Norm Haber

Meclis’ten seslendi: EYT’liler patates soğan istemiyor

Türkiye genelinde uygulanan 17 günlük tam kapanma kararına karşılık ekonomik destek açıklanmaması Meclis'te tartışmalara yol açtı. Konuyu gündeme taşıyan CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, hükümeti eleştirirken, yine EYT'lileri gündeme taşıdı.

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Meclis’teki konuşmasında şunları söyledi:

“… Yirmi gün vatandaşı eve kapatıyorsan devlet olarak bunun da sorumluluğunu almak zorundasın. Eve kapattığın bu halk, saray efradı değil ki emirlerine bütçe tahsis edilmiş olsun. Bu insanların üç beş yerden maaşı da yok. Bu insanların ne yiyeceğini hiç düşünmüyor musunuz? Destek verilmezse tam kapanma esnaf açısından tam kapatmaya dönüşecek. Esnaflar ‘Krediyi ödeyemiyoruz, destekler hibe şeklinde olmalı.’ diye feryat ediyor. Esnaflar için bir destek açıklandı mı? Hayır. Merkez Bankası Başkanı diyor ki ‘Pandemiyi kimsenin burnu kanamadan atlattık.’ Sormak lazım o zaman: İntihar eden müzisyenler, tiyatrocular mutluluktan mı intihar ediyor? Salgının bir diğer kaybedeni de turizm sektörü ve turizm emekçileri. Bunlar  için bir düzenleme yapıldı mı? Hayır.

‘Gençsin.’ diyerek emekli edilmeyen, ‘Yaşlısın.’ diyerek işe alınmayan EYT’liler patates soğan değil, gasbedilen haklarının iadesini istiyor; onlar için bir destek açıklandı mı? Hayır. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla “Plan ve Bütçe Komisyonunda emekli bayram ikramiyesi en az 1.500 TL olsun ve her yıl enflasyon oranında artsın.” dedik, reddettiniz. Emekliye nefes alabilecek bir ikramiye verildi mi? Hayır. Yevmiyeli çalışanlar için, pandemiye işsiz girenler için, kayıt dışı çalışanlar için, işten çıkarılarak 1.500 TL açlık ücretine mahkûm edilenler için, hesaplarına haciz koyduğunuz KYK borçluları için bir destek açıklandı mı? Hayır. Kime destek var? Söyleyeyim: İkizdere’deki teyzelerin ‘Bu ağaçların gözyaşı kaşığınıza damlayacak.’ dediği Cengiz İnşaat’a 30 kez, Kolin’e 36 kez, Limak’a 19’ar kez vergi muafiyeti tanındı. Yoksula gelince patates soğan ama yandaşlar söz konusu olunca yok doyan.”