu. Operasyona katılan personele teşekkür eden Healey, ülkesinin İsrail’in savunmasına ne şekilde destek verdiğine ilişkin detay paylaşmadı.


02.10.2024 03:42

HİZBULLAH’IN KALESİ MAHALLELER İÇİN TAHLİYE ÇAĞRISI

İsrail Hizbullah’a yönelik saldırılarını artıracağı gerekçesiyle Beyrut’un güneyindeki Hizbullah’ın kalesi olarak nitelendirilen Dahiye’nin Hreyk, Şuveyfat Amrusiye ve Hades Beyrut mahallelerinin boşaltılmasını istedi.

İsrail Ordusu Sözcüsü Avichay Adraee, X platformundan konuya ilişkin açıklamada, haritada işaretli olan binaların sakinlerinden binaları acilen tahliye etmelerini istedi. İkinci bir paylaşımında da Şuveyfat Amrusiye Mahallesi’ni içeren bir harita yayınlayan Adraee, haritada işaretli bina sakinlerine binaları tahliye etmeleri çağrısında bulundu. Üçüncü paylaşımında da Hades Beyrut Mahallesi’ni içeren bir harita yayınlayan Adraee, haritada işaretli bina sakinlerini binaları tahliye etmeye çağırdı. Binaların “Hizbullah tesislerine yakın olduklarını” ifade eden Adraee, binalardan en az 500 metre uzak durulması çağrısını yaptı.


02.10.2024 03:07

HARRİS’TEN İRAN’A TEPKİ

ABD Başkan Yardımcısı ve Demokrat Parti Başkan Adayı Kamala Harris, İsrail’in İran’ın saldırısını ABD yardımıyla bertaraf ettiğini belirterek, “Ortak savunmamız etkili oldu” dedi. İran’ın Orta Doğu’da istikrarı bozan, tehlikeli bir güç olduğunu savunan Harris, “İsrail’in güvenliğine olan bağlılığım sarsılmazdır” ifadelerini kullandı.

Harris, İran’ın sadece İsrail için değil, aynı zamanda bölgedeki Amerikan personeli, Amerikan çıkarları ve İran merkezli ve destekli terörist vekillerin elinde acı çeken masum siviller için de bir tehdit olduğunu dile getirdi. “İran’a ve İran destekli teröristlere karşı ABD güçlerini ve çıkarlarını savunmak için ne gerekiyorsa yapmaktan asla çekinmeyeceğiz” diyen Harris, “İran’ın saldırgan tutumunu engellemek ve onları sorumlu tutmak için müttefiklerimiz ve ortaklarımızla birlikte çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.


02.10.2024 02:12

İSRAİL DESTEKÇİLERİNE İRAN’DAN ÇAĞRI

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi sosyal medya hesabından “Gerçek Vaad 2” operasyonuna ilişkin açıklamada bulundu. Arakçi açıklamasında, “BM genelgesinin 51. Maddesi kapsamında meşru müdafaa hakkımızı kullanarak sadece Gazze ve Lübnan’daki soykırımdan sorumlu askeri ve güvenlik noktalarını hedef aldık. Yaklaşık iki ay boyunca Gazze’de ateşkes sağlanması için büyük bir itidal gösterdikten sonra bu adımı attık” dedi.

Arakçi, “İsrail rejiminin karşılık vermemesi halinde operasyonumuz sona ermiştir. Aksi takdirde tepkimiz çok daha güçlü ve sert olacaktır. İsrail’in destekçilerine, bu çılgınlığa dahil olmak yerine Tel Aviv’deki savaş kışkırtıcılarını dizginlemek için artık büyük bir sorumluluk düşüyor” ifadelerini kullandı.


02.10.2024 01:50

İSRAİL BEYRUT’UN GÜNEYİNİ BOMBALIYOR

İsrail ordusu, Beyrut’taki Hizbullah hedeflerini vurmaya başladığını duyurdu.


02.10.2024 01:08

İRAN: KARŞILIK GELENE KADAR SALDIRILAR SONA ERDİ

İranlı yetkililer İsrail karşılık vermediği sürece saldırıların sona erdiğini açıkladı. İran Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Amir Saeid İravani’nin BM Güvenlik Konseyi’ne mektup gönderdi. Mektupta, İran’ın salı akşamı İsrail’in askeri ve güvenlik hedeflerine yönelik füze saldırısı düzenlediği bildirildi.

