Norm Haber

SGK’dan yeni formül! 3600 prim günüyle emeklilik…

Kısmi emeklilikle ilgili milyonlarca vatandaşın gözü kulağı SGK’ya çevrilmiş durumda. Peki, 3600 günle emeklilik mümkün mü? EYT’de kısmi emeklilikle 50 – 55 yaşında emeklilik detayı…

Türkiye’nin uzun süredir gündemini meşgul eden Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili yasal düzenlemeler nihayet tamamlandı. Milyonlarca kişi bu sayede emeklilik hakkı elde edebildi. Mart ayında başlayan EYT başvuruları sonrasında Nisan ayı itibariyle EYT’lilere ilk maaşları da ödendi.

EYT yasası kapsamı dışında kalan bir düzenleme ise yakından takip ediliyor. Kısmi emeklilikle ilgili detaylar ortaya çıktı. EYT’yi kaçıranlar için kısmi emeklilik avantajlı sayesinde pek çok kişinin de emekli olma hakkı elde etmeleri sağlanacak.

KISMI EMEKLİLİKTE YENİ FORMÜLLER!

EYT yasasından yararlanamayanlar için yeni düzenlemeler ve formüller seçim öncesinde yeniden masaya yatırıldı. EYT’yi kaçıranlar için özellikle seçimden sonra yeni bir düzenleme gelmesi bekleniyor. Kadınlar için çocuk sayısına kadar prim günü indirimi masaya yatırılan konular arasında yer alıyor.

Dikkat çeken düzenlemeler arasında ayrıca Bağ Kur’lu esnafların prim gün sayısının da 9 binden 7.200 güne indirilmesi ve SSK ile primlerin eşitlenmesine dair çalışmalar da gündeme geldi.

En çok merak edilen konular arasında 3.600 gün ile emeklilik seçeneklerinin neler olduğu.

KISMİ EMEKLİLİK BAŞVURU NASIL YAPILIR?

Türkiye’de uygulanan mevcut yasalara göre çalışma hayatında 15 yılı dolduran ve 3.600 prim gününü tamamlayan vatandaşların kısmi emeklilik şansından yararlanması sağlanıyor.

Bu kapsamda kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaş şartı aranıyor. Ancak yaş aralığı sigorta başlangıcının 2000’den önce veya sonra olmasına göre değişiyor.

Kısmi emeklilikte en düşük emekli maaşı kadar emekli aylığı alınabiliyor. 3600 prim günü ile emeklilik hakkından yararlanmak için sigorta başlangıç tarihi, yıl ve prim şartı gibi birçok şartın karşılanması gerekiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) il/ilçe müdürlüklerinin ilgili birimlerine giderek kısmi emeklilikle ilgili başvuru işlemlerinin yapılması gerekecek. Sigortalılık durumu ve diğer değişkenlere göre emeklilik yaşıyla ilgili de farklılıklar ortaya çıkabilir.