Norm Haber

Meclis’te EYT açıklamaları ardı ardına geldi

Meclis'te yeni yasama döneminin başlamasıyla birlikte EYT aha sık gündeme gelmeye başladı. İşte bugün genel kurulda yapılan konuşmalarda EYT gündemi...

Meclis Genel Kurulunda EYT bugün yine gündemdeydi. İşte yapılan açıklamalar…

CHP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ MAHMU TANAL

84 milyon insana sesleniyoruz: Asla umutsuzluğa kapılmayınız. Cumhuriyet Halk Partisi herkesin umududur; 84 milyon insanın umududur, işçinin umududur, kâğıt toplayıcının umududur, esnafın umududur, EYT’lilerin umududur, tüm çalışanların umududur. Asla ve asla umutsuzluğa kapılmayın.

İYİ PARTİ KAYSERİ MİLLETVEKİLİ DURSUN ATAŞ

“… vatandaşımız iktidarın bu oyunlarına inanmıyor, verdiği yetkiyi geri almak için gün sayıyor. Vatandaş biliyor ki, zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapan tek adam rejiminin yaşattığı sorunlar bitmiyor. Bu ucube partili Cumhurbaşkanlığı sistemiyle açlığa mahkûm ettiğiniz esnaf, işsiz bıraktığınız genç, yoksulluğa sürüklediğiniz işçi, kimsesiz bıraktığınız emekli, enflasyona ezdirdiğiniz memur, ekmeğe muhtaç ettiğiniz asgari ücretli, üretemez hâle getirdiğiniz çiftçi, ekonomik çıkmaza soktuğunuz üretici, ölümü reva gördüğünüz madenci, atanamadığı için ailesinin eline bakan üniversite mezunu, ilacını karşılayamadığınız hasta, 3600 sözü verip tutmadığınız polis, öğretmen, sağlık çalışanı, din görevlisi, yandaşlarınıza üçer beşer maaş verirken hakkını gasbettiğiniz EYT’li, kısaca zor duruma düşürdüğünüz vatandaş ilk seçimde verdiği tüm yetkiyi elinizden alıp yirmi yıllık saltanatınıza son vermeyi sabırsızlıkla bekliyor.”

HDP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ ZEYNEL ÖZEN

“… AKP Genel Başkanı EYT’liler gündeme geldiğinde şunu söyledi: “İskandinav ülkeleri EYT’den dolayı iflas etti.” Bize de öyle bir iflas nasip olsa. Ben biliyorum İskandinav ülkelerinde en az kişi başına gelir 45 bin dolar ve üstündedir ve şimdi de “İngiltere, Almanya, Amerika yiyecek kuyruğunda.” diyor. Arkadaşlar, olur olur da böyle kuyruklu yalanlar olmaz, bu kuyruklu yalanlara kimse inanmıyor. Ailelerinizde mutlaka Almanya’da olan biri var, akrabalarınız var, bir sorun, buna gülüp geçiyor herkes.”

İYİ PARTİ ANTALYA MİLLETVEKİLİ FERİDUN BAHŞİ 

“Türkiye’de mevcut vergi politikaları tamamen güçlüyü daha güçlü kılmak, yoksulu da daha yoksul hâle getirmek üzere düzenlenmiştir. İşte, emeklilerimizin hâlini görüyorsunuz. Yılarca hizmet ettikten sonra geçim kaygısı duymadan onuruna yaraşır bir hayat sürmesi imkânsız hâldedir. AK PARTİ emeklilere maaş artışı yerine harçlık vermektedir. Harçlık verirken de emekliler arasında ayrım yapılmaktadır. Bu çifte standarta, bu iki uygulamaya son verilmeli ve emeklilere bir bütün hâlinde bakılmalıdır. Devlet herkes için eşit hak ve yükümlülükler içeren bir sosyal güvenlik kurumu kurgulamak zorundadır. Devlet herkes için eşit hak ve yükümlülükler içeren bir sosyal güvenlik sistemi kurgulamakla yükümlüdür ancak bugün birçok vatandaşımız mağduriyet yaşamaktadır. Emeklilikte yaşa takılanlar, emeklilikte prim gün sayısına takılan ve emeklilik için staj ve çıraklık süresini saydıramayan dolayısıyla emeklilikte AK PARTİ’ye takılan milyonlarca vatandaşımız eşitlik ve adalet beklemektedir. Değerli milletvekilleri, ülkemizde çalışan insanların yarısı asgari ücretlidir. Emeklilerin durumunu konuşmaya bile gerek yoktur. Üniversite mezunu gençlerimizin yüzde 30’u işsizdir. Şimdi, şöyle bir ortamda diyorsunuz ki: “Herkes mutlu, herkes gül gibi geçinip gidiyor.” Şimdi, sormak istiyorum: Emeklilerimizin geçim derdini ne zaman ortadan kaldıracaksınız?”