Saldırının “BM Şartı’nın 51. maddesine göre meşru müdafaa hakkı uyarınca” gerçekleştirildiği belirtilen mektupta, bunun “siyonist rejimin” İran’ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine yönelik ihlallerine cevap olduğu ifade edildi.


02.10.2024 00:05

HAMANEY: SİYONİST REJİM YIPRANDI

İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail’e yönelik füze saldırısın ilişkin yaptığı açıklamada, “Allah’ın izniyle, direniş cephesinin darbeleri Siyonist rejimin yıpranmış ve çürümekte olan cesedi üzerinde daha güçlü ve acı verici olacaktır” dedi.


02.10.2024 00:00

NETENYAHU: İRAN BEDELİNİ ÖDEYECEK’

Saldırıdan tam 4 saat sonra açıklamalarda bulunan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “İran İsrail’e saldırarak büyük bir hata yaptı.” dedi. Netanyahu, akşam saatlerinde “İran’ın İsrail’e saldırı hazırlığında olduğu” yönündeki haberlerin ardından İsraillilere birlik çağrısı yapmıştı.


01.10.2024 23:25

İSRAİL DIŞİŞLERİ BAKANI KATZ: İRAN KIRMIZI ÇİZGİYİ AŞTI

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, bu akşamki füze saldırısıyla İran yönetiminin “kırmızı çizgiyi aştığını” savunarak, buna sessiz kalmayacaklarını belirtti.


01.10.2024 23:22

İSRAİL ORDUSUNDAN SÜRPRİZ’ MİSİLLEME TEHDİDİ

İsrail ordusu İran’ın füze saldırısına misilleme tehdidinde bulunan bir açıklama daha yayımladı. Sosyal medya platformu X üzerinden yapılan açıklamada, İran’a karşı “kesin ve şaşırtıcı saldırı kabiliyetlerini ne zaman kanıtlayacaklarını seçeceklerini” ifade etti.

“Güçlü hava savunma sistemine” atıfta bulunan ordu, “düşmanın hedeflerine ulaşmasını engelleme yeteneğini” kanıtladığını da ileri sürdü.


01.10.2024 23:20

“6 ÖLÜ, 9 YARALI”

İsrail polisi, akşam saatlerinde Tel Aviv yakınlarındaki Yafa kentinde düzenlenen silahlı saldırıda ölü sayısının 6 olduğunu duyurdu.


01.10.2024 23:17

BM GÜVENLİK KONSEYİ ACİL TOPLANACAK

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK), Lübnan ve İsrail’deki gelişmeleri ele almak üzere acil oturumla toplanacağı bildirildi.


01.10.2024 23:08

İTALYA, İRAN’IN SALDIRILARINI KINADI

İtalya hükümeti, İran’ın İsrail’e yönelik füze saldırısını kınadı ve yaşanan gelişmelerden derin kaygı duyduğunu bildirdi.


01.10.2024 23:05

İSTANBUL’DAKİ SEFERLER İPTAL EDİLDİ

İran ile İsrail arasındaki gerilim ve hava sahasının kapanması nedeniyle bu gece ile yarın Irak, İran ve Ürdün’e yapılacak İstanbul çıkışlı uçak seferleri iptal edildi.


01.10.2024 22:50

ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: İRAN SALDIRISININ “SONUÇLARI” OLMALI

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, “Dünyadaki her milletin” İran’ın İsrail’e yönelik saldırısını ABD’ye katılarak kınaması gerektiğini söyledi.

Basın toplantısında yaptığı açıklamada, “İsrail’in de her millet gibi kendini savunma hakkı var” dedi ve saldırının “sonuçlarının olması gerektiğini” sözlerine ekledi.

Miller, “Bugün bu sonuçların ne olacağına girmeyeceğim, ancak İsrailli mevkidaşlarımızla koordineli olarak üzerinde duracağımız şeyler var.” ifadelerine yer verdi.


