Norm Haber

Trump evine FBI baskını: ‘Gizli belgeleri nakliyeciler yanlışlıkla götürdü’ iddiası

ABD Adalet Bakanlığı, Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI), eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Florida’daki Mar-a-Lago isimli evinde yaptığı aramaya ilişkin hazırladığı yeminli beyanı kısmen kamuoyuyla paylaştı.

FBI’ın arama izni almak için hakime gönderdiği 34 sayfalık belge olan yeminli beyan, yürütülen soruşturma gerekçe gösterilerek önemli ölçüde karartılarak açıklandı. Trump’ın evinde bulunan 15 kutuda yapılan ön incelemelerin detaylarının belirtildiği belgelerde, “16-18 Mayıs 2022 tarihleri arasında FBI ajanları, Ulusal Arşivler ve Kayıtlar İdaresi’ne (NARA) verilen 15 kutunun ön incelemesini gerçekleştirdi.

Şu ana kadar 15 kutunun 14’ünde sınıflandırılmış belgeler belirlendi. Sınıflandırılmış 184 eşsiz belgenin ön incelemesinde ise, 67 ‘özel’, 92 ‘gizli’ ve 25 ‘çok gizli’ belge tespit edildi” ifadeleri yer aldı.

Bazı belgelerde, kimliklerinin açık edilmesi halinde yaşamları riske girebilecek yabancı ülkelerdeki casuslar hakkında bilgi bulunabileceği, diğerlerinde de terör ve casusluk şüphesiyle toplanan istihbarat bulunduğu kaydediliyor.

Arama emri talebinin bir bölümünde bir FBI ajanının, “Konutta, kanıt, kaçak malzeme, suçtan kazanılanlar ve yasa dışı bir şekilde elde tutulan diğer unsurların bulunacağına dair makul şüphe var” ifadeleri yer aldı.

Trump’ın avukatı Evan Corcoran ise Adalet Bakanlığı’na bir mektup yazdı. Corcoran, Trump adına kaleme aldığı mektupta, eski başkanın evinde sakladığı gizli belgelerin transferinin “gönüllü ve açık bir süreç” olduğunu öne sürdü.

Corcoran, gizli belgelerin yer aldığı kutuların “nakliyeciler tarafından Mar-a-Lago’ya getirilen kutular arasına yanlışlıkla dahil edildiğini” iddia etti.