NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu, potansiyel yaşanabilir gezegenler arayışında önemli bir adım attı ve LHS 1140 b adı verilen ve yaşam barındırma olasılığı yüksek bir Süper Dünya keşfetti. Okyanusa sahip olan gezegen Dünya’dan 48 ışık yılı uzaklıkta, Cetus (Balina) takımyıldızında yer alıyor.
Montreal Üniversitesi’nden doktora öğrencisi Charles Cadieux liderliğindeki araştırma ekibi, LHS 1140 b’nin şu ana kadar bilinen ılıman ötegezegenler arasında en umut verici aday olduğunu belirtiyor.
“Bu gezegen, Güneş Sistemi dışında bir gezegen yüzeyinde sıvı suyu dolaylı olarak doğrulama şansımızın en yüksek olduğu aday.”
LHS 1140 b, Güneş’in beşte biri büyüklüğünde bir kırmızı cüce yıldızın yörüngesinde dönüyor. Gezegen, yıldızının “yaşanabilir bölge” olarak adlandırılan alanında bulunuyor. Bu, ne suyun buharlaşacağı kadar sıcak, ne de donacağı kadar soğuk bir mesafede olduğu anlamına geliyor. JWST’den elde edilen veriler, gezegenin kütlesinin %10 ile %20’sinin sıvı su olabileceğini gösteriyor.
Michigan Üniversitesi’nden NASA Sagan Araştırmacısı Ryan MacDonald, şunları söylüyor:
“Bu, yaşanabilir bölgedeki kayalık veya buz açısından zengin bir öte gezegende atmosfer izine ilk kez rastlamamız.”
Okyanusa Sahip Süper Dünyada Atmosfer Varlığına Dair Kanıtlar Bulundu
LHS 1140 b’nin Dünya’dan farklı özellikleri de var. Astronomlar, gezegenin “gelgit kilitlenmesi” yaşadığını, yani her zaman aynı yüzünün yıldızına dönük olduğunu düşünüyor. Bu durumda yıldıza bakan tarafta büyük bir okyanus oluşmuş olabilir.
Araştırmacılar gezegenin bir kar topu görünümünde olabileceğini ve yıldıza bakan tarafında yaklaşık 4.000 km çapında bir okyanus bulunabileceğini tahmin ediyor. Bu okyanusun yüzey sıcaklığının yaklaşık 20°C olabileceği düşünülüyor.
Potansiyel olarak yaşanabilir öte gezegenlerin aranmasında önemli bir dönüm noktası olabilir denilen gezegen hakkında hakkında daha fazla bilgi edinmek için James Webb Uzay Teleskobu ile daha fazla gözlem yapılması gerektiği de ekip tarafından vurgulanıyor.