Norm Haber

İsrail 8,7 milyar dolarlık ABD yardım paketini temin ettiğini açıkladı

İsrail Perşembe günü yaptığı açıklamada, devam eden askeri çabalarını desteklemek ve bölgedeki askeri üstünlüğünü korumak amacıyla Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) 8,7 milyar dolarlık bir yardım paketi aldığını duyurdu.

Pakette, hali hazırda alınmış ve kritik askeri satın alımlar için ayrılmış olan temel savaş tedarikleri için 3,5 milyar dolar ve Demir Kubbe füzesavar sistemi ile gelişmiş bir lazer sistemi dahil olmak üzere hava savunma sistemleri için ayrılmış 5,2 milyar dolar yer alıyor.

İsrail şu anda Gazze’de Hamas’a ve Lübnan’da İran destekli Hizbullah’a karşı olmak üzere iki cephede savaşıyor.

İsrail Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, yardım duyurusunun Pentagon’da İsrail Savunma Bakanlığı’ndan Genel Müdür Eyal Zamir ile ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri arasında yapılan görüşmelerin ardından yapıldığı belirtildi.

Açıklamada, “Bu önemli yatırım, Demir Kubbe ve David’s Sling gibi kritik sistemleri önemli ölçüde güçlendirirken, şu anda geliştirme aşamasında olan gelişmiş bir yüksek güçlü lazer savunma sisteminin sürekli geliştirilmesini destekleyecek,” denildi.

Bakanlık yapılan destek anlaşmasının, özellikle İran ve İran destekli milislerden kaynaklanan bölgesel güvenlik tehditlerine karşı “İsrail ile ABD arasındaki güçlü ve kalıcı stratejik ortaklığın ve İsrail’in güvenliğine olan sarsılmaz bağlılığın” altını çizdiğini söyledi.

İsrail-İran gerilimi

İsrail, İran’ın Şam’daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına 1 Nisan’da hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusundan ikisi general rütbesinde toplam yedi kişi ölmüştü.

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail’in Şam’daki İran konsolosluğuna saldırısının ülkesinin topraklarına saldırı anlamına geldiğini belirterek, “Kötü rejim bir hata yaptı, cezalandırılmalı ve cezalandırılacak,” ifadelerini kullanmıştı.

ABD Başkanı Joe Biden da İran’ın İsrail’e yönelik saldırı tehditleri karşısında Tel Aviv’e “sarsılmaz” şekilde destek vermeye devam edeceklerini belirtmişti.

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz ise “İran bize saldırırsa karşılık vereceğiz, İran’a saldıracağız,” açıklamasını yapmıştı.

Temmuz ayında Hamas siyasi büro şefi İsmail Haniye’nin İran’da ve üst düzey bir Hizbullah komutanı olan Fuad Şükrü’nün Lübnan’da öldürülmesinin ardından geniş çaplı bölgesel savaş tehdidi arttı.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hamas’ın siyasi liderinin Tahran’da öldürülmesinin ardından İran’ın saldırısına hazırlanılırken, ordunun da “hızlı bir şekilde saldırıya geçmeye” hazır olduğunu açıkladı.

Bazı ülkeler, bölgede tırmanan gerilim üzerine vatandaşlarına İran ve İsrail’e seyahat etmeme tavsiyesinde bulunmuştu.