Norm Haber

Rusya, Ukrayna’ya ait 100’den fazla insansız hava aracı düşürdüğünü açıkladı

Rus hava savunma sistemlerinin Pazar günü Rusya'nın batı bölgeleri üzerinde 100'den fazla Ukrayna'ya ait insansız hava aracı (İHA) düşürdüğü belirtildi.

Rusya Savunma Bakanlığı Rusya’nın yedi bölgesine gece boyunca yapılan saldırılarda Ukrayna’ya ait 110 insansız hava aracının (İHA) imha edildiğini açıkladı. Birçoğunun Rusya’nın sınır bölgesi Kursk’u hedef aldığı ve bölgede 43 insansız hava aracının düşürüldüğü bildirildi.

Sosyal medyada yer alan görüntülerde Nijniy Novgorod bölgesindeki Dzerjinsk şehri üzerinde, patlayıcı üreten bir fabrikanın yakınında hava savunma sistemlerinin çalıştığı görülüyor.

Vali Gleb Nikitin Pazar günü sosyal medyada Dzerjinsk’in sanayi bölgesi üzerinde bir drone saldırısını püskürten dört askerin yaralandığını belirtti, ancak daha fazla ayrıntı vermedi.

Moskova’nın Şubat 2022’de Ukrayna’yı geniş çaplı işgalinin üzerinden iki buçuk yıl geçmesine rağmen Rusya üzerinde bu tür büyük çaplı hava saldırıları nispeten nadir görülüyor.

Eylül ayı sonunda gerçekleşen benzer bir saldırıda Rusya Savunma Bakanlığı yedi bölgede 125 insansız hava aracının imha edildiğini bildirmişti.

Bu arada yetkililer Pazar günü yaptıkları açıklamada, Ukrayna’nın Kryvyi Rih kentinin iki Rus balistik füzesiyle vurulmasının ardından 17 kişinin yaralandığını belirtti.

Yerel yönetim başkanı Oleksandr Vilkul, cumartesi akşamı geç saatlerde gerçekleşen saldırıda ev ve işyerlerinin hasar gördüğünü söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Rusya’nın sadece geçtiğimiz hafta Ukrayna üzerinde 800’e yakın güdümlü hava bombası ve 500’den fazla saldırı uçağı fırlattığını açıkladı.

Zelenskiy, “Rusya her gün şehirlerimizi ve halkımızı vuruyor. Bu, düşmanın halkımıza karşı kasıtlı bir terörüdür,” dedi ve ülkenin müttefiklerinden hava desteğinin sürdürülmesi çağrılarını yineledi.

“Savunmada birleşen dünya, bu teröre karşı durabilir,” diye ekledi.