Türkiye 9 saat arayla meydana gelen iki depremle sarsıldı…
Kahramanmaraş’ta merkez üssü Pazarcık ilçesi olan bir deprem meydana geldi.
Saat 04.17’deki depremin büyüklüğü önce 7,4 olarak duyuruldu. Ancak AFAD ilerleyen saatlerde güncelleme yaparak depremin büyüklüğünün 7,7 olduğunu açıkladı.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre sarsıntı yerin 7 kilometre altında oldu.
7,7’lik bu depremin ardından saat 13.24’te bir deprem daha meydana geldi. Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi olan depremin büyüklüğü 7,6 olarak kaydedildi.
AFAD Deprem Risk Azaltma Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, sarsıntının artçı değil yeni bir deprem olduğunu kaydetti.
CAN KAYBI ARTIYOR
Deprem felaketine ilişkin son durumu AFAD açıkladı.
Buna göre, can kaybı sayısı 16 bin 170’e yükseldi. Yaralı sayısı ise 64 bin 194.
Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Hatay ve Elazığ’da yıkılan bina sayısı ise 6 bin 444 olarak açıklandı.
Depremlere yönelik koordinasyon çalışmalarına Devlet Bilgi Koordinasyon Merkezi’nden devam eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremin vurduğu 10 ilde 3 aylık OHAL ilan edildiğini duyurdu.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman’a saat 11.00 itibarıyla 48 saat süreyle afetle ilgili sevkiyat yapanlar hariç araç girişinin durdurulduğunu açıkladı.
Yıkılan binaların enkazı altında kalan vatandaşları kurtarma çalışmaları ise tüm hızıyla devam ediyor.
DEPREM BÖLGELERİNDE HİZMET VEREN TESİSLER
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu da sosyal medya hesabından deprem bölgelerinde vatandaşların hizmetinde olan bakanlığa ait tesislerin listesini paylaştı.
‘BARAJ VE GÖLETLERDE HİÇBİR PROBLEM YOK’
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci de depremin yaşandığı bölgelerdeki 110 baraj ve 30 göletteki duruma ilişkin bilgi verdi.
Kirişci, “Toplam 79 tesis bu manada incelendi. Tehlike arz edebileceğini düşündüğümüz için bu tesislere öncelik verdik. Geri kalanını da aynı şekilde inceleyeceğiz ama bu 79 tesisin 72’sinde hiçbir problem yok, 7 tesisi ise biraz daha takip etmemiz gerektiği konusunda teşkilat olarak bir düşünce geliştirmiş bulunuyoruz.” dedi.
OKULLAR TATİL EDİLDİ
Ülke genelindeki okullarda 13 Şubat’a, afet bölgesindeki okullarda ise 20 Şubat’a kadar eğitim öğretime ara verildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın deprem bölgesine giderek devam eden çalışmaları inceledi.
Yıkılan binaların enkazı altında kalan vatandaşları kurtarma çalışmaları ise tüm hızıyla devam ediyor.
AFAD, PAK, JAK, JÖAK, DİSAK, Sahil Güvenlik, DAK, Güven, İtfaiye, Tahlisiye, MEB, STK’lar ve uluslararası arama kurtarma personelinden oluşan toplam 24 bin 727 arama kurtarma personeli görev yapıyor.
Diğer ülkelerden gelen arama kurtarma personeli sayısı ise 5 bin 709.
Ayrıca AFAD, Emniyet, Jandarma, MSB, UMKE, Ambulans Ekipleri, Gönüllüler, Yerel Güvenlik ve Yerel Destek Ekipleri’nden görevlendirilen saha personel sayısı ile birlikte bölgede görev yapan toplam personel sayısı 113 bin 201
Zamana karşı yarışın sürdüğü kentlerden umutlandıran haberler de geliyor… İşte enkaz altındaki arama kurtarma çalışmalarında son durum…
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün özel eğitimli arama köpeği “Hermes”, depremin ilk anlarından itibaren deprem bölgesinde çalışmalara destek veriyor.