Norm Haber

Rusya Ukrayna’ya kaybettiği toprakları bir bir geri alıyor

Rusya, Ukrayna'nın yaz boyunca işgal ettiği batı sınır bölgelerindeki birkaç köyü geri aldı ve bu durum, Kiev'in yaz aylarında işgal ettiği Rus topraklarıyla Moskova'yı savaşı sona erdirmek için müzakerelere itme hayalini zora soktu

Son günlerde Rus birlikleri, Ukrayna güçlerini Rusya’nın batı Kursk bölgesinde ele geçirdikleri topraklardan çıkarmak için yoğun bir mücadele veriyor ve bu doğrultuda zırhlı araçların öncülük ettiği çeşitli saldırılar başlattı. Bağımsız gruplar tarafından uydu görüntüleri ve savaş görüntüleri kullanılarak derlenen savaş alanı haritaları, Rus güçlerinin Ukrayna’nın yaz aylarında ele geçirdiği üç köyü yeniden kontrolüne aldığını gösteriyor.

Ukrayna ordusuyla yakın bağları olan ve savaş görüntülerini analiz eden bir grup olan DeepState, Pazar günü yaptığı açıklamada “Genel olarak Kursk’taki durum pek iyi değil” dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Ukrayna güçleri önlem almaya çalışsa da kaybettiği toprağı geri almaları artık son derece zor”

Finlandiya merkezli Black Bird Group’un askeri analisti Emil Kastehelmi, Rus birliklerinin bazı unsurlarının Ukrayna’nın gerisine doğru nispeten ilerlemeyi başardığını, bunun da Ukrayna ordusunda kayıplara yol açtığını söyledi.

Black Bird Group’a göre Ukrayna, Ağustos başında Kursk bölgesinde başlattığı sınır ötesi saldırının ilk haftalarında yaklaşık 640 kilometrekare olan Rus topraklarının halen yaklaşık 480 kilometrekaresini elinde tutuyor.

Ukrayna’nın yaz aylarında Rus topraklarına girmesinin iki temel hedefi vardı: Kremlin’i saldırıya karşılık vermek üzere cephenin diğer bölgelerindeki birliklerini başka yerlere kaydırmaya zorlamak ve böylece Ukrayna güçleri üzerindeki baskıyı hafifletmek ve Moskova’nın geri almak isteyeceği toprakları ele geçirerek onu müzakere masasına oturmaya zorlamak.

Kremlin’in Ukrayna’nın doğusundaki saldırıları yoğunlaştırırken ağırlıklı olarak Rusya içinden yedek kuvvetler konuşlandırmasıyla ilk hedef şu ana kadar başarısız olmuş gibi görünse de Kiev’deki yetkililer Rusya’yı barış müzakerelerine zorlamak için sözde zafer planlarının bir parçası olarak ikinci hedefe sarıldılar.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Ağustos sonunda düzenlediği basın toplantısında Kursk taarruzunun savaşı sona erdirecek aşamalardan biri olduğunu söyledi.

Ancak Rusya’nın Kursk bölgesindeki her ilerleyişi bu pazarlık kozunun önemini azaltma riski taşıyor.
Kastehelmi, “Rusya’nın karşı saldırıları Kursk’ta Ukrayna kontrolündeki bölgenin siyasi önemini sürekli azaltıyor” dedi ve ekledi:

“Mevcut eğilim devam ederse, Ukraynalıların bölgedeki varlıklarını ve tüm operasyonun geleceğini yeniden gözden geçirmeleri gerekebilir”

Ukrayna Kursk bölgesini ilk olarak 6 Ağustos’ta işgal etti ve küçük Sudzha kasabası da dahil olmak üzere düzinelerce köy ve yerleşim yerini hızla ele geçirdi. Rusya’nın Ukrayna’nın ilerleyişini durdurmak için takviye birlikler göndererek durumu istikrara kavuşturması birkaç hafta sürdü. Askeri analistler ve ABD’li yetkililer, Kremlin’in karşı saldırılara hangi askeri ve güvenlik güçlerinin öncülük edeceğini belirlemesi nedeniyle Rusya’nın tepkisinin başlangıçta yavaş ve dağınık olduğunu söyledi.

Ardından Eylül ortasında Rusya, birliklerinin en az bir köyü, Snagost’u ve Ukrayna’nın batı kanadında bulunan diğer birkaç yerleşimi ele geçirmesini sağlayan ilk karşı saldırı dalgasını başlattı.

Savaş görüntülerine dayanarak Rus ilerleyişini takip eden bağımsız uzmanlara göre, Rus ordusu geçen hafta ikinci bir saldırı dalgası başlatarak batı kanadında daha da ilerledi ve yaklaşık 32 kilometrekarelik bir alanı geri aldı.

Son olarak Rus ordusu Novoivanovka köyünü geri aldı ve Olgovka köyünün dış mahallelerine de ulaştı.
Ukraynalı yetkililer ve askerler operasyonel güvenliği korumak amacıyla Kursk bölgesindeki durum hakkında genellikle sessiz kalmayı tercih ediyor. Rus dezenformasyonuna odaklanan üst düzey bir Ukraynalı yetkili olan Andrii Kovalenko Cumartesi günü sosyal medyada “Çatışmalar yoğun ve durum sürekli değişiyor” diye yazdı.

Kastehelmi, “Ukrayna hatlarının çok iyi dayanmadığı açık” dedi.

Ukrayna ordusunun bölgede henüz büyük ölçekli tahkimat yapmadığını ve bunun da savunmayı zorlaştırdığını kaydeden Kastehelmi, şu anda Rus saldırısı altında olan batı kanadının nispeten açık araziden oluştuğunu ve Ukraynalıların mevzilerini sağlamlaştırmak için kullanabilecekleri birkaç şehir merkezinin bulunduğunu sözlerine ekledi.

Rusya kış gelmeden operasyonu bitirmek istiyor

Washington merkezli bir düşünce kuruluşu olan Savaş Çalışmaları Enstitüsü (ISW), geçen hafta Rus ordusunun Kursk bölgesindeki saldırılarını sonbahar ve kış aylarında yağışlı havanın araziyi çamurlu ve dolayısıyla zırhlı araçlarla saldırı için daha az elverişli hale getirmesinden önce yoğunlaştırmış olabileceğini söyledi.

Ukrayna’nın Kursk bölgesinde kontrol ettiği toprakları elinde tutmayı başarıp başaramayacağını zaman gösterecek. Ukrayna’nın buradaki taarruzu, cephede başka yerlerde hız kesmeden devam eden Rus saldırılarını savuşturmak için şiddetle ihtiyaç duyulan insan ve malzeme kaynaklarını zorladı.

İsminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir ABD askeri yetkilisi bu ay başında, Rusya’nın son karşı saldırılarından önce, Moskova’nın lojistik sorunlar ve bölgedeki komuta yapısının dağınıklığından dolayı Ukrayna’nın buradaki konumunu birkaç ay ve muhtemelen daha uzun süre koruyabileceğini söyledi.

Ukrayna, Kursk bölgesinde elinde tuttuğu toprakları barış görüşmelerinde bir pazarlık kozu olarak kullanmayı ve Rusya’nın Ukrayna’da ele geçirdiği topraklarla takas etmeyi umuyor. Ancak Moskova, savaş alanında üstünlüğü elinde tutarken görüşmelere katılmaya istekli olduğuna dair henüz bir işaret vermedi.

© 2024 The New York Times Company