Norm Haber

İznik Gölü kıyısına yapılması planlanan fabrikaya tepki!

İznik Gölü’nün Orhangazi kıyısında Örnekköy Mahallesi’nde 25,24 hektarlık alan, Albayrak Grubu'na bağlı Varaka Kâğıt Sanayi A.Ş. için özel endüstri bölgesi ilân edildi. Kağıt Fabrikası’nın yapılmasına tepki gösteren DOĞADER ve CHP Osmangazi İlçe Başkanlığı, fabrikanın yapılması planlanan bölgede eylem gerçekleştirdi.

Haber: SİMLANUR İNCE
Kamera: MESUT ERDOĞAN

Türkiye’nin beşinci büyük gölü olan İznik Gölü, 300 kilometrekarelik alanıyla önemli bir su kaynağı olarak biliniyor. İznik Gölü’nün Orhangazi kıyısına yapılması planlanan Albayrak Grubu’na bağlı Varaka Kâğıt Sanayi A.Ş. için özel endüstri bölgesi ilan edilmesine tepki gösteren DOĞADER ve CHP Orhangazi İlçe Başkanlığı bölgede eylem düzenledi.

Düzenlenen eyleme, CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, Orhan Sarıbal, Hasan Öztürk, İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, CHP Orhangazi İlçe Başkanı Berna İl, İYİ Parti Orhangazi İlçe Başkanı Yasemin Bektaş, CHP Gemlik İlçe Başkanı Sermet Pehlivan, Bursa Barosu Başkanı Av. Metin Öztosun katıldı.

Son yıllarda İznik Gölü, iklim krizine bağlı olarak su seviyesinin düşmesi ve artan kirlilik sorunlarıyla gündeme geliyor. Endüstriyel faaliyetler, tarım ilaçları ve evsel atıkların arıtılmadan göle boşaltılması, su kalitesini olumsuz etkileyerek göl ekosisteminde yıkıcı etkilere neden oluyor. Göl çevresindeki fabrikaların neden olduğu tehdit artarken, yeni fabrikaların kurulması planlanıyor. Bu kapsamda İznik Gölü’nün Orhangazi kıyısına yapılması planlanan Albayrak Grubu’na bağlı Varaka Kâğıt Sanayi A.Ş. için özel endüstri bölgesi ilan edilmesine tepki gösteriliyor.

Varaka Kağıt Fabrikası’nın Albayrak Grubu’na ait olduğunu söyleyen CHP Orhangazi İlçe Başkanı Berna İl, “Zeytinimize, gölümüze el koyacaklar demiştik. Varaka, Cumhurbaşkanlığını arkasına aldı. Emlak vergisinden, damga vergisine kadar birçok vergiden muaf olacaklar. Biz ne yapacağız 5’li çete için tasarruf edeceğiz. Hükümet 22 yıldır yaptığı gibi bugünde fakirden alıp zengine veriyor. Neredesin Mehmet Şimşek? Yüreğin yetiyorsa, Albayrak’lardan da vergi alsana. Yollardaki çiftçilerden, gençlerin valizlerinden, sofralardan görüyoruz ki geçim bitmiş. Seçim vakti. Biz göldeki balıktan, haktan, emekten yanayız. Karşımızda duran 5’li çeteler, Albayraklar, Varaka’lar bilsin ki biz gölümüze sahip çıkacağız” dedi.

“İZNİK GÖLÜ TALAN EDİLMEK İSTENİYOR”

Doğader ve paydaşları olarak İznik Gölü’nün kurulmaması için mücadele verdiklerini ifade eden Doğader Başkanı Murat Demir, “Buranın havasını, suyunu talan edenlere karşı mücadele ediyoruz. Arkamızda Kargil Fabrikası var. Tarihe kara leke olarak yazıldı. Mahkeme kararları yok sayıldı. Bugün de İznik Gölü’nü talan ettirmek istiyorlar. İznik Gölü artık sanayi baskısını kaldırmıyor. Az ileride Gemlik’ten yüz ton su çekiliyor. Gölünü besleyen su kaynakları sömürülüyor. Biz İznik Gölü’nü savunmaya devam edeceğiz.” dedi.

“BÖLGEDEN BU TESİSLER UZAKLAŞTIRILMASI GEREKİRKEN YENİLERİ YAPILIYOR”

