Norm Haber

CHP Genel Başkanı Özel Bursa’da! “Türkiye’yi, Türkiye İttifakı kazanacak”

Mudanya Belediyesi tarafından Kurtuluşta İmzamız Var / 9. Gün: Barışa Giden Yol’ temasıyla 3-11 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilen kutlama etkinliklerinin son gününde CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Mütareke Meydanı’ndan vatandaşa seslendi. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, "31 Mart seçimlerinde bu ülkenin kurucu partisi, 47 yıl sonra birinci parti olmuşsa ve yine bu ülkenin kurucu partisi önümüzdeki seçimlerde iktidara adaysa, iktidarı alacak. Öz güvenli bir siyasetle, bu ülkedeki 83 milyonu kucaklayarak, Türkiye'yi de Türkiye İttifakı kazanacak" ifadelerini kullandı.

Haber: SİMLANUR İNCE
Kamera: MESUT ERDOĞAN

Mudanya Belediyesi tarafından, Mudanya Mütarekesi’nin 102. yıl dönümü çerçevesinde Kurtuluşta İmzamız Var / 9. Gün: Barışa Giden Yol’ temasıyla düzenlenen etkinliklerin son gününde CHP Genel Başkanı Özgür Özel Bursa’nın Mudanya ilçesine geldi.

Düzenlenen programa, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, CHP Bursa Milletvekilleri, CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, CHP İlçe Belediye Başkanları, CHP İlçe Başkanları, Meclis üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Mudanya Mütarekesi etkinliklerinin son gününde programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, “Bağımsızlık mücadelesini veren başta Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü’yü bir kez daha anıyor hepsine rahmet diliyoruz. Mudanya Mütarekesi ile bağımsız meşalesi yeniden parladı. Özgürlüğe olan inanç yeniden perçinlendi. Barışa olan kararlık yeniden müzakere edildi. Bugün ne yazık ki dünyada savaşın, acının hüküm sürdüğüne tanıklık ediyoruz. Bu anlamlı günde Mudanya’dan barış çağrısı yapmak istiyorum. Barışa tüm dünya olarak her zamankinden çok daha fazla ihtiyacımız var. Bugün burada toplanarak barışa, kardeşliğe, huzura, Cumhuriyet’e olan bağımlılığımızı bir kez daha haykırıyoruz. ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ diyerek barış yolunda yürümeye ant içiyoruz. Bu tarihi günlerde Cumhuriyet’imizin yüz yılında barış diye haykırmaya devam edeceğiz. Bizler barışı ve kardeşliği daim kılacağız. Ne mutlu barış için mücadele edenlere. Sonsuza kadar çok yaşa Mustafa Kemal Paşa” diye konuştu.

ÖZGÜR ÖZEL, MUDANYA’DA İSMET İNÖNÜ’YÜ ANDI! “BİR DEMOKRASİ KAHRAMANI”

Mudanya Mütarekesi’nin 102. yılında vatandaşlara seslenen CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Bugün burada Deniz Dalgıç’ın heyecanına ortak oluyoruz. Bize Mudanya Mütarekesi’nin 102. yılında ev sahipliği yapıyor. 2 yıl önce bir akşam saatinde oldukça soğuk bir günde, 100. yılında birlikteydik. Bugün 102. yılda tekrar birlikteyiz. Tüm milli mücadele kahramanlarımızı ve Mudanya’da bir askerden, müzakereciye, barışın kahramanları İsmet İnönü’ye minnet duyuyorum. İsmet Paşa buraya batı cephesi komutanı olarak gelmiştir. Tapu senedini kabul ettirecek yüksek bir müzakereci olarak ayrılmıştır” diyerek İsmet İnönü’nün yaptığı konuşmaları yineledi.

ÖZGÜR ÖZEL, İSMET İNÖNÜ’YÜ ANDI “GERÇEK TÜRKİYE’Yİ KURMAK İSTİYORUZ”

Bir demokrasi kahramanından bahsediyoruz. İsmet İnönü seçimleri kaybedip, 8 gün sonra oğlu Erdal’a yazdığı mektupta, ‘Bu seçim hayat tarzı kurmak için yaptığımız seçim hepimiz için bir şeref olmuştur’ diyor. Biz 23 Nisan 1920’de bir meclis kurduk. O meclisin verdiği görevleri yapıyoruz. Elinin tersiyle otoriter bir lider olmayı, padişah olmayı itip, Cumhur’un seçtiği, TBMM’nin verdiği yetkiyle Cumhurbaşkanı olmayı seçmiştir. 1946’da çok partili yarışa girilmiş. 1950’de İsmet Paşa, girdiği seçimlerde partisi 2. parti olmuş ve seçimi kaybetmiştir. Ondan sonrasında ne faşizmler kurulacak, ne felaketler yaşanacak ama İsmet Paşa öyle bir bilinçle geliyor ki 1920’de Ankara’dan meclisin kurulmasından, 1923’te Cumhuriyet’in ilan edilmesinden geliyor. Günü gelince de yönetimi teslim etmem dememiş, bu benim en büyük yenilgim ama demokrasinin zaferidir demiştir. Söylemek istediği memlekette kurmak istediği hayat tarzı, bunun kendisidir. Artık millet kendini yönetmek istediğini kendi seçiyor. İktidarlar kalıcı değil, kalıcı olan milletin kendisidir. Biz demokrasiyi de İsmet Paşa’ya Mustafa Kemal’e borçluyuz. Bugün Türkiye’de mezhep savaşları çıkmıyorsa, etnik savaşlar çıkmıyorsa, bu ülkede her şeye rağmen bir Belediye Başkanı çıkıp barış festivali düzenliyorsa, bu ülkenin iktidarı da, muhalefeti de Filistin’de barış olsun diye bütün dünyaya sesleniyorsa, bu ülkenin kurucu partisi 47 yıl sonra birinci parti olduysa, bir sonraki seçimlerde bütün yıpratılmışlıklara rağmen adaysa, milletin seçmiş olduğu parlamentonun sahip olduğu, bir kalemin ucundan çıkan bakanların değil, hesap sorulduğu, güven oylamasında güvensizlik oyunun millet tarafından verildiği gerçek Türkiye’yi kurmak istiyoruz. Türkiye’yi, Türkiye İttifakı kazanacak” ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkanı Özel, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı Ayşe Yüksel’e ‘Barış Yolu Ödülü’nü’ takdim etti.