Norm Haber

Kırgızistan ve Tacikistan savaşın eşiğine geldi

Kırgızistan-Tacikistan sınırında bulunan su kaynağını kullanma konusunda yaşanan gerginlik, iki ülke halkının birbirini taşlamasıyla devam etti. Tacikistan ve Kırgızistan güvenlik güçlerinin de devreye girmesiyle çıkan çatışmada 3 kişi öldü, 81 kişi yaralandı. Hayatını kaybedenler arasında 1 çocuğun bulunduğu bildirildi.

Tacikistan’ın kuzeyindeki Sughd ve Kırgizistan’ın güneyindeki Batken eyaletini ayıran Isfara nehrinde bulunan su istasyonu, iki ülkeyi karşı karşıya getirdi.

Her iki ülke halkı da su kaynağının kendilerine ait olduğunu iddia ederken, tartışmalar yerini karşılıklı taş atmaya bıraktı.

Kırgızistan ve Tacikistan güvenlik kuvvetleri de yerel halklara sınırda açtıkları ateşle destek verdi.

İki ülke arasında yapılan görüşmenin ardından taraflar insanların ölümüne ve yaralanmasına neden olan çatışmaların diplomatik müzakere yoluyla çözülmesi gerektiğini vurgulamış, yerel saatle 20.00’den itibaren ateşkes uygulanması ve askeri güçlerin geri çekilmesi konusunda anlaşmaya varmıştı.

Ateşkesin ardından Kırgızistan Sağlık ve Sosyal Kalkınma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, iki sınır bölgesinde çıkan çatışmalarda 1’i çocuk toplam 3 kişinin hayatını kaybettiğini ve 81 kişinin yaralandığını bildirdi.