Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından en çok konuşulan konulardan biri de fay hatları. Bölgede yeni yerleşim yerleri için projeler hızla sürerken fay hatlarına yönelik ayrı bir hassasiyetle yaklaşılıyor. Bu durumda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü ile TOKİ iş birliği yapacak.
Hürriyet gazetesinin haberine göre, konut yapılacak alanlarla ilgili önce MTA uzmanları bölgeyi fay hatları ve diri faylarla ilgili analiz edecek. Proje ve fay haritası karşılaştırılacak.
MTA uzmanları bir rapor hazırlayıp sunacak. Olumsuz bir durum tespit edilirse bölgede yapılaşmaya izin verilemeyecek. Ayrıca yapılaşmada depreme dayanıklılık ve çevreci unsurlar da gözetilecek. Bu noktada ise yeşil beton dikkati çekiyor. Japonya ve ABD gibi ülkelerde çimentoyu güçlendirmek ve çevreci özelliğiyle dikkati çeken yeşil beton yani perlit madeninin kullanılması ön plana çıkıyor. Bu noktada dünyadaki perlit rezervinin yüzde 74’ünü barındıran Türkiye’de inşaatlarda perlit hali hazırda kullanılıyor. Oranıysa yüzde 70 civarı.
Tarım, ilaç ve endüstrisinde de kullanılan perlitin hafif olması nedeniyle bina yükünü azalttığı ve depreme dayanıklı hale getirdiği belirtiliyor.