Norm Haber

İşe iade davası nasıl açılır?

Eğer işçiyseniz ve işveren tarafından haklı bir neden olmadan işten çıkarıldıysanız, korkmayın, İş Kanunu yanınızda. İşveren tarafından haklı neden olmadan işten çıkarılan işçinin sahip olduğu haklardan biri; işe iade. Öncelikle işten haksız nedenle çıkartılan işçi, işçilik alacakları için dava açabileceği gibi, işe geri dönmek için de işe iade davası açabilir.

AV. ESRA AYDIN EKİCİ – İşe iade davası, işveren tarafından iş akdi feshedilen ancak bu feshin geçersiz olduğunu düşünen işçinin, iş güvencesinden faydalanarak işe iadesini talep ettiği davadır. Tabii her işçi işe iade davası açamaz. Belli koşullara sahip olması gerekir. Bu koşullar ise;

Öncelikle, iş yerinde en az 30 işçi çalıştırılıyor olmalıdır. Burada önemli olan 30 işçinin nasıl hesaplandığıdır. Eğer bir iş yeri tek şubeden ibaret ise o iş yerinde çalışan kişilerin toplamının 30 olması gerekmektedir. Fakat çalışılan yer birden çok şubesi olan bir iş yeri ise – örneğin marketler zinciri, tüm şubelerde çalışan işçilerin toplamına bakmak gerekir. Bu toplam 30’u buluyorsa işçi ilk koşulu yerine getirmiş demektir.

Diğer bir koşul ise, işçi bu iş yerinde en az 6 aydır çalışıyor olmalıdır. 6 aydan daha az çalışan işçiler bakımından işe iade davası açma hakkı bulunmamaktadır. Aynı iş yerinin farklı şubelerinde çalışmış olması halinde de toplam çalıştığı süre dikkate alınır.

Yine aynı şekilde işçi ile işveren arasında belirsiz süreli bir iş sözleşmesi bulunmalıdır. Belirsiz süreli iş sözleşmesi ise belirli süreli işlerde veya belli bir işin tamamlanması veya belirli bir olgunun ortaya çıkması gibi objektif koşullara bağlı olmayan sözleşmedir. Örneğin; işçi ile yapılan sözleşme belirli adresteki inşaatın tamamlanması ise sona erecekse bu sözleşme belirli sürelidir ve bu işçi işe iade davası açamayacaktır.

Bu davayı ancak işçi açabilir. İşveren veya işveren vekilinin bu davayı açma hakkı yoktur. Eğer işçi iş yerinin tamamını veya büyük bölümünü sevk ve idare ediyor ise ve işe alma ve işten çıkarma yetkisi mevcut ise adı ne kadar işçi de olsa, işçi olarak da çalışsa işveren vekilidir ve işe iade davası açamaz.

Ayrıca feshin geçersiz veya haksız bir sebebe dayanması gerekmektedir. İşveren sizi çıkarmakta haklıysa işe iade davası açma hakkınız yoktur.

Eğer bu şartları sağlıyorsanız, fesih bildiriminin size yapıldığı tarihten itibaren 1 ay içinde işe iade davası açabilir ve şartları sağlamanız halinde işe geri dönebilirsiniz.