Norm Haber

İşgücü Uyum Programı nedir, katılım şartları neler?

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) işsizliği azaltma ve istihdamı artırma hedefiyle İşgücü Uyum Programı (İUP) başlattı. Program kapsamındaki ilk işbirliği Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile yapıldı.

Projenin, istihdamı artırmayı ve özellikle dezavantajlı gruplardaki işsizlerin iş gücü piyasasına daha kolay uyum sağlamalarını hedeflediği belirtiliyor.

Program kapsamında, iş gücüne katılımı artırmak için çeşitli eğitimler ve uygulamalı iş deneyimleri öngörülüyor.

İŞKUR, programın özellikle uzun süreli işsizler, kadınlar, engelliler ve eski hükümlüler gibi dezavantajlı gruplara yönelik olarak tasarlandığını açıkladı.

Programa katılanlara günlük 566,73 TL cep harçlığı ve yüzde 5,5 oranında sosyal güvenlik primi ödenecek.

Katılım şartları ne?

İUP’a katılmak isteyen kişilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaları ve İŞKUR’a kayıtlı olmaları gerekiyor.

Bununla birlikte, başvuru sahiplerinin 18 yaşını doldurmuş olması, malullük veya yaşlılık aylığı almaması ve son bir yıl içinde sigortalı bir işte çalışmamış olması şartı aranıyor.

Ayrıca İŞKUR tarafından sunulan aktif işgücü veya işsizlik sigortasından yararlanmaması ve hane gelirlerinin belirli sınırlar içerisinde olması gerekiyor.

Kadınlar, engelliler, eski hükümlüler ve terörle mücadelede yaralanmış olan bireylerin başvuruların öncelikli değerlendirileceği belirtiliyor.

Katılımcıların İUP harici başka yerde çalışmasının önünde bir engel bulunmuyor.

Kaynak,iskur.gov.tr

Programın faaliyet alanları ne olacak?

Kamu kurumlarıyla yapılan iş birliği sayesinde programın çeşitli alanlarda faaliyet göstereceği belirtiliyor.

Bunların arasında engelli, yaşlı ve hasta bakımı, çocuk bakımı, tarımsal üretim ve hayvancılık faaliyetleri, geri dönüşüm ve atık imha projeleri, kamusal alanların temizliği ve bakımı yer alıyor.

Ayrıca, biyolojik çeşitliliğin korunması, doğal yaşam alanlarının restorasyonu, spor ve kültürel etkinliklerin desteklenmesi gibi alanlar da program kapsamında yer alıyor.

İlk protokol MEB ile yapıldı

İŞKUR’un İşgücü Uyum Programı kapsamındaki ilk iş birliği, Millî Eğitim Bakanlığı ile yapıldı.

MEB, proje kapsamında Bakanlığına 81 ilde toplam 120 bin kişinin alınacağını duyurdu.

Başvurular İŞKUR e-şube, Alo170, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ve İŞKUR Hizmet Merkezleri üzerinden yapılacak.

Son tarih 8 Eylül olarak belirlendi.

Katılımcılara hangi eğitimler verilecek?

Eğitim programları arasında iş sağlığı ve güvenliği, bağımlılıkla mücadele, iş arama becerisinin geliştirilmesi, iş ahlakı, motivasyon ve stres yönetimi ve finansal okuryazarlık gibi konular yer alıyor.

İş hayatına dair eğitimlerin yanı sıra kişisel gelişim odaklı ‘etkili iletişim ve kişiler arası ilişkiler’ gibi eğitimler de program kapsamında.

Program ne kadar sürecek?

Program süresi en fazla 10 ay olup, katılımcılar toplamda 140 fiili gün bu programdan yararlanabilecek.

İlk dört hafta boyunca haftada beş gün ve 37,5 saat, sonraki haftalarda ise haftada üç gün ve 22,5 saat eğitimlere katılacaklar.

Sağlık sorunları, doğum, evlilik gibi mazeretlerle katılımcılara izin verilirken, bu sürede sosyal güvenlik prim ödemeleri yapılmayacak.

Mazeretsiz olarak programdan ayrılan katılımcılar ise 12 ay boyunca yeni bir İUP programına başvuramayacaklar.

Yararlandığı program bittikten sonra kurum tarafından teklif edilen en az iki iş teklifini mazeretsiz olarak kabul etmeyenler, bu tarih üzerinden 12 ay geçmedikçe yeni bir programa başvuramayacak.