Norm Haber

Kadın sağlığına yatırım eksikliği İngiltere ekonomisine milyarlarca euroya mal oluyor

Kadın sağlığı hizmetlerine daha fazla yatırım yapılması çağrısında bulunan yeni bir rapora göre, ağrılı dönemler, endometriozis, fibroidler ve yumurtalık kistleri nedeniyle işe gidemeyen kadınlar, İngiliz ekonomisine yılda 11 milyar sterline (13 milyar euro) mal oluyor.

İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri (National Health Services – NHS) Konfederasyonu, kadın sağlığı yardım kuruluşu CREATE Health Foundation ve danışmanlık şirketi London Economics tarafından hazırlanan rapor, İngiltere’de yaklaşık 60.000 kadının menopoz semptomlarının etkisi ile çalışamadığını ortaya koydu.

Menopoz, düşük hormon seviyeleri nedeniyle kadınların adetlerinin durması anlamına geliyor ve NHS’ye göre bu durum, genellikle 45 ila 55 yaş arasındaki kadınları etkilemekte. Yeni raporda, sıcak basması, beyin sisi, kas ağrıları ve uykuya dalmakta zorlanma gibi semptomlar nedeniyle işsiz kalmanın yılda yaklaşık 1,5 milyar sterline (1,8 milyar euro) mal olduğu tahmin ediliyor.

Yazarlar, İngiltere’de kadın başına doğum ve jinekoloji hizmetlerine ilave 1 sterlin (1,19 euro) yatırım yapılması halinde, bunun ekonomiye getirisinin tahmini olarak 319 milyon sterlin (379,2 milyon euro) olacağını belirtti.

‘Zorlayıcı ekonomik durum’

Raporda ayrıca, etnik çeşitliliğin yüksek olduğu yerel yönetimlerin kadın sağlığı hizmetlerine daha az erişebildiği ve yoksulluğun daha fazla olduğu yerlerde kadın sağlığı sonuçlarının daha kötü olduğu vurgulandı.

Royal College of Obstetricians and Gynaecologists başkanı Dr. Ranee Thakar, Euronews Health’e yaptığı açıklamada “önemli yeni raporun” “kadın sağlığına yatırım yapmak için zorlayıcı bir ekonomik durum,” sunduğunu söyledi.

“Halihazırda yetersiz ve parçalı yatırımlar, kadınların ihtiyaç duydukları teşhis ve tedaviye ihtiyaç duydukları anda erişemedikleri anlamına geliyor,” diyerek yeni teknolojilere de yatırım yapılması çağrısında bulundu.

Thakar, “[İngiliz] hükümeti, kadın ve kız çocuklarını politikalarının merkezine koyarak kadın sağlığı için iddialı bir vizyon belirlemelidir,” diye ekledi.

Raporda, İngiliz Kohort Çalışması ve Üreme Sağlığı Araştırması (RHS) verilerinin yanı sıra 16 ila 45 yaş arası kadınlara ait veriler de kullanıldı.

NHS Konfederasyonu Politika Direktörü Dr. Layla McCay yaptığı açıklamada, “Kadın sağlığını daha etkin bir şekilde ele alarak, işyerinde devamsızlık ve verimlilik kaybı gibi önemli ekonomik yükleri hafifletebilir ve sonuçta işletmelere ve ekonomiye bir bütün olarak fayda sağlayabiliriz,” dedi.

“Ancak en önemlisi bu önlemler, her kadının sağlık sorunlarıyla karşılaştığında hak ettiği desteği almasını sağlamaya yardımcı olacaktır,” diye ekledi.

Geçtiğimiz yıl İngiltere’deki Wellbeing of Women adlı yardım kuruluşu tarafından yapılan bir ankete katılan 3.000 kadın ve kız çocuğunun neredeyse tamamının regl sancısı çektiğini ve bunların yaklaşık yüzde 60’ının regl sancılarının şiddetli olduğunu belirtti.

Ankete katılanların yarısından fazlası tedavi veya desteğe ulaşmanın zor olduğunu ve yüzde 47’si işyerlerinin “regl dönemlerinde yaşadıklarıyla ilgili olarak kendilerini ciddiye almadığını,” söyledi.

Kadın sağlığı için daha fazla destek

McCay, İngiltere için 10 yıllık bir kadın sağlığı stratejisinin desteklenmesine acil ihtiyaç olduğunu söyledi.

Söz konusu strateji İngiltere’de 2022 yılında uygulamaya konmuş ve hükümet o dönemde kadınların yaşamlarının büyük bir bölümünü “sağlıksız” geçirdiğini, düşük ve menopoz gibi “kadınlara özgü konulara” yeterince odaklanılmadığını yazmıştı.

2022 stratejisinde “Bu durum, sadece kadınları etkileyen hastalıklar ya da hem erkekleri hem de kadınları etkileyen hastalıkların onları nasıl farklı şekillerde etkilediği hakkında yeterince bilgi sahibi olunmadığı anlamına gelmektedir,” denildi.

Eurostat’ın son verilerine göre, Avrupa Birliği (AB) üye ülkelerinde kadınlar erkeklerden daha uzun yaşama eğiliminde, ancak erkekler hasta olarak daha az zaman geçiriyor.

Bir önceki İngiliz hükümeti de geçtiğimiz yıl kadın bakım merkezlerine iki yıllık finansman için 25 milyon sterlinlik bir yatırım yapılacağını duyurmuştu. Ancak yeni NHS Konfederasyonu raporu, grevlerin ardından yaşanan mali zorluklar nedeniyle kısmen daha fazla yatırım yapılması çağrısında bulunuyor.

2023’te yapılan bir araştırma, menopoz semptomları nedeniyle işe gitmeyen kadınların Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ekonomisine yılda 1,8 milyar dolara (1,6 milyar euro) mal olduğunu tahmin ediyor.

Mayo Clinic tarafından yapılan bu çalışma, klinikte hasta olan ve halen çalışmakta olan 45-60 yaş arası 4.440 kadınla yapılan bir ankete dayanıyor.

Araştırmacılar ayrıca 2020 ABD Nüfus Sayımı verilerini kullanarak kadınlar için menopozla ilgili tıbbi maliyetlerin 24,8 milyar dolar (22,6 milyar euro) olduğunu tahmin ediyor.