Doğader ve Paydaşları adına Av. Erol Çiçek, bölge hakkında hukuki bilgiler verdi. “Anayasının tanınmadığı, hukukun olmadığı bir ülkede hukuk adına konuşmak abes kaçıyor. Albayrak Holding’in bu davası ilk değil 2017 yılında da çevre düzeni plan değişikliği yapıldı ve ÇED tarafından olumlu talep verildi. Bugün bunun devamını yaşıyoruz. Cumhurbaşkanlığı kararı ile bu bölge özel endüstri bölgesi ilan edildi. Daha önce Asil Çelik ve Göktaş fabrikası içinde bu kararlar verildi. Kapsam dışı tesisler ilan edilirken, özel endüstri bölgesi yargılanma devam ederken ilan edildi. İznik Gölü, stratejik su kaynağı olmasına rağmen bu yapılıyor. Toprak koruma kanunu, 1/100 binlik plan paspas ilan edildi. Bölge sanki organize sanayi bölgesi gibi davranılıyor. Bölgeden bu tesisler uzaklaştırılması gerekirken, daha çok tesis yapılıyor. Bölge bu sanayi baskısını kaldıramayacak şekilde yoğunlaştırılıyor. Yeni tesisin yapılması bu alana yasaktır. Burası sulak alanda kaldığı için bölgede böyle fabrikalar yapılması yasak ilan edilmiştir. Gölün şu anki su seviyesi 83.10 civarındadır. İznik Gölü suyu hızla kirleniyor. Ağır metal kirliliği, tarımsal zirai ilaç kirliliği de vardır. Orhangazi ve İznik ovası yeraltı suyu işletme sahası ilan edilmiştir. Hangi suyu toplayacaklar merak ediyor” diye konuştu.

“HER UYANDIĞIMIZDA İNSAN İÇİN FAYDALI NE VARSA TALAN EDİLDİĞİNİ GÖRÜYORUZ”

CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, “Her sabah kalktığımızda bu ülkenin bir yerinin yağmalandığı haberini alıyoruz. Dağları, ovaları, tarım alanları, insan için faydalı ne varsa talan edilmeye çalışılıyor. Biz sonuna kadar direneceğiz. Dağlarımızı, ovalarımızı işgal etmek isteyenlere fırsat vermeyeceğiz. 20 yıldır olan iktidar her gün doğayı talan ederken bunu savunmak vatandaşa düşüyor” dedi.

“BU KADAR KANUNSUZLUĞUN OLDUĞU MEMLEKETTE NE DOĞAYI, NE GÖLÜ NE DE İNSANIMIZI KORUYABİLİRİZ”

İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, “Meselenin özünü seçimde de haykırmıştık. Bu göl gasp edilecek denmişti. Şimdi geldiğimiz noktada keşke haklı çıkmasaydık. Bu kadro doymaz. Öyle bir kabarık iştah var ki bu kadar araziye, göle, sahillere doymaz. Bir yağma düzeni ile karşı karşıyayız. Şu cennet gibi göl Aral Denizi gibi yok olacak. İznik Gölü’nün de geleceği böyle devam ederse bu şekle dönüşecek. Ülkede bir padişahlık sistemi var. Toprak, imar, koruma yasamalarının sarayın karşısında bir hükmü var. Cumhurbaşkanlığı kararı ile burası verildi. Yarın diğer yerleri de verebilir. Bu kadar kanunsuzluğun olduğu memlekette ne gölü, ne doğayı, ne sokak hayvanlarını ne de insanımızı koruyabiliriz” ifadelerini kullandı.

“OTORİTEYE, KRALLIĞA KARŞI MÜCADELE EDECEĞİZ”

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, “Bu dayanışmayı büyütmek gerekiyor. Hukuk yok, adalet yok, padişahlık var. İznik Gölü’nü katlettiler, bu bunun devamı. Ben yaptım oldu, anlayışıyla karşı karşıyayız. Ya gerçekten mücadele edeceğiz ya da bizi teslim alan yapı bizi esir düşecek. Otoriteye, krallığa karşı mücadele edeceğiz” dedi.

“ZENGİNLEŞEN VE DOYMAYAN İKTİDARA KARŞI MÜCADELE ETMEK ZORUNDAYIZ”

CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, “Dünya su krizinin, iklim, temiz gıda krizinin yıllardır farkındayken, dünden bize miras bırakılan, dünyanın en önemli merkezi İznik Gölü ve çevresinin sanayi bölgesi ilan edilmesini istiyoruz. Eşe, dosta, damada özel. TBMM’nin hali ortada. Geçtiğimiz günlerde kan gölüne döndü. 85 milyonun iradesinin hükmü yok. Bir adamın ve etrafındakilerin hükmü yok. İznik Gölü kıyısında bir alandan bahsediyoruz. Bu alana sanayi bölgesi yapılır mı? Ekmek elden, su gölden kar etmeye çalışıyorlar. Ülkenin kaynaklarını sömürüyorlar. Zenginleşen ve doymayan iktidara karşı mücadele etmek zorundayız” diye belirtti.

CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, “Sözün bittiği yerdeyiz. Yapmamız gereken tek şey bu yönetimi değiştirmek. Seçimi bir an önce yapmak için uğraşalım. Türkiye’nin kurtuluşu oradadır” dedi.

Bursa Barosu Başkanı Av. Metin Öztosun, “Bursa Barosu 30 yılı aşkın süredir mücadele ediyor. Mesele hukuk, hukukun üstün olmaması. Yaparım, oldu anlayışı. Yasama, yürütme, yargı birleşmiş durumda. Yargı kararı verilemiyor ve uygulanmıyor. Mecliste yaşananları gördünüz. Can Atalay ile ilgili kararda milletvekilliğinin düşürülmesi yok hükmündedir fakat iktidar partisi temsilcileri bunu umursamıyor. Bu fabrikadan yayılan hava ile çevremizi, doğamızı katlediliyorlar” diye konuştu.