TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlığında toplandı.
TBMM Genel Kurulu’nda, AK Parti İstanbul Milletvekili Müşerref Pervin Tuba Durgut, ‘4 Ekim Hayvanları Koruma Günü’ nedeniyle gündem dışı söz aldı. Durgut, hayvanlara merhametli davranmak ve haklarına saygı göstermenin insanlık için bir medeniyet göstergesi olduğunu söyledi. Hayvanların korunmasının sadece ahlaki bir sorumluluk değil; aynı zamanda ekolojik dengeyi sürdürmek ve gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için de hayati önem taşıyan bir konu olduğuna dikkat çeken Durgut, “Günümüzde ne yazık ki tüketim çılgınlığı ve israftan beslenen bir sistemin neticesi olarak ekolojik dengeleri hiçe sayan endüstriyel hayvancılık hızla yaygınlaşmaktadır. Hayvanları Koruma Kanunu’yla hayvanlara karşı şiddete asla müsamaha gösterilmeyeceğini ortaya koymuş olsak da son dönemlerde karşılaştığımız olaylar yaptırımların daha etkin uygulanması gerektiğini göstermektedir. Sokak hayvanlarının sürekli ve sağlıklı şartlarda kısırlaştırılması, sürecin kamu kurumları ve gönüllülerle iş birliği halinde yönetilmesi gerekmektedir” dedi.
‘SÜREÇ, TARAFSIZ BİR ŞEKİLDE BAŞLAMADI’
Gündem dışı konuşmaların ardından Grup Başkanvekilleri söz alarak açıklamalarda bulundu. Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un, yeni anayasa ve TBMM İçtüzük değişikliği için partilere yapacağı ziyareti hatırlatarak, “Meclis Başkanı olarak seçildikten sonra kendisinden tarafsız bir şekilde bu süreci yönetmesini bekleriz. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Cumhur İttifakı’nın ortaklarıyla sürece başlaması normal karşılanabilir, tabidir ama bir Meclis Başkanı’nın anayasa değişikliği ve İçtüzük görüşmelerine bir protokol sırasına uymayarak ya da kendi içerisinde belli bir mantığı olmadan, bir başka partinin sayın genel başkanıyla görüşmeye başlamış olması; kanaatimce bu sürece tarafsız bir şekilde başlamadığının bir işaretidir” diye konuştu.
YSP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü’ne dikkat çekerek, “Hayvanlarla birlikte yaşam için, onların doğadaki yaşamlarını kolaylaştırmak için, zalimane muameleleri engellemek için parlamentonun da tetikte olması gerekiyor. Bu bilincin topluma sirayet etmesi için de çalışmalarını devam ettirmesi gerektiğini ifade etmek istiyorum” dedi.
CHP’Lİ BAŞARIR: EMEKLİYE VE MEMURA VERİLEN ZAMLAR ERİDİ
CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, gazeteci Merdan Yanardağ’ın 101 gün sonra hakim karşısına çıktığını hatırlatarak, “30’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nin savcısı esas hakkındaki görüşünü, mütaalasını verdi ve tutukluluğun devamını istedi. Aslında böyle bir suçtan dolayı bir insanın, bir gazetecinin tutuklanması, hukukumuz adına utanç verici bir meseledir” diye konuştu.
Başarır ayrıca Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın dün Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı sunuma dikkat çekerek, “Belli ki Sayın Cumhurbaşkanı’nın ‘Faiz sebep, enflasyon sonuç’ tezini unutturmak istiyor ama bu uygulamanın faturasını sokakta, pazarda insanlar, emekli, işçi, öğrenci ödüyor. Bakın, TÜİK bile enflasyonun yüzde 60’ın üzerine çıktığını söyledi. Emekliye ve memura verilen zamlar, şu anda eridi” dedi.
AK PARTİ’Lİ USTA: İSLAM DÜŞMANLIĞINI KINIYORUM
AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta da bugün Hayvanları Koruma Günü olduğunu hatırlatarak, “Can dostlarımızın yaşam alanlarının rahatlatılması ve onların da bizler gibi kendi ortamlarında yaşamaları için bugüne kadar yapılan hizmetlerin daha da ileri bir noktaya götürülmesi, sokakta hayvan kalmaması ve sokaktaki hayvanlarımızın sahiplendirilmesinin çok daha iyi bir çözüm olabileceğini düşündüğümü özellikle bugün de hatırlatmak istiyorum” diye konuştu.
Fransa, 2024 Paris Olimpiyatları’nda sporcuların başörtüsü takamayacağı noktasında bir karar yayımlandığını hatırlatan Usta, “Bu kadar artmış bir ırkçılık ve İslam düşmanlığı üzerinden 2023’ün dünyasında, özgürlüklerin ve demokrasinin ana kaynağı olduğunu iddia eden Fransa’da bu tip uygulamaların gerçekleşmiş olması ve bu tip yasakların hala gündeme gelmiş olması; maalesef tüm dünyanın gittiği kötü noktayı gösteren önemli bir tespittir diye düşünüyorum. Hem bu İslam düşmanlığını hem de bu yasakları kınadığımızı tekrar belirtiyorum. Umarım bu yasaktan vazgeçilir ve herkes istediği gibi, sporcuların hepsi kendi başarılarını ortaya koyabilirler” değerlendirmesinde bulundu.
