İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, staj ve çıraklık mağdurlarının sorunlarını ve taleplerini Meclis gündemine taşıdı.
Türkoğlu, Meclis Genel Kurulundaki konuşmasında şunları söyledi:
“… bu memlekette emekleri zayi olmayan bir Allah’ın kulu yok mu Allah aşkına? Bakın, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu çerçevesinde 80’li ve 90’lı yıllarda meslek liselerinde ve çıraklık okullarında iken zorunlu staj yapanların hakları nasıl gasbedilmiş? Bu gençler fabrikalarda, bankalarda, sanayi tesislerinde bir yıl ile altı yıl arasında fiilen, ücretli, bordrolu olarak çalışmışlar, iş akitleri olan SGK girişleri de yapılmış.
Fedakâr stajyer ve çıraklardan söz ediyorum ancak aslında sanayide ve atölyede ucuz iş gücü olarak kullanılan ve küçük yaşta emekleri acımasızca sömürülen çileli çocuk işçiler bunlar. En önemli vasıfları, ülkenin yetişmiş iş gücü açığını kapatmaları ve memleket ekonomisine hatırı sayılır katkı sağlamaları. Gelelim nasıl mağdur edildiklerine: Zorunlu staj ve çıraklık yaparken bunlara SGK tarafından işe giriş tarihli tescil numaraları yani sigorta kartları veriliyor, “Sigortanız başladı.” denilmiş mi? Denilmiş, sonra ne olmuş? SGK sisteminin ekranlarından başlangıç verileri çekilerek aldatılıp kandırılmışlar.
Akabinde de 2000’li yılların başlarında kendilerine ikinci bir tarih çıkarılarak resmen mağdur edilmişler. Buradan soruyorum: Bu emektar çocuklar devletine güvenmekle hata mı etmişler, bu nasıl bir vicdandır? “Kısa kol çalışma, uzun kol çalışma” diye 2 tabir çıkarmışlar, dünyada eşi benzeri yok ve “Kısa kol sınıfındasınız.” diye emeklilik hakları ellerinden alınmış. Sadece ülkemize özgü olan bu sorun emeklerinin üzerine yatılan stajyer ve çırakların hakları teslim edilerek çözülmelidir. Stajyer ve çıraklardan kısa çalışma koluna tabi oldukları için sadece hastalık ve meslek hastalığı primi ödenmiş, yaşlılık primi ödenmemiş ve bu tarihler emeklilik hesabına dâhil edilmemiştir.
Zorunlu olarak bir yıl ile altı yıl arası fiilen çalışan bu gençlere herkes o zamanlar şöyle diyordu: “Şanslısınız, yaşıtlarınızdan erken emekli olacaksınız.” diyordu. Ne oldu şimdi? Bugün bile aynı sigorta numarasıyla işlem gören bu insanlar o yaşlarda kendilerine yalan söylenmesinin travmasını yaşıyor. Yaşıtları 5000 iş günüyle emekli olurken onlar 7000-8000 iş günü prim ödemiş olmalarına rağmen hâlen emeklilikleri için on yıl, on beş yıl çalışmaları gerekecek. Bir de yurt dışında staj yapan Türk gençleri bu kapsamda değil, yurt dışında yaptıysan sıkıntı yok. Bir başka standart, mesela doktor ve avukatlarda staj süresi emeklilikten sayılıyor ama sanayide çalışan gençlerimizde sayılmıyor. Aslında işin doğrusu her fiilî çalışana sigorta yapılmak zorundadır, hukuk devleti olmanın gereği vatandaşa emeğinin hakkını teslim etmektir. Kısacası staj ve çıraklık mağdurlarının haklı talebi fiilen çalıştıkları ve e-devlet sisteminde de görünen ilk işe giriş tarihlerinin emeklilik hesabında da geçerli olması ve sayılmasıdır. Gelin bu fedakâr stajyer ve çırakların emeklerinin hakkını, hukukunu lütfen teslim edin.”