Norm Haber

Ticaret Bakanlığı 108 ülkede 223 ticaret müşaviri ve ataşesi ile faaliyetlerini sürdürüyor

Ticaret Bakanlığının yurt dışı teşkilatı, 108 ülkede 223 ticaret müşaviri ve ataşesi ile faaliyetlerini sürdürüyor. Teşkilat yılın ilk 8 ayında firmalardan gelen 137 bin 430 talebe yanıt verirken, 7 bin 816 toplantı gerçekleştirdi.

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre 2000’li yılların başında 50 ülke ve 62 merkezde toplam 84 kadro ile temsil edilen yurt dışı teşkilatı, 2024 yılı itibarıyla 108 ülke ve 160 merkezde 223 ticaret müşaviri ve ataşesi ile faaliyetlerine devam ediyor. Ticaret müşavirleri ve ataşelerinin öncelikli görevleri arasında ihracatın geliştirilmesi, çeşitliliğinin artırılması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması yer alıyor. Bu yılın ocak-ağustos döneminde 137 bin 430 talebe yanıt vererek firmalara destek sağlayan yurt dışı teşkilatı, yerli ve yabancı muhataplarla 7 bin 816 toplantı gerçekleştirerek ticaret diplomasisi ve ticari bilgilendirme faaliyetleri yürüttü. Bunun yanı sıra ihracat desteklerine ilişkin 7 bin 613 belge incelemesi ve 772 yerinde inceleme gerçekleştirildi.

Ticaret müşavirleri, elde ettikleri ticari bilgileri dijital platformlar aracılığıyla da iş dünyasına sunuyor. Bu bağlamda ‘Müşavire Danışın Uygulaması’, ‘Dış Talepler Bülteni’, ‘Dış Temsilcilikler Blog Uygulaması’ ve ‘Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler’ etkinlikleri üzerinden firmalara yönelik bilgilendirme yapılıyor. ‘Müşavire Danışın’ uygulamasına kayıtlı aktif kullanıcı sayısı 52 bin 95’e ulaşırken, uygulama üzerinden firmalar 7/24 ticaret müşavirleri ve ataşelerine ulaşabiliyor. Aynı zamanda bu yıl içinde düzenlenen 14 çevrimiçi toplantıya yaklaşık 2 bin 800 firma temsilcisi katılım sağladı.

Bakanlık ayrıca görevden dönen ticaret müşavirleri ile birebir görüşme etkinlikleri düzenliyor. Batı Akdeniz, Denizli, İstanbul Maden ve Metaller, Akdeniz, Orta Anadolu, Doğu Karadeniz İhracatçı Birlikleri ile Polatlı ve Kayseri Ticaret Odası iş birliğiyle düzenlenen etkinliklerin ardından eylül ayında Konya Ticaret Odası ile benzer bir etkinlik yapılması planlanıyor.