Norm Haber

Meclis’te emekli tartışması

Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından emekli maaşlarına yapılacağı açıklanan yüzde 8.5'lik zam Meclis'te tartışmalara yol açtı.

Meclis’te hem iktidar hem muhalefet milletvekillerinin gündeminde emekli maaşları ve yüzde 8.5’lik zam vardı.

AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, emekli maaşlarının Kurban Bayramından ödeneceğini hatırlatarak, şunları söyledi:

‘NEREDEN NEREYE’

“Sszinle bir zaman yolculuğu yapalım. Yıl 1994, Cumhuriyet gazetesinin 7’nci sayfa haberleri aynen şöyle: “Emekli maaşlarını geçen ay yüzde 126 faiz oranında devlet tahvili karşılığı hazineden borç alarak ödeyen SSK bu ay da çıkmaza girdi. 50’nci Hükûmetin ortaklarından Sosyaldemokrat Halkçı Parti Bakanı Moğultay ‘Yeterli kaynak birikimi sağlanamamış bulunduğundan bayram öncesi aylık ödenebilmesi ancak kamunun çok yüksek faiz ödeyerek borç almasıyla olanaklı bulunmaktadır.’” diyerek yani emeklilerin maaşlarının Kurban Bayramı’ndan önce ödenemeyeceğini söylemiştir. Bugün ise zamlı maaşlar da ikramiyeler de bayramdan önce ödeniyor. Sayın Cumhurbaşkanımız diyor ya: “Nereden nereye…” Evet, Allah’a binlerce şükürler olsun, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde AK PARTİ iktidarıyla nereden nereye geldik?”

Şeker’in açıklamalarına yanıt bir başka Kocaeli Milletvekili, İYİ Parti Grup Başkan Vekili Lütfü Türkkan’dan geldi.

Türkkan, şöyle konuştu:

‘5 MAAŞLI BÜROKRATLARIN DURUMU İYİ’

“Sarayın atanmışları ve maaşlı trolleri hangi masalı anlatırsa anlatsınlar vatandaş çarşıda, pazarda gerçek enflasyonu görüyor. Son bir yılda yağda yüzde 57, tavuk etinde yüzde 46, yumurtada yüzde 44, zeytinyağında yüzde 38, zaten halkın enflasyonu bu. TÜİK’in enflasyon hesabı yaparken kendisine gösterge aldığı rakamların hiçbirisine vatandaş ulaşamıyor, vatandaş ancak karnını doyuruyor, karnını doyururken onun enflasyonu yüzde 40’ın çok üzerinde. Esnafı, çiftçisi, emeklisi, memuru, herkes perişan hâlde bu yüzden. Sarayın atanmışlarının ve 5 maaşlı o bürokratların durumu iyi olabilir, ihale şampiyonu yandaş müteahhitlerin durumu da iyi olabilir, enflasyon ve geçim sıkıntısına mahkûm ettiğiniz esnaf için, çiftçi için, emekli için, memur için aynı şeyi söyleyebilecek olan var mı aramızda?”

‘ZAM ZATEN ERİDİ’

“Dün Malatya’daydım, gencin birisine sordum: ‘Hayalini öğrenmek istiyorum.’ dedim, ‘Artık, hayalim yok.’ dedi, gençlerin durumu bu. Daha geçen gün elektriğe yapılan zam yüzde 15, doğal gaza yüzde 12. Emeklilerin alacağı zam ne kadar? 8,45; emeklilere yaptığınız o zam şimdiden eridi zaten. Hani “Türkiye uçuyor kaçıyor, Mars’a gidiyor, Ay’a gidiyor.” falan diyorsunuz ya, son intihar haberini okudunuz mu dün? Türkiye’nin en önemli keman sanatçılarından ünlü besteci İlyas Tetik maddi sıkıntıları nedeniyle İstanbul Sarıyer’deki evinde intihar etti. Allah’tan rahmet diliyorum, ailesine, sanat camiasına başsağlığı diliyorum. Aşıda İngiltere ve Almanya’dan örnek veriyorsunuz ama pandemide İngiltere, vatandaşlarına ayda 2.500 sterlin para ödedi, ayda!”