Norm Haber

Savaş karşıtı Rus gazeteci Maria Ponomarenko hapishanede açlık grevine başladı

Ponomarenko 'sahte' şikayetlerle hapishane hücresine gönderildiği süreci protesto ediyor.

Rus savaş karşıtı gazeteci Maria Ponomarenko, hapishane yetkililerinin kendisine karşı olan muamelesi nedeniyle Salı günü açlık grevine başladı.

Bir dönem muhabirlik yaptığı RusNews adlı medya kuruluşu, mahkemede görülen duruşmanın ardından gazetecinin “sahte” şikayetlerle hapishane hücresine gönderildiği süreci protesto ettiğini yazdı.

Ponomarenko, 2022’nin başlarında Rusya’nın Ukrayna işgaline yönelik “sahte” bilgi yaydığı gerekçesiyle altı yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Geçen yıl bir Sibirya’daki mahkeme tarafından, Mart 2022’de Ukrayna’nın Mariupol şehrinde sığınak olarak kullanılan tiyatro binasına düzenlenmiş Rus hava saldırısını haberleştirdiği için hapse mahkum edildi.

Uluslararası medyada 600 kişinin öldüğü bildirilmiş, olay dünya genelinde yankı uyandırmıştı.

Kremlin ve devlet kontrolündeki medya ağı, savaşa dair gelişmeleri rutin olarak küçümserken, bu gibi konularda doğru haberleri kaleme alan gazeteciler ciddi sonuçlarla karşılaşabiliyor.

RusNews’ün Telegram hesabı üzerinden yapılan paylaşımda, “Maria, tek kişilik hücreye gönderilmesine neden olan yedi ‘sahte’ şikayete öfkeliydi ve bu şikayetlerin hiçbiri hakkında bilgisi yoktu,” denildi.

Davaya bakan savcının bir sonraki duruşma çağrısına dek Ponomarenko’nun açlık grevinde kalacağı bildirildi.