01.10.2024 22:45

DONALD TRUMP: DÜNYA YANIYOR

Cumhuriyetçi aday ve eski ABD başkanı Donald Trump, Orta Doğu’nun bazı bölgelerinde tırmanan olaylardan Biden yönetimini sorumlu tuttu ve seçilmesi halinde bölgede barışı yeniden tesis edeceği sözünü verdi.

Trump yaptığı açıklamada, “Dünya yanıyor ve kontrolden çıkıyor. Liderliğimiz yok, Ülkeyi yöneten kimse yok. Joe Biden gibi var olmayan bir Başkanımız ve Kamala Harris gibi tamamen yok olan bir Başkan Yardımcımız var” dedi.


01.10.2024 22:42

ALMANYA, İRAN’IN SALDIRISINI KINADI

İran’ın İsrail’e yönelik füze saldırısına uluslararası tepkiler gelmeye başladı. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, saldırının “derhal” durdurulması gerektiğini söyledi.

Baerbock, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, “İran’ı bu tehlikeli tırmanış konusunda acilen uyardık. Bölgeyi uçurumun eşiğine doğru daha da sürüklüyor” ifadelerine yer verdi.


01.10.2024 22:38

ÜRDÜN HAVA SAHASINI YENİDEN AÇTI

Ürdün, İran’dan İsrail’e atılan füzeler nedeniyle geçici olarak uçuşlara kapattığı hava sahasını yeniden açtı.


01.10.2024 22:37

“BU GECE ORTA DOĞU’DA GÜÇLÜ SALDIRI DÜZENLEYECEĞİZ”

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, İran’ın gerçekleştirdiği füze saldırısının İsrail Hava Kuvvetlerinde herhangi bir hasara yol açmadığını savunurken, bu gece Orta Doğu’da “yoğun saldırı” düzenleyeceklerini söyledi.


01.10.2024 22:35

BEYAZ SARAY​’A GÖRE İRAN’IN SALDIRISI “ETKİSİZ” OLDU

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, İran’ın füze saldırıları karşısında İsrail’e askeri anlamda aktif olarak destek verdiklerini kaydederek, “Şu anki mevcut bilgilerimize göre, bu saldırı yenilgiye uğratılmış ve etkisiz kılınmış gözüküyor.” ifadelerine yer verdi.


01.10.2024 22:30

İSPANYA ACİL MÜDAHALE İSTEDİ

İspanya hükümeti, İran’ın İsrail’e füze saldırısı gerçekleştirmesini “şiddetle kınadığını” açıklayarak, uluslararası topluma acil müdahale çağrısı yaptı.


01.10.2024 22:22

“ÜÇ ASKERİ ÜS SALDIRILARIN HEDEFİ OLDU”

İran Devrim Muhafızları yeni bir açıklama yaparak füze saldırısının İsrail’in başkenti Tel Aviv bölgesindeki 3 askeri üssü hedef aldığını duyurdu.

İran devlet medyasına göre geniş çaplı bir siber saldırının da eşlik ettiği saldırıda İran’ın yeni Fatah hipersonik balistik füzeleri de ilk kez kullanıldı.


01.10.2024 22:20

ABD’YE ÖNCEDEN BİLGİ VERİLMEDİ

İran’ın New York’taki Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği, İran’ın İsrail’e yönelik füze saldırısı hakkında ABD’ye önceden bilgi verilmediğini açıkladı.


01.10.2024 22:17

HAMANEY’DEN İMALI PAYLAŞIM

İran dini lideri Ali Hamaney sosyal medya platformu X üzerinden paylaşımda bulundu. İran’ın depolanmış ve fırlatılan füzelerinin görseline yer verilen paylaşımda, “Allah’tan bir zafer ve yakın bir fetih…” ifadeleri yer aldı.

 

 

 


01.10.2024 22:06

HAMAS: KAHRAMANCA

Hamas, İran’ın füze fırlatmasını “kahramanca” olarak nitelendirdi ve bölge halklarını ve hükümetlerini İsrail’e karşı birleşmeye çağırdı.

Hamas, yaptığı açıklamada, “İran’ın bu onurlu cevabının, Siyonist düşmana ve onun faşist hükümetine terörizmin caydırılmasına ve dizginlenmesine yardımcı olacak güçlü bir mesaj olduğunu ileri sürüyoruz” ifadelerine yer verildi.


