Norm Haber

İtalya’da salgın nedeniyle domuzlar itlaf ediliyor

Sadece son iki ayda 30.000 domuzun itlaf edildiği belirtildi.

İtalyan yetkililer, domuzlarda görülen viral bir ateşli hastalıktan ötürü Ocak 2022’den bu yana yaklaşık 120.000 hayvanı itlaf etmek zorunda kaldı. Bu sayının dörtte üçlük dilimi son iki ay içinde kayıtlara geçti.

Ateşli hastalık, İtalya’nın kuzeyindeki gıda üretim bölgelerini etkisi altına alarak, geçim kaynaklarını ve domuz ürünlerinin üretimini tehdit ediyor.

Giovanni Airoli adlı bir kişinin Milan’ın güneyindeki çiftliğinde, hastalığın yayılmasını durdurmak için uygulanan katı protokoller çerçevesinde 6.200 domuzu itlaf edildi.

Bu durum domuzun arka bacağından yapılan, İtalya’ya özgü bir tür kuru jambon prosciutto üretimini, kurutulmuş sosis ve domuz ürünleri endüstrisini tehdit ediyor. Sektörün ekonomiye katkısının 20 milyar euro (755,4 milyar Türk Lirası) olduğu belirtiliyor.

Airoli, çiftliğinde yaşananlar hakkında, “Gerekli tüm güvenlik önlemlerini almamıza rağmen bu olay başımıza geldi. Belli ki bir başarısızlık söz konusu,” dedi.

Evcil domuzlar arasında hızla yayılan solunum yolu hastalığının daha fazla ilerlemesini önlemek için sıkı hijyen protokolleri altında olan çalışanlar dışında şu anda çiftliğe kimsenin girmesine izin verilmiyor.

Eylül ayının başlarında hastalık 24 salgın bildirimi ile zirve yaptı ve vakaların çoğu Lombardiya’da görüldü. Büyük endişe duyulan bölgeler arasında “Parma prosciutto” ile tanınan Piedmont ve Emilia Romagna var.

Salgının etkisi 23.000 kilometrekarelik bir alandaki çiftlikleri de kapsamakta olup, tampon bölgedeki potansiyel enfekte yaban domuzlarının yarattığı tehdit nedeniyle kısıtlamalarla karşı karşıya.

Hastalık genellikle önce yaban domuzlarına bulaşır, ardından evcil domuzlara yayılır ve neredeyse her zaman ölümcüldür.

Bazı çiftçilerin geçim kaynaklarını kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulunan tarım lobisi Coldiretti, domuz eti endüstrisindeki zararın şu ana kadar 500 milyon euro (18,8 milyar Türk Lirası) olduğunu tahmin ediyor.

Sektörün, domuzların yetiştirildiği çiftliklerden jambonun işlendiği fabrikalara kadar uzanan tedarik zinciri boyunca 20 milyar euro değerinde olduğu hesaplandı.

İtalyan hükümeti yaz boyu salgınla mücadele etmek üzere yeni bir komiser atadı.

Giovanni Filippini, çiftliklere erişim ve hayvan nakline kısıtlamalar getirmenin yanı sıra tampon bölgeleri genişletti ve bu önlemlerin etkili olduğu görülüyor.