Konuşmaların ardından muhalefet partilerin grup önerilerine geçildi.
YENİ YASAMA YILININ İLK TARTIŞMASI: İŞ TAKİBİ SUÇLAMASI
TBMM Genel Kurulu’nda, SP’nin deprem bölgesinde yaşanan sorunların tespiti, İYİ Parti’nin öğrencilerin yurt ve barınma sorunları, YSP’nin emekli maaşlarının yeniden düzenlenmesi, CHP’nin ekonomiye ilişkin kararlara ilişkin grup önerileri reddedildi.
Genel Kurul’da yeni yasama yılının ilk tartışması, YSP’nin emekli maaşlarının yeniden düzenlenmesine ilişkin grup önerisinin görüşmeleri sırasında yaşandı. AK Parti ile YSP arasında, ‘iş takibi polemiği’ yaşandı.
‘KİMİSİ İŞ TAKİBİ YAPIYOR, KİMİSİ ODASINDA’
YSP Mersin Milletvekili Ali Bozan’ın, AK Partililere yönelik sözleri Genel Kurul’da tansiyonu yükseltti. Bozan, AK Partili milletvekillerini iş takibi yapmakla suçladı. Bozan, partisinin emekli maaşlarının yeniden düzenlemesine ilişkin grup önerisi üzerine konuşurken, “Şu an Genel Kurul’da bulunan milletvekillerine en çok telefon emeklilerden geliyor. Konumuz toplumun en geniş kesimlerinden biri olan emekliler ve AKP iktidarı döneminde en çok mağdur edilen kesim. Bugün emeklilerin sorununu bu kürsüden konuşmak bu iktidarın en büyük ayıbıdır, AKP’nin en büyük ayıbıdır. Genel Kurul çalışmaları başladığından bu yana sürekli olarak emeklilerin sorunları gündeme getiriliyor, tartışılıyor ama AKP sıraları kör, sağır ve dilsiz. AKP sıraları boş denecek kadar bomboş. AKP sıraları şunu yapıyor arkadaşlar; şu anda kulisteler. Kimisi iş takibi yapıyor, kimisi odasında. Sadece oylama zamanı gelecekler buraya” dedi.
AK Partili milletvekilleri YSP’li Bozan’ın bu sözlerine sert tepki gösterdi. Bozan’ın iddialarına yanıt AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta’dan geldi.
‘MİLLETVEKİLLERİ TABİİ Kİ GENEL KURULU TAKİP EDİYORLAR’
Usta şöyle yanıt verdi:
“Genel Kurulun kürsüsünden konuşurken bir milletvekilimizin bir gruba yönelik ‘Yüzünüz kızarmaz, grubunuzdaki sayıyı millete söyleyeyim’ diyerek bu tip söylemlerde bulunması bir milletvekiline yakışmıyor. Dönüp kendi grubunuza baktığınızda 15-20 kişiden fazla kimse yok. Buradaki milletvekillerine ‘iş takibi yapıyorsunuz, yerinizde yoksunuz’ deme hakkına da sahip değilsiniz. Komisyonlar çalışıyor, milletvekilleri tabii ki Genel Kurulu takip ediyorlar ama sen kendi grubuna bakmadan bizim grubumuzla ilgili bu tip ithamlarda bulunmanız çok yanlış ve çok çirkin bir şey.”
Usta, YSP’lilere, “Genel Kurulu çalıştırmak için emekliler, gençler olsun ülke meseleleri için bu Genel Kurulu çalıştırmak istediğimizde engelleyen muhalefet partilerinden birisiniz” dedi.
YSP Grup Başkanvekili Meral Daniş Beştaş da, “İçtüzük kaynaklı hakkımızı kullanıyoruz” diyerek yanıt verdi.
‘BİZ EMEKLİNİN DE FARKINDAYIZ BUNUN ÇOK İYİ FARKINDAYIZ’
Usta, “Biz emeklinin de farkındayız bunun çok iyi farkındayız bu sorunun çözümü içinde de çalışıyoruz niyetimiz üzüm yemek” sözleri ile karşılık verdi. Usta, YSP’li Bozan’ın gruplarından özür dilemesini istedi.
Bu sırada AK Partili milletvekilleri, YSP’li sıralara doğru yürümek istedi. Grup başkanvekillerinin uyarısıyla sıralarına oturdular. Milletvekilleri karşılıklı söz atışmasına devam etti. Tartışmanın devam etmesi üzerine birleşimi yöneten Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ, oturuma ara verdi. Verilen aranın ardından görüşmelere devam edildi.