01.10.2024 22:00

“SALDIRGAN DEĞİLİZ”

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ülkesinin İsrail’in saldırganlığına karşı meşru haklar temelinde misillemede bulunduğunu söylerek “Saldırgan değiliz ancak tehditlere karşı kararlıyız. İran’la çatışmaya girmeyin. İran’ın ve bölgenin barışı ve güvenliği için meşru yasal hakkımızı kullanarak Siyonist rejimin katliamlarına cevap verdik” dedi.


01.10.2024 21:58

ABD GEMİLERİ İRAN FÜZELERİNİ DÜŞÜRMEYE YARDIM ETTİ

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Danışmanı Jake Sullivan, ABD güçlerinin İran saldırısına cevap olarak İsrail ordusuyla birlikte çalıştığını doğruladı.

Yapılan açıklamada, “Birleşik Devletler ordusu, İsrail’in bu saldırıya karşı savunulmasına yardımcı olmak için İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ile yakın koordinasyon içinde çalışmıştır. ABD donanmasına bağlı savaş gemileri, İran füzelerine ateş açan İsrail hava savunma birimlerine katıldı.” ifadelerine yer verildi.

Sullivan, saldırıyı İran’ın “büyük bir tırmanışı” olarak nitelendirerek, Washington’un olası cevabı konusunda İsrail ile görüşmelerde bulunduğunu söyledi.


01.10.2024 21:53

“FÜZELERİN YÜZDE 80’İ HEDEFE ULAŞTI”

İran’ın İsrail’e füzeli saldırısı sonrası İran Devlet Televizyonu tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in Demir Kubbe’sinin etkisiz kaldığı, “fırlatılan füzelerin yüzde 80’inin hedefine ulaştığı” bildirildi.


01.10.2024 21:49

İRAN’DA TÜM UÇAK SEFERLERİ İPTAL EDİLDİ

İran Sivil Havacılık Kurumu Sözcüsü Cafer Yazerlu, uçuş güvenliği için ülkedeki tüm uçuşların iptal edildiğini duyurdu.

Yazerlu, “Bölgedeki durum ve füze saldırıları nedeniyle uçuş güvenliği için ülkedeki tüm uçuşlar yarın sabah 10.00’a kadar iptal edilmiştir.” ifadelerine yer verdi.


01.10.2024 21:43

“İRAN SERT KARŞILIK BEKLEMELİ”

İsrail’in BM’deki temsilcisi Danny Danon, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı bir paylaşımda, İsrail’in “savunma ve saldırıya hazır ve hazırlıklı” olduğunu ifade etti.

Danon, “İsrail vatandaşlarını korumak için gerekli tüm tedbirleri alacağız. Daha önce de uluslararası topluma açıkladığımız gibi, İsrail’e saldıran herhangi bir düşman sert bir karşılık beklemelidir.” ifadelerini kullandı.


01.10.2024 21:30

“BARBARCA SUÇLARI ENGELLEMENİN TEK YOLU”

Husi sözcüsü Mohammed Abdulsalam, İran’ın askeri operasyonunu memnuniyetle karşıladığını, bunun Filistin’e destek anlamına geldiğini ve İsrail’in bölgedeki hegemonyasına meydan okuduğunu söyledi.

Abdulsalam sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Siyonist varlığı caydırmak ve onunla yüzleşmek, onu dizginlemenin ve Lübnan ve Filistin halkı ile bölgenin geri kalanına karşı işlediği barbarca suçları tırmandırmasını engellemenin tek yoludur” ifadelerine yer verdi.


01.10.2024 21:27

“BİR BEDELİ OLACAK”

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, İran’ın füze saldırısının “bir bedeli olacağını” ve buna karşılık vereceklerini belirtti.


01.10.2024 20:57

İRAN’IN BM TEMSİLCİLİĞİNDEN AÇIKLAMA

İran’ın BM Temsilciliği tarafından yapılan açıklamada, “Eğer Siyonist rejim karşılık vermeye ya da düşmanca eylemlerde bulunmaya cüret ederse daha yıkıcı bir yanıtla karşılaşacak” denildi. İsrail’e yönelik füze saldırısının ardından İran’ın BM Temsilciliği açıklama yaptı.

