Norm Haber

Marmara Belediyeler Birliği’nde Evsel Katı Atık tarifeleri konuşuldu

Marmara Belediyeler Birliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen "Evsel Katı Atık Tarifeleri Çalışma ve Değerlendirme Toplantısı"nda bir araya geldi.

Haber: SİMLANUR İNCE
Kamera: MESUT ERDOĞAN

Marmara Belediyeler Birliği’nin, Bursa Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen ‘Evsel Katı Atık Tarifeleri Çalışma ve Değerlendirme Toplantısı’ Merinos AKKM’de gerçekleştirdi.

Bursa’da bir araya gelen Marmara Belediyeler Birliği’nin Katı Atık Tarifeleri değerlendirme toplantısında konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve Marmara Belediyeler Birliği Başkanı Mustafa Bozbey, “Ekonomik sürdürülebilirlik ve çevre etkileri açısından burada yapacağımız toplantı sonucunda çıkarılacak sonuç bildirgesi kentte yaşayanları da ilgilendiriyor. Amacımız Belediyeler olarak özellikle Büyükşehir ve ilçe belediyeleri olarak kentimize sağlıklı bir çevre sınmak. Tüm alanlarıyla huzurlu ve temiz bir çevre oluşturmak temel hedefimiz. Toplumun yaşam kalitesini yüksek tutma gibi bir sorumluluğumuz var. Geri dönüşüm dediğimiz projelerin uygulanmasıyla birlikte farklı bir noktaya evrilse de halen belirli bir mesafeyi katetmediğimiz paylaşmak istiyorum. Toplumdaki eğitim eksikliği ve duyarlılık eksikliği, sorumluluk eksikliği halen daha geri dönüşümle ilgili hedeflediğimiz noktanın çok gerisinde olduğumuzu gösteriyor. Sadece belediyelerin maddi bir gelir anlamında sorunu değil aynı zamanda bilinçlendirme, eğitim, okullardan başlayan bir süreç olduğunu söylemek istiyorum. Çevre Kanunu, belediyelerin temel sorumluluk alanına girdi. Bizler tüm belediyeler olarak, geri dönüşüme çok zaman ayırmamız lazım. Eğitimle ilgili gecikmeden projeler üretmemiz lazım. Büyükşehir’lerin hazırladığı depo sahaları birkaç yönden çevre sorunu yaratabiliyor ve önemli bir alanı kaybediyoruz. Binlerce metrekare alanı doğadan koparmış oluyoruz” ifadelerini kullandı.

“TEMİZ BİR MARMARA’YI OLUŞTURABİLİRİZ”

Kanun kirleten öder diyor ancak burada belediyenin kanuna göre sorumlu olmayıp yaptığı hizmetler var ve bir yandan kanunen yaptığı zorunlu hizmetler var. Diğer taraftan, ‘Ben bunu da yapıyorum’ denilen her şey belediyenin çevreyi daha temiz tutma anlayışı ile yaptığı bir hizmettir. Yasayı incelerken bu bakış açısıyla izlememiz gerekiyor. Su şirketlerinden toplansın diye bir yasa var ama bunun en doğrusu nedir derseniz… Çıkardığım sonuç şu, her iş yerinin bir emlak vergisi vardır. Bunların emlak vergileri üzerinden tahsilatının yapılması, ilçelerin denetleyebilmesi açısında da daha uygun olur. Uygun ücretlendirme politikasını bilecek olanlar ilçe belediyeleridir. Bu sistemle ilçelerin beklentilerinin karşılanmayacağını çok net ifade edebiliriz. Burada çıkacak sonuç yönlendirme açısından önemli olacak. Temel anlayışımız sürdürülebilir bir çevrenin oluşması için atık yönetimi anlayışı çok önemlidir. Çıkacak olan sonuç raporlarını Belediyelerin tümüyle katı atık yönetiminin nasıl olması gerektiğini, hassasiyetlerin neler olması gerektiğini bildireceğiz. Temiz bir Marmara’yı, insanların keyifle yaşayacağı bir ortamı oluşturabiliriz” şeklinde konuştu.