Norm Haber

Sosyal medyadaki tacize sessiz kalmayın!

Artık sosyal medya hepimizin ayrılmaz bir parçası. Çoğumuz yediğimizden içtiğimize kadar hayatımızın her anını sosyal medya aracılığı ile paylaşıyoruz. Fakat her zaman kişiler sosyal medyayı bu amaçla kullanmıyor. Şöyle ki, bazıları sahte hesaplar açarak, bazıları da farklı isimler kullanarak, bulunamayacağını düşünerek, sosyal medyada çok rahat kişileri taciz edip, hakarette bulunabiliyor. Peki sosyal medya aracılığı ile taciz veya hakarete uğrayan mağdurlar ne yapmalı?

AV. ESRA AYDIN EKİCİ – Öncelikle ceza kanunumuz hakaret ve cinsel taciz suçlarını nasıl tanımlamakta ona bakalım:

Türk Ceza Kanunu 105. Maddecinsel tacizi, “bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz etme” olarak tanımlamıştır. Açacak olursak, “Bir kişinin bir başkasını rızası olmadan sözle, gözleriyle veya bedeniyle, cinselliğini hedefleyerek rahatsız etmesi” olarak düşünülebilir. Eğer bir kişi sizi sosyal medyadan veya çeşitli iletişim araçları yardımıyla cinsel içerikli yazılar yazarak, fotoğraflar gönderdiği takdirde bu yazının ekran görüntüsünü hesap ismi gözükecek şekilde alıp, en yakın Cumhuriyet Savcılıklarına gidip, suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Bu suçun cezası ise üç aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezasıdır. Ayrıca bu suç bilgisayar aracılığıyla işlendiğinden ceza yarı oranında da arttırılacaktır.

Yine aynı şekilde kişiler sadece sosyal medyada cinsel tacize maruz kalmıyorlar, hakarete de uğrayabiliyorlar. Türk Ceza Kanunu’nda hakaret, “bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldırma” olarak tanımlanmıştır. Eğer bir kişi sosyal medyadan size hakaret ediyorsa yazının ekran görüntüsünü hesap ismi gözükecek şekilde alıp, en yakın Cumhuriyet Savcılıklarına gidip, suç duyurusunda bulunabilirsiniz.

Burada mağdurlara verebileceğim en önemli tavsiye, bu gibi durumlarda sessiz kalmayın! Nasıl olsa bulunmaz diye düşünmeyin. Emniyet müdürlüklerinde bilişim yoluyla işlenen suçlar bakımından kurulmuş özel birimler var. Bu özel birimler gerekli araştırmaları yaparak hesap sahibini buluyorlar. Hesabın sahte olması veya anonim isim kullanması bulunmasına engel değil. Bu sebeple, şikayetçi olmaktan çekinmeyin ve bu taciz ve hakaretlere dur deyin!