Norm Haber

Trump iki suikast girişimi sonrası travma sonrası stres mi yaşıyor?

Trump'ı uzun zamandır takip eden politika muhabiri Maggie Haberman, eski ABD Başkanı'nın kendisine hedef alan iki suikast girişiminden sonra alışılmadık derecede kaygılı göründüğünü söyledi.

The New York Times’ın kıdemli politika muhabiri ve CNN yorumcusu Haberman, 2016’da göreve geldiğinden bu yana Trump hakkında kapsamlı haberler yapıyor ve başkanlığı hakkında bir kitap kaleme aldı. Cuma günü CNN’e konuşan Haberman, Trump’ın bu hafta New York’un Uniondale kentindeki mitingi sırasında kaygılı olduğunu hissettiğini söyledi.

Mitinge katılan Haberman, “Yüzü çok şey anlatıyor çünkü bakışlarının sağa kaydığını ve vücudunun sarsıldığını görüyorsunuz ve bunu ele veriyor, sahneye birinin geldiğini düşündüğünü söylüyor” dedi.

Gazeteci, Trump’ın destekçilerine birinin kendisine doğru geldiğini sandığını söylemeden önce sahnede gözle görülür bir şekilde irkildiği bir ana atıfta bulunuyordu.

Eski başkan, “Bunun çok bilmiş biri olduğunu düşündüm” dedi.

Biliyorsunuz, burada biraz gerilme problemim var. Değil mi? Bu inanılmazdı. Kapışmaya başlamaya hazırdım.

Sunucu Boris Sanchez, CNN’de Maggie Haberman’la konuşuyor. Uzun süredir gazetecilik ve analistlik yapan Sanchez, Trump’ın kendisine yönelik iki suikast girişiminin ardından yakın zamanda düzenlenen bir mitingde kaygılı göründüğünü söylüyor (CNN)​​​​

Haberman bu tepkinin Trump’ın yansıtmaya çalıştığı “güç” imajına ters düştüğünü söyledi.

CNN’e konuşan Haberman, “Pazar günü kendisine yönelik bir başka suikast girişiminin ardından, ki bu iki ay içinde ikinci suikast girişimi oldu, verdiği tepki açıkça bu” dedi.

Ve çok gergin. ‘Gerilme problemi’ olduğunu söylemesi, ki bu kaygının itirafıdır, her zaman güçlü görünmeyi seven bir adam için epey alışılmadık bir durum.

Kendisi ve kampanyası büyük baskı altında hissediyor.

Kendilerini şu ya da bu şekilde ve çeşitli nedenlerle sürekli saldırı altındaymış gibi hissediyorlar. Fiziksel tehditler var. İnternetten gelen tehditler var… Bu durum açıkça günlük faaliyetlerini etkiliyor.

The Independent yorum için Trump’ın kampanyasıyla iletişime geçti ancak yanıt alamadı.

Trump’ın hayatına yönelik ilk saldırı girişimi temmuzda 20 yaşındaki Thomas Crooks’un Pensilvanya’nın Butler kentindeki mitinginde ateş açmasıyla gerçekleşmişti. Trump’ı kulağından vuran Crooks ayrıca mitinge katılanlardan birini öldürmüş, iki kişiyi de yaralamıştı.

Geçen hafta sonu, Florida’daki West Palm Beach’teki Trump National Golf Club’da eski başkan golf oynarken çalılıkların arasından SKS tarzı bir tüfekle nişan aldığı iddia edilen Ryan Wesley Routh gözaltına alınmıştı.

Yetkililer Routh’un gözaltına alınmadan önce yaklaşık 12 saat boyunca çalılıkların arasında gizlendiğini söyledi.

Eski başkana yakın olan ve adı açıklanmayan bir Cumhuriyetçi geçen ay Vanity Fair’e, Trump’ın çevresindeki bazı kişilerin Butler’ın silahlı saldırısından dolayı Trump’ın travma sonrası stres bozukluğu yaşadığından endişe ettiklerini söylemişti.

Sözkonusu Cumhuriyetçi, “Kafasından vurulmaya ne kadar yakın olduğunu gösteren o 7 saniyelik videoyu tekrar tekrar izliyor” demişti.

Gerçekten de travma sonrası stres bozukluğu yaşıyor olabilir.

Bir kampanya sözcüsü dergiye yaptığı açıklamada vurulma olayının Trump’ı derinden etkilediğini söylemişti:

Çok şey yaşadı.