İran’ın BM Temsilciliği tarafından yapılan açıklamada, “İran, Siyonist rejimin İran vatandaşlarını ve çıkarlarını hedef alarak ülkenin egemenliğini ihlal eden terör saldırılarına yasal ve meşru bir yanıt vermiştir. Eğer Siyonist rejim karşılık vermeye ya da düşmanca eylemlerde bulunmaya cüret ederse, daha yıkıcı bir yanıtla karşılaşacaktır. Bölge ülkeleri ve Siyonist rejimin destekçileri, bu rejimle yollarını ayırmaya davet edilmektedir” ifadeleri kullanıldı.


01.10.2024 20:50

500 FÜZE ATILDI

İran 500 füze ateşlendiğini belirtti. Reuters, füzelerden bazılarının Ürdün’e düştüğü bilgisini paylaştı. İran’ın saldırısının ardından ABD Başkanı Joe Biden, acil toplantı yapma kararı aldı. Ayrıca İran tarafı, ses hızını geçen füzeler de atıldığını bildirdi.


01.10.2024 20:30

ABD VE İSRAİL’DEN AÇIKLAMA GELDİ!

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari, “İsrail vatandaşlarını savunacağız ve İran füzelerine uygun yer ve zamanda karşılık vereceğiz” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden da, İran’ın İsrail’e yönelik füze saldırıları ile birlikte ulusal güvenlik ekibini topladı. İsmini vermeyen bir Bayaz Saray yetkilisi, “İsrail’i bu saldırıya karşı savunmak için savunma hazırlıklarında aktif şekilde destekliyoruz. İran’dan İsrail’e yönelik doğrudan bir askeri saldırı, İran için ağır sonuçlar doğuracaktır” dedi.


01.10.2024 20:15

İRAN’DAN İSRAİL’E AÇIK TEHDİT

İran Devrim Muhafızları Ordusu, İsrail’e düzenlenen füze saldırısının gerçekleştiğini açıklayarak, “Haniye, Nasrallah ve Nilfuruşan’ın intikamı için işgal altındaki toprakların kalbini hedef aldık. Siyonist rejim, İran’ın saldırılarına karşılık verirse daha ağır saldırılarla karşı karşıya kalacak” dedi.

İran Devlet Televizyonu, İran’ın İsrail’e yönelik geniş çaplı füze saldırılarını başlattığını duyurdu. Yapılan açıklamada, “Yüzlerce balistik füze​ İsrail hedeflerine ateşlendi” dedi.


01.10.2024 19:44

FÜZE SALDIRI BAŞLADI

İsrail ordusu, İran’dan İsrail’e balistik füze fırlatıldığını açıkladı. İsrail ordusu, İsrail’e doğru füzeler ateşlendiğini paylaştı.

Saldırı bilgisinin ardından İsrail’de sirenler çalmaya başladı. Beyaz Saray kaynaklarına göre İran İsrail’e karşı yakında balistik füze saldırısına hazırlanıyor. Bir Beyaz Saray yetkilisinin İran’ın İsrail’e yönelik bir saldırısının yakın olduğunu söylediğini aktardı.

Beyaz Saray yetkilisinin sosyal medya platformu X üzerinde paylaştığı bir gönderide, “ABD, İran’ın İsrail’e karşı balistik füze saldırısı düzenlemeye hazırlandığına dair işaretlere sahip. İsrail’i bu saldırıya karşı savunmak için savunma hazırlıklarını aktif olarak destekliyoruz. İran’dan İsrail’e yönelik doğrudan bir askeri saldırı İran için ağır sonuçlar doğuracaktır.” ifadelerine yer verdi.

İSRAİL, LÜBNAN’A KARA HAREKATI BAŞLATTI

Hizbullah’a yönelik çok sayıda saldırının ardından İran’ın İsrail’e güç kullanarak karşılık vereceğine dair spekülasyonlar arttı. İsrail Lübnan’a çok sayıda hava saldırısı düzenleyerek Hizbullah’ın üst düzey yöneticilerini öldürdü.

Çok sayıda saldırının ardından İsrail, Hizbullah’a karşı “sınırlı, yerel ve hedefli” olarak nitelendirdiği saldırılarla güney Lübnan’a kara harekatı başlattı.