WarnerMedia ve Discovery birleşmesi tamamlandı. Dijital yayın dünyasını doğrudan etkileyecek bu hamlede, Netflix ve Disney’in yeni rakibi “Warner Bros. Discovery” oldu.
Her geçen gün daha da kızışan dijital yayın dünyası, rekabet için farklı ortaklıkları da beraberinde getiriyor. İlk olarak geçen yılın mayıs ayında duyurulan ve haziran başında da adı açıklanan WarnerMedia ve Discovery birleşmesi sonunda resmi olarak tamamlandı.
Yeni birleşmenin ardından Warner Bros. Discovery adını alan şirketin başına Discovery başkanı ve CEO’su David Zaslav geçecek. Jason Kilar ve bir dizi diğer WarnerMedia yöneticisi de anlaşmanın kesinleşmesinden kısa bir süre önce Zaslav yönetiminde yeni bir ekip olarak açıklandı. Anlaşma, Discovery’yi yayın ve stüdyo alanında daha zorlu bir rakip olarak konumlandıracak. Ancak bunun getirisi olarak da AT&T’nin devasa borcunu ödemesi gerekecek.
Dijital yayın servisleri için orijinal içeriklere daha fazla yatırım yapmak, küresel doğrusal ödemeli televizyon ve yayın kanallarında programlama seçeneklerini geliştirmek ve daha yenilikçi video deneyimleri ve tüketici seçenekleri sunmak adına yapılan bu birleşmenin dünyadaki en farklı içerik portföyünü oluşturacağı belirtildi.
Bilindiği üzere her iki şirket de kendi dijital yayın servislerine sahip. HBO Max ve Discovery+’ın da kesinleşen anlaşma sonrası tek bir çatı altında birleşmesi bekleniyor. Disney+’ın Hulu ortaklığında olduğu gibi içeriklerin tek bir sağlayıcı tarafından ek bir ücretle kullanıcılara sunulması ya da aynı paket içerisinde ücretsiz şekilde verilmesi bekleniyor. Discovery’nin halihazırda 200’den fazla ülkede aktif olması, HBO Max’in de kısa süre içerisinde Türkiye dahil olmak üzere daha büyük bir kitleye ulaşmasına yardımcı olacak.
TEK DİJİTAL SAĞLAYICI MI OLACAK?
Her iki şirketin de düşüşte olan hisselerinin bu birleşme sonrası daha stabil hale geleceği belirtiliyor. UVA Darden School of Business’ta işletme profesörü olan Anthony Palomba, The Verge’a yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Bu çok mantıklı bir birleşme. Son beş yıldır düşüş trendinde olan AT&T hisselerine ve ardından neredeyse on yıldır düşüş trendinde olan Discovery’ye bakarsanız, bunu yapmalarının mantıklı olduğunu görürsünüz.”
Birleşmenin 43 milyar dolarlık bir anlaşma sonucunda gerçekleştirildiği belirtiliyor. Yeni şirketin piyasa değerinin 150 milyar doları bulması bekleniyor.
Ülkemizde yayın yapan BluTV’nin de önemli bir yatırımcısı konumunda bulunan Disovery’nin yeni birleşme sonrası nasıl bir hamle yapacağı merak ediliyor. BluTV’nin yüzde 35’lik hisselerini geçen yıl satın alan şirket, HBO Max’in yıl sonuna doğru ülkemize gelmesiyle birlikte içeriklerini de yeni platforma kaydırabilir. HBO’nun halihazırda çıkan birçok yapımı da şu anda BluTV’de yer aldığı için, dijital yayın platformlarının ülkemizde tek bir çatı altında toplanması gibi bir ihtimal de